Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
CARI Infonet Portal Semasa Lihat artikel

"Ingat Pelancong, Rupanya Penyeludup"- Mat Saleh Rompak Benih Durian 'Rare' Malaysia

HakirRahman|6-9-2019 11:08 AM Komen: 26
Rakyat Malaysia sebenarnya memang "Truly Asia", kita susah nak bersangka buruk kepada orang asing terutamanya mat saleh. Tetapi, sejak kebelakangan ini mereka banyak buat masalah- daripada mengemis tepi jalan sampailah menipu penduduk tempatan. 

Tetapi, rupa-rupanya wujud satu lagi kegiatan yang menggemparkan dan boleh menjejaskan masa depan negara. 

Dilaporkan Berita Harian, sejak lima tahun lepas wujud sebuah sindiket penyeludupan diketuai seorang wanita Amerika Syarikat yang bergiat aktif merompak benih-benih pokok yang "rare" di Malaysia dan dijual kepada orang luar dengan harga tinggi. 

Perompak khazanah negara. Foto: Berita Harian

"Mereka mula sejak lima tahun lalu dengan kumpulan yang kecil. Seorang wanita dari AS yang mengetuai kumpulan berkenaan.

"Bermula di Pulau Pinang, mereka menyelam sambil minum air. Sambil makan durian, sambil kutip biji durian untuk jual dan dapat wang bagi menampung hidup di Malaysia," kata  Mohd Shamsudin Osman, bekas pegawai penyelidik Kementerian Pertanian dan Asas Tani. 

Antara yang jadi sasaran ialah durian kura-kura, durian isi merah, durian kulit merah, durian pakan dan durian isu.

Selain durian, mereka juga mengumpul biji benih longan liar dan buah dabai. Spesies buah-buahan "rare" dianggap "endemik" kerana hanya wujud di kawasan tertentu dunia, dalam hutan Malaysia misalnya. 

Buah dabai pun diseludup. Foto: Google

Mereka menyorok benih itu selepas makan buah-buahan tersebut, dibersihkan dan dibungkus untuk mengelak ia cepat kering dan rosak. Yerlah, kita selaku peniaga pun kadang-kadang tak terfikir pelik pun kan kalau ada orang ambil biji durian lepas makan? 

Benih itu dijual pada harga RM10 hingga RM50 sebiji dengan caj tertentu. Antara laman web digunakan untuk menjualnya adalah "SeedPirates". 

SeedPirates. Foto: Google

Perkara ini menimbulkan kebimbangan banyak pihak kerana jika buah-buahan "rare" ini mula ditanam di luar negara, Malaysia akan kehilangan daya tarikan destinasi durian terkenal dunia. 

Anda pernah jumpa spesies pelancong yang sebenarnya penyeludup ini? - CARI 


Apa Reaksi Anda...

Bagus
0
Marah
1
Terkejut
0
Sedih
0
Lawak
0
Bosan
0
Komen: 26
Komen

Anda Mungkin Meminati

Komen Terbaru

Quote chinta89 10-9-2019 04:24 PM
dari dulu kan isu ni

Lain-lain Komen

Quote meow_tompok 6-9-2019 11:15 AM
selekeh jugaknya set set kokesen ni
Quote Kurex 6-9-2019 11:17 AM
Kalau kokosen datang sini, takde nya aku nak wowwww!!! Aku buat macam angin yg hembus tepi pipi je..
Quote aijinmisaki 6-9-2019 12:13 PM
Tengok muka/gaya pun tau jenis pprt
Quote IzzahF 6-9-2019 12:16 PM
Dorang ni selalu busuk2 je. Dengan tak mandi, pakai baju lusuh, selipar buruk..stokin berbulu2 euww
Quote prettyuglybabe 6-9-2019 12:44 PM
ummah sanjungan porem
Quote ninja boy 6-9-2019 12:57 PM
Apalagi Hawaii pergi kidnap tropical fruit
Quote RatuDunia94 6-9-2019 01:25 PM
Iols selalu terpikir.. set2 kokosen yg ada rupa ni especially jantan2 tu.. jual je la sperma air mani kat negara2 asia pprt ni... laku wo.. ramai je yg nk baiki keturunan.. yg pompuna susah sikit kena jd ibu tumpangan.. harga ikut caj rupa la.. yg rupa kokesen pprt mcm bekas laki leina hangat, nurul wahab boleh caj harga murah2 je.. ikut bajet.. ala2 sperma bajet gitu..

