Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
CARI Infonet Portal Fokus@CARI Lihat artikel

Penyokong Bola Indonesia Menjadi-Jadi, Sorakan 'Anjing, Fu** You' Dan Lempar Batu

6-9-2019 11:32 AM Komen: 60
Pertandingan kelayakan Piala Dunia 2020 di Jakarta antara Indonesia dan Malaysia diwarnai kekecohan oleh penyokong oleh tuan rumah yang tidak berpuas hati dengan kekalahan 2-3 di tangan pelawat.

Perlawanan pertama Kumpulan G, Zon Asia  itu terpaksa dihentikan pada minit 72 akibat perbuatan sekelompok penyokong Indonesia yang menyerang penyokong Malaysia.


Kredit foto: Instagram, Google


Antara perbuatan kasar penyokong tuan rumah berlaku termasuklah melempar bom asap, botol dan batu ke arah penyokong Malaysia menyebabkan salah seorang daripadanya terpaksa diusung keluar oleh pasukan kecemasan.


Kredit foto: Google


Selain itu, penyokong Indonesia yang tidak berpuas hati juga mengeluarkan sorakan 'anjing'dan 'fu** you' kepada pihak lawan. Tidak cukup dengan itu, barisan Ultra Garuda juga membuat formasi tulisan gergasi 'Fu** You' di bahagian tempat duduk mereka. Formasi ini sempata dilihat oleh penonton langsung di stadium beberapa kali.


Kredit foto: Instagram



Dua gol Indonesia disumbangkan oleh Alberto Beto Goncalves manakala gol-gol Malaysia disumbangkan oleh Mohamadou Sumareh (2 gol) dan Muhammad Syafiq Ahmad. Kekalahan Indonesia ini adalah yang ketiga dalam lapan pertemuan akhir antara dua negara.



Di media social, ramai penyokong Malaysia menyeru pihak berkenaan supaya mengambil tindakan yang berat ke atas penyokong Indonesia, terutama sekali selepas salah seorang penyokong cedera akibat kelakuan ganas itu.


Kredit Foto: Facebook


Menteri Belia dan Sukan, Syed Saddiq juga telah memuatnaik status bahawa beliau akan mengambil tindakan yang sewajarnya atas insiden ini.


Kredit foto: Instagram


Di kalangan peminat Indonesia pula, ramai yang menyifatkan tindakan sebilangan penyokong mereka di dalam stadium memalukan.

'Kenapa kalau kalah diserang team tetamu? Kita kalah kerana PPSI bukannya tamu, kalau macam ini lupakan sahaja Piala Dunia' kata salah seorang netizen Indonesia.


Kredit foto: Twitter
Kredit foto: Twitter


'Selayaknya kita kalah kalau penyokong pun macam ini' tambah seorang lagi.


Kredit foto: Twitter
Kredit foto: Twitter



Yang pasti, ini bukanlah kali pertama keganasan berlaku disebabkan penyokong Indonesia. Sudah sampai masanya tindakan tegas daripada FIFA dan Asian Football Confederation untuk menjamin keselamatan penyokong Malaysia yang sanggup datang dari jauh untuk menonton secara langsung. - CARI 


Apa Reaksi Anda...

Bagus
1
Marah
4
Terkejut
2
Sedih
2
Lawak
2
Bosan
1
Komen: 60
Komen

Anda Mungkin Meminati

Komen Terbaru

Quote meteorspeed 17-9-2019 07:15 AM
Lagi mau sokong bekas menteri ponorogo.. Melayu mudah lupa

Lain-lain Komen

Quote Cumi2 6-9-2019 12:09 PM
Njir loooo
Quote msdummy.2018 6-9-2019 12:10 PM
eh2 ni bukan 1st time kot diaorg layan kita mcm tuh...dh bnyk kali...korang jer sibuk nk bercuti ke indon, mengagungkan indon.....diaorg ada kisah "kita serumpun"???
Quote Sang_Pencinta 6-9-2019 12:33 PM
Perangai macam tak bertamadun
Quote pakderis 6-9-2019 12:52 PM
tengok bola pun udah bahaya
Quote pokaibanktokyo 6-9-2019 01:05 PM
Macam tak biasa dibaham tuan dari malaysia. Kenapa tak berak situ baling taik nyah ?
Quote RatuDunia94 6-9-2019 01:08 PM
Dua gol Indonesia disumbangkan oleh Alberto Beto Goncalves


Ingatkan Malaysia lawan Argentina..
Quote HannahMontana 6-9-2019 01:08 PM
Tunggu apa lagi ,tabuh balik lah Indon yg ada depan  mata  hangpa di Malaysia ni...tabuh ,jgn buat kawan pula.
Quote kabukiman 6-9-2019 01:25 PM
Mendonieeeee
Quote kualibesi 6-9-2019 02:05 PM
negara kelas 3, begituu laaaa cita nyaaaaaaa. tunggu sat g depa dtg bukit jalili.
Quote fliphair8 6-9-2019 02:15 PM
rakyat mesia, siler boikot visit indonesia!
Quote me12345 6-9-2019 02:16 PM
Banned indonesia drpd bola sepak antarabanbgsa
Quote Bedah.Cun 6-9-2019 02:19 PM
Furghh ndonn forghhh youuu
Quote Chairman 6-9-2019 02:46 PM
harapnya ultras malaya dan penyokong dpt bersatu hati n tak perlu la nak balas perbuatan penyokong indon yg bangang tu time lawan kt bukit jalil nanti...

tunjukkan kite ni ade class....seperti kite semua bersatu hati kempen BMF...!!!
Quote Asdan 6-9-2019 02:56 PM

sebab, malaysia & indonesia guna bahasa sama, boleh faham, boleh marah, boleh gaduh
Quote Crystars 6-9-2019 03:01 PM
RatuDunia94 replied at 6-9-2019 01:08 PM
Ingatkan Malaysia lawan Argentina..

Nampak sangat Indon rakyat 230 juta suma kaki bangku, siap import 3 player naturalisasi pun masih kalah dgn msia rakyat 30 juta...lebih baik indon main lasti gundu jer laa...sket2 nk merusuh
Quote Crystars 6-9-2019 03:04 PM
kualibesi replied at 6-9-2019 02:05 PM
negara kelas 3, begituu laaaa cita nyaaaaaaa. tunggu sat g depa dtg bukit jalili.

Yg dtg sini player indon je....penyokong depa yg dtg stadium nti dh lama kumpul harta  kt msia
Quote kualibesi 6-9-2019 03:42 PM
Crystars replied at 6-9-2019 03:04 PM
Yg dtg sini player indon je....penyokong depa yg dtg stadium nti dh lama kumpul harta  kt msia

tu pun masihhh kita mengamalkan openn doorrrrr. depa buat msia mcm apooo ja.. ahahhaa
Quote diss69 6-9-2019 04:01 PM
Segelintir rakyat deorang pon xstuju keganasan yg ditunjukkan penyokong2 yg xbertamadun tu..
Quote nusaraya 6-9-2019 05:15 PM
Chairman replied at 6-9-2019 02:46 PM
harapnya ultras malaya dan penyokong dpt bersatu hati n tak perlu la nak balas perbuatan penyokong i ...

Hahaha.  Betol...Jangan samakan umah Malaysia yang suchi mulia perkasa dan cerdik pandai dengan mereka yang port itu.

Mungkin kini saat yang tepat bagi Malaysia mengirim tentera komando Melayunya ke Jakarta untuk melakukan prmbaAsan yang serupa.  

Lihat semua komen(60)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.160643s Gzip On
To Top