Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
CARI Infonet Portal Fokus@CARI Lihat artikel

'Cutelah!' - Pertama Kali Dalam Sejarah YDP Agong, Tun M dan Jemaah Menteri Nyanyi Lagu Patriotik

2-9-2019 08:40 AM Komen: 39
Sambutan Hari Kebangsaan yang ke-62 menempa sejarah kerana buat kali pertamanya Yang Dipertuan Agong, Perdana Menteri dan barisan Jemaah Menteri muncul dalam sebuah video klip menyanyikan bersama-sama sebuah lagu patriotik berjudul 'Setia' .



Kredit foto: Bernama



Video klip berdurasi 3 minit 32 saat tersebut telah dimuatnaik di akaun Facebook rasmi Perdana Menteri dan Youtube Chedet Official pada 30 ogos lalu. Setakat ini, video klip tersebut mendapat smabutan ramai dengan jumlah tontonan melebihi 80 ribu dalam dua hari sahaja.


Dalam video tersebut, kelihatan YDP Agong Al-Sultan Abdullah diapit oleh Dr. Mahathir dan Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail serta anggota Kabinet menyanyikan lagu patriotik itu dengan penuh semangat.




Walaupun menyampaikan lagu tersebut seadanya, persembahan barisan pemimpin negara ini mendapat pujian ramai.

"Sangat bagus dan bersejarah, pertama kali sejak Kemerdekaan dalam 62 tahun kita melihat YAM TDP Agong dan barisan menteri menyanyikan lagu Setia. Marilah kita sama-sama tujukkan kesetiaan dan kesatuan untuk Malaysia tercinta," kata seorang netizen.



Kredit foto: Youtube


"Lagu yang sangat bermakna, saya sangat bangga lahir di Malaysia, Selamat Hari Kemerdekaan, cutelah!" tambah seorang lagi.



Kredit foto: Youtube
Kredit foto: Youtube



Jika ini adalah strategi terbaru kerajaan untuk menyemarakkan rasa kecintaan terhadap negara menjelang hari Kemerdekaan, nampaknya ianya menunjukkan satu tanda positif. - CARI


Apa Reaksi Anda...

Bagus
0
Marah
0
Terkejut
0
Sedih
0
Lawak
0
Bosan
0
Komen: 39
Komen

Anda Mungkin Meminati

Komen Terbaru

Quote Lula2 3-9-2019 10:50 AM
Fettybombom replied at 2-9-2019 05:44 PM
Mmg cute tgk..tp miming kan....aku xrasa sore agung n menteri2 tu..mungkin next yr blh guna sore sen ...

I tgk bts memg diorg nyanyi tp entah la

Lain-lain Komen

Quote Sang_Pencinta 2-9-2019 08:57 AM
Mantap tapi suara sebenar ke? Tak berapa power
Quote harnezz 2-9-2019 09:05 AM
kena madrem itu ,pulang dari lawatan kat indon automatc jadi patriotik lah apa nak heiran {:run
Quote Malaysia.Doom 2-9-2019 09:08 AM
Kemerdekaan YG dicipta UMNO....sedihhh
Quote aku_best 2-9-2019 09:20 AM
iols nyampah tgk waytha...Mcm la patriotik sgt....Padahal poyo jer....
Quote Sang_Pencinta 2-9-2019 09:21 AM
YB Syed Sadiq nyanyi macam tak konfiden lirik je padahal dia yg paling muda, pasti dah selalu nyanyi masa perhimpunan
Quote bezita60 2-9-2019 09:23 AM
Nyanyi lagu setia, tapi hati tu pengkhianat...
Nak campak Raja2 Melayu kalau boleh.

Musang dah luluh bulu ayam pun ada yang masih buta terkinja memuji
Quote bezita60 2-9-2019 09:25 AM
Sang_Pencinta replied at 2-9-2019 09:21 AM
YB Syed Sadiq nyanyi macam tak konfiden lirik je padahal dia yg paling muda, pasti dah selalu nyanyi ...

Lidah pendek.
Otak singkat.
Tiada apa yg boleh diharapkan dr sadiq
Quote yuki812 2-9-2019 09:28 AM
credit gak pd composer dan penulis lirik.
rasanya penyanyi asal lagu ni francisca peter.
masa tu..aku sek rendah ke. pertandingan lagu patriotik ke..ingat2 lupa. fran pon masa tu kurus comel je..pkai dress itam.
tetiba rasa muda dgr blk lagu ni..
Quote CikB 2-9-2019 09:36 AM
jgn setia di mulut je...buktikan!
Quote Sang_Pencinta 2-9-2019 10:11 AM
yuki812 replied at 2-9-2019 09:28 AM
credit gak pd composer dan penulis lirik.
rasanya penyanyi asal lagu ni francisca peter.
masa tu. ...

Dia nyanyi masa live kat RTM kalau tak silap
Quote ReginaBeauty 2-9-2019 10:13 AM
Even simple thing macam ni mmg membantu menaikkan semangat cintakan negara Malaysiaku. Good job!
Quote kasibiman 2-9-2019 10:36 AM

Lagu setia mmg terbaekkk. Catchy and rhythmic. Harus dikekalkan


Side topic: the most thrilling national anthem:




Pasang with your high quality headphones and loud volume. Jgn lupa on caption utk paham apa dia meratib.

Naklebih dramatic: this one


Quote Rajawali 2-9-2019 10:40 AM
aku terdengar ada yang nyanyi part last ..demi agama..bangsa dan negalaaaa
Quote arnauld 2-9-2019 10:43 AM
dah tak populer nyorok belakang agong apa daaa
Quote RatuDunia94 2-9-2019 10:52 AM
90an punya style ni.. dulu2 iols masa sekolah mmc pernah nampak menteri2 naynyi lagu patriotik kat tv1.
Quote kookiechip 2-9-2019 12:01 PM
Good job!
Quote Sang_Pencinta 2-9-2019 03:01 PM
Suara tak berapa merdu tapi bolehlah
Quote Artemesiaa 2-9-2019 03:30 PM
Ok jer demi nak semarakan semula bulan kemerdekaan
Quote teen_angelJB 2-9-2019 04:00 PM
Ptt la si syed syok menyanyi siap buat live..
Tgh naik syok upanye...

Lihat semua komen(39)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.201813s Gzip On
To Top