Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
CARI Infonet Portal Fokus@CARI Lihat artikel

Bangla Boleh Hantar Anak Sekolah Antarabangsa, Kita Nak Merungut Susah Lagi Ke?

Shimmer Shine|5-9-2019 03:09 PM Komen: 78



Dikala lepasan graduan masih menganggur, ada sekumpulan pendatang yang semakin kaya di bumi Malaysia ini. 

Walaupun ianya bukan isu baru,  namun tidak bermakna ia perlu didiamkan kerana kita sebagai warganegara perlu mengambil ruang dan peluang di bumi sendiri. 

Seperti yang diceritakan oleh pemandu Grab ini yang menceritakan mengenai seorang bangsa Bangladesh menghantar anaknya ke sekolah antarabangsa.  Sedia maklum yuran sekolah ini boleh mencecah hingga puluhan ribu ringgit setahun. 

Persoalannya,  mengapa mereka yang hanya 'menumpang' menjadi lebih kaya dari kita golongan sederhana ini? 



Pemandu itu menerangkan yang lelaki Bangladesh tersebut mengambil kerja sub kontraktor membaiki penghawa dingin. 

Ternyata kerja tersebut diambil daripada orang kita yang mengajikan dengan harga lebih murah. Namun,  disebabkan mereka rajin,  semua peluang di depan mata diambil hingga membolehkan mereka menjadi mewah. 

Google

Ia turut mendapat perhatian seorang cikgu yang bersetuju dengan kenyataan tersebut. Bukan saja kaya, simpanan pun banyak tak seperti pekerja yang makan gaji. 

Malahan mereka juga berakal panjang.  Ada sahaja idea untuk mengembangkan bisnes.  Kita bagaimana? 


Bagaimanapun,  ada warganet berpendapat yang sebenarnya puak Bangla inilah membunuh rezeki orang tempatan. 


Maklumlah menawarkan perkhidmatan dengan harga lebih rendah membuatkan orang kita pun sanggup mengupah mereka.  Lama kelamaan orang tempatan akan 'mati'. 
Adakah ianya akan berterusan?  Sudahlah mencuci kereta pun mereka, membaiki penghawa dingin pun mereka dah pandai. Graduan kita buat apa? - CARI

Apa Reaksi Anda...

Bagus
1
Marah
4
Terkejut
2
Sedih
1
Lawak
1
Bosan
0
Komen: 78
Komen

Anda Mungkin Meminati

Komen Terbaru

Quote Dwdrum 9-9-2019 12:50 PM
Melorqe replied at 5-9-2019 10:58 PM
biasanya yg ISKL dan sewaktu dgnnya  majoritinya sykt yg tanggung
expat kat tempat aku dulu semua ...

selalu nya begitu if di position top management semua claimed ... even ber party pun claim dari company guna atas nama urusan business ...
i tahu yang berada circle i saja tentang education anak yang di sponsor .... u jangan terkejut mereka juga ada allowance living cost termasuk sewa rumah..... i juga termasuk even my mum berasal kedah .....tetapi bukan semua expat kaya ada yang tidak mampu hantar anak ke negara barat even tho anak ikut foreign syllabus dan ambil international exam end up sambung belajar di home country jah .....terutama nya pinoy dan indo masih stay di malaysia sambung belajar di college di malaysia ...

Lain-lain Komen

Quote BlueRose99 5-9-2019 03:11 PM
Biasa tu! Anak2 Indo lagi ramai kat sekolah antarabangsa..
Quote Artemesiaa 5-9-2019 03:27 PM
Bukan benda baru tokey tomyam pun ramai antar anak mereka ke sekolah antarabangsa sebab tak layak masuk sekolah biasa.
Quote Boomibulat 5-9-2019 03:32 PM
Yeni suma fetna...
Quote Melorqe 5-9-2019 03:37 PM
ya tak ya juga
diaorang tak boleh masuk belajar kat sekolah biasa kan?
aku ingatkan masuk sekolah yg rm20k/semester tuu...
Quote Lolalala 5-9-2019 03:47 PM
Bangla naik basikal je hantar anak pergi tadika Smart reader.
Quote umbut 5-9-2019 03:50 PM
Nama pun international school.. harusler berbagai bangsa.. kalo aku kaya pun aku akan masukkan anak sekolah mahal.. leh kenal3 ngan vip
Quote Meiizu 5-9-2019 04:06 PM
biarlah dia hanta anak intnl school ... kerajaan mampu menjana pendapatan dari sini , bagi ekonomi rancak , aku lagi sakit ati kalu diorang sekolah kebangsaan.banyak cantik
Quote RatuDunia94 5-9-2019 04:25 PM
Golongan Paki pon dh lama hantar anak masuk International School... tu akaknya siap ngecara meletop.
Quote pokaibanktokyo 5-9-2019 04:35 PM
Baru sekor dari sejuta bangla pergi sekolah international dah merengek macam pundek. Bangla lain jadi hamba abdi, kuli, mangsa sindikiet pemerdagangan manusia apa cerita ngok ?
Quote Skuau 5-9-2019 04:59 PM
dia buat kerja sub kontaktor tu ada/guna lesen yg sah ke?
Quote erishuji 5-9-2019 05:06 PM
somehow rasa local ni banyak komitmen. Rumah lagi, anak2 taska lagi, kereta, Bangla maybe banyak duit cos rumah maybe kongsi, kereta x perlu bayar, enough public transport.
Quote tagas 5-9-2019 05:08 PM
mmg la abg latip

tp banglatip jenis vvip diplomat ke duta or expatriat

abis ko hengat kalo bangla suma ko bantai

jer mesti jenis selekeh sakai keja2 buruh



Quote F685 5-9-2019 05:09 PM
Setahun 15K je

TCH lagi mahal 21K per year
Quote prettyuglybabe 5-9-2019 05:18 PM
Edited by prettyuglybabe at 5-9-2019 05:22 PM

elok la masuk private school dari masuk gomen school..
lagipun i rasa rm15k per year tu murah lagi la..
standard private school untuk marhaen..
anak vvip or real orka punya sekolah lagi mahal kot..

Quote gigahertz 5-9-2019 07:33 PM
erishuji replied at 5-9-2019 09:06 AM
somehow rasa local ni banyak komitmen. Rumah lagi, anak2 taska lagi, kereta, Bangla maybe banyak dui ...

mmg la mak bapak lagi. adik beradik.
Quote bluebutter 5-9-2019 10:31 PM
RatuDunia94: Golongan Paki pon dh lama hantar anak masuk International School... tu akaknya siap ngecara meletop.



Hahaha..tersedak bca yr komen. Kelakor.
Quote KIM.K 5-9-2019 10:32 PM
Diorg nege konsep dimana-mana di bumi Allah. Cukai tak bayoo. Lain la mentaliti chuols mengata je pandai

Bangla pakai kederat modal insan je. Takde beli 20 jenis sayur makan sebulan. Lima tahun makan benda yang sama, pakai baju yang sama
Quote KIM.K 5-9-2019 10:35 PM
Skuau replied at 5-9-2019 04:59 PM
dia buat kerja sub kontaktor tu ada/guna lesen yg sah ke?

Gurau ke ni? Manada pekerja asing pakai lesen sah
Quote liton 5-9-2019 10:54 PM
Bangla expat kot, tak pun yg pakai MM2H visa.

Ingat asal bangla, indon, paki jer mesti kuli bawahan ke,

Lihat semua komen(78)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.222594s Gzip On
To Top