Kalau mcm laki Lana Nodin, laki Tun Aminah boleh caj harga utk golongan pertengahan la..

Kalau rupa mcm bekas laki maya karin, laki kavita shidu, laki Ramilah Marvel, boleh lah caj harga premium..

Hepp ingat anak2 kerabat je ke nk baiki keturunan..
Rakyat marhaen pon nak juga ok wlaopun bajet ciput..
Quote keds 6-9-2019 01:27 PM
takpe orang malaysia kan suka pandang tinggi kulit putih ni....

semua wangi dan suci katanya...

ambik kau depa merompak cara terhormat gittew
Quote shamsadis 6-9-2019 01:28 PM
biarlah dari dibuang mati, helok dijual kepada orang luar, ditanam supaya tidak pupus
Quote Sazida 6-9-2019 01:29 PM
Kt youtube ade lah mat salleh buat kebun tropika. Dlm kebun dia tu semua pokok buah yg dtg dr mlysia n serata dunia. Cempedak pun ada. Belimbing buluh n mcm2 lg.
Quote Malaysia.Doom 6-9-2019 01:32 PM
Ala..lecturer meols dulu cerita hampir semua spesis Pisang dah Wujud Kat Australia nun....siap dh buat macam Galeri oleh Kerajaan Australia...padahal varieties tu semua asal dari Malaysia.

Kat Malaysia belum Ada lagi Galeri atau Taman Botani u yhk Pisang walaupun Pokok Pisang origin dari Malaysia.
Quote Malaysia.Doom 6-9-2019 01:33 PM
Sazida replied at 6-9-2019 01:29 PM
Kt youtube ade lah mat salleh buat kebun tropika. Dlm kebun dia tu semua pokok buah yg dtg dr mlysia ...

Dekat Australian diorg Ada Galeri Pokok Pisang....semua dari varieties YG dicuri diseludup masuk ke Australia.
Quote Chairman 6-9-2019 02:31 PM
dasar perompak..sejak zaman berzaman
Quote Dewa19XKangen 6-9-2019 02:36 PM
manakala kat malaya semua sepet palat berlumba nak claim benih tu dia punya.. padahal durian kunyit ja asal..
Quote kualibesi 6-9-2019 02:37 PM
dasar perompakk, tp disayanggg rkyt msia, nampak woowww kokosen iteeeww., handsome, hdiung mancungg, tppp nan hado. tidak mandi. busuk kepammm
Quote jebatmaspunyer 6-9-2019 03:32 PM
RatuDunia94 replied at 6-9-2019 01:25 PM
Iols selalu terpikir.. set2 kokosen yg ada rupa ni especially jantan2 tu.. jual je la sperma air man ...

Istighfar uolls.. matlamat tidak meghalalkan cara..
terima lah jodoh yang Allah atur seadanya.. jangan sebab nak baiki keturunan x fikir hukum hakam..
Quote pokaibanktokyo 6-9-2019 03:48 PM
RatuDunia94 replied at 6-9-2019 05:25 AM
Iols selalu terpikir.. set2 kokosen yg ada rupa ni especially jantan2 tu.. jual je la sperma air man ...

Kokesen yang ada rupa panggil negro untuk buntingkan bini masing masing la nyah
Quote pokaibanktokyo 6-9-2019 03:50 PM
Lantak la pprt amerika jual apa pun asalkan tak menyalahi undang undang
Quote pokaibanktokyo 6-9-2019 03:52 PM
IzzahF replied at 6-9-2019 04:16 AM
Dorang ni selalu busuk2 je. Dengan tak mandi, pakai baju lusuh, selipar buruk..stokin berbulu2 euww

Hihih. Betul tuh.  Siap tergaru sana sini

Lihat semua komen(26)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.250704s Gzip On
To Top