Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon

Cantiknya Masjid Lapan Kubah Di Terengganu, Macam Di Rusia!

30-8-2019 10:50 AM|Oleh: HakirRahman| Komen: 32

Antara monumen yang boleh dibanggakan Malaysia adalah betapa cantiknya seni bina masjid di negara kita. Setiap negeri ada masjid unik tersendiri yang dibina untuk beribadah dan tempat orang berkumpul. 

Begitu juga di Kuala Besut, Terengganu yang mempunyai sebuah masjid lapan kubah, mengambil inspirasi bangunan di Rusia. 



Masjid yang terletak di Kampung Lapan Kotak, Jerteh, Terengganu ini turut digelar "masjid Rusia". 


Foto: Google

Pembinannya dicetuskan Ahli Parlimen Besut Datuk Seri Idris Jusoh kira-kira lapan tahun lalu dengan kos RM4 juta sumbangan orang ramai. 

Ia sudah mula digunakan sejak 2017 lagi dan sampai sekarang menjadi tumpuan ramai. 


Datang bergambar pun boleh. Foto: Google

Dibina di atas kawasan padi seluas 0.6 hektar, masjid itu boleh menampung sehingga 500 jemaah pada satu-satu masa. Cantik, kan? 


Dikelilingi sawah padi. Foto: Google

Ada masjid yang indah di tempat anda? Cuba kongsi. - CARI

Apa Reaksi Anda...

Bagus
6
Marah
2
Terkejut
3
Sedih
2
Lawak
3
Bosan
2
Komen: 32
Komen

Previous : Backpacking Atau Travelling Ada Kelebihan Selain 'Enjoy'?

Next       : Bandar Raya Paling Selamat Di Dunia, KL Di Tangga Ke Berapa?

Komen Terbaru

Quote Mizlyn 12-10-2019 11:05 PM
Cantekk nye..

Lain-lain Komen

Quote Boomibulat 30-8-2019 11:01 AM
Boleh berangan jln2 kat red square mosko
Quote CatMiow 30-8-2019 11:11 AM
Aku terfikir,  tidak kah netizen membantah kerana mengikut bentuk bangunan gereja di Rusia {:smile

Ye la,  sedangkan fesyen skirt berskaf ala babushka yg org Rusia pakai lagi menjadikan triggered ,menghina agama katanya.
Quote cikkittydiva 30-8-2019 11:45 AM
Tetibe ingat oks..  hehehe
Quote Boomibulat 30-8-2019 11:56 AM
cikkittydiva replied at 30-8-2019 11:45 AM
Tetibe ingat oks..  hehehe

Klu kat kelantan msti org tuduh abe gong yg suruh buat utk oks kan..konon mcm shah jahan bina taj mahal utk mumtaz mahal..
Quote Boomibulat 30-8-2019 11:56 AM
CatMiow replied at 30-8-2019 11:11 AM
Aku terfikir,  tidak kah netizen membantah kerana mengikut bentuk bangunan gereja di Rusia {:smile
...

Jarum2 halus ke sis...
Quote CatMiow 30-8-2019 12:05 PM
Boomibulat replied at 30-8-2019 11:56 AM
Jarum2 halus ke sis...

Bukan jarum halus.

Quote sarah82 30-8-2019 12:22 PM
Ala2 St Petersburg..
Quote LadyCarefree 30-8-2019 12:55 PM
CatMiow: Aku terfikir,  tidak kah netizen membantah kerana mengikut bentuk bangunan gereja di Rusia {:smileYe la,  sedangkan fesyen skirt berskaf ala babushka  ...



Hehehehe khenzssss
Quote diggerr 30-8-2019 02:36 PM
Cantikkkkk
Quote eizarz 30-8-2019 04:14 PM
idris jusoh ni tak abes sekolah ke atau memang tak tau?{:teatime
Quote cikkittydiva 30-8-2019 06:16 PM
Boomibulat replied at 30-8-2019 11:56 AM
Klu kat kelantan msti org tuduh abe gong yg suruh buat utk oks kan..konon mcm shah jahan bina taj  ...

Khuenzzz..
Quote Mejami 30-8-2019 09:55 PM
eizarz replied at 30-8-2019 04:14 PM
idris jusoh ni tak abes sekolah ke atau memang tak tau?{:teatime

Kosmet i prnh gtau..dia org kg idris jusoh tu..yb tu antara anak besut yg terpelajar zmn ayah dia..iols xde plk tanya uni mn..tp xdela mcm menteri sabun tu..itm pun xlps.
Quote Mejami 30-8-2019 10:02 PM
Iols teruja baca.sumbangan orang ramai..uols pernah singgah solat kt 1 surau ms pergi ke pulau kapas..kt marang,lupa nm kg tu..ada poster kt dlm surau
Pahala yg berpanjangan utk org mati
Jika dia tanam pokok..selagi pokok tu berbuah dan sesiapa pun  mkn selagi itu pahala mengalir..bina  jln,bina perigi,bina masjid..mcm tu la lebih kurang ayat2 dia.iols rasa menyesal plk x snap kata2 kt poster tu..
Quote MarryPottet 1-9-2019 01:20 PM
Edited by MarryPottet at 1-9-2019 01:24 PM

38081214_676215029380507_5229662560269107200_n.jpg
Mejami replied at 30-8-2019 10:02 PM
Iols teruja baca.sumbangan orang ramai..uols pernah singgah solat kt 1 surau ms pergi ke pulau kapas ...


Hadith sahih 7 pahala jariah

Quote gideoncross 2-9-2019 04:00 PM
Kremlin, wowza.
Quote kookiechip 2-9-2019 10:03 PM
Boleh pergi melawat ni. Cantik..
Quote Ah_Kwan 6-9-2019 10:02 AM
keh keh keh

wa yang setiap masa lalu itu jalan pun tak pernah singgah..  
dari mula dia buat sampai dia siap pun tak pernah singah...
sebab wa rasa kebongokan apa kah ini? 8? seriously lu buat 8 kubah..??
hanya kerana buat di kampung lapan kotak
tonggong si idris ni...mengaji agama di mana lah agaknya...
main sebat je buat perakara agama tanpa rujuk pada ahlinya...

keh keh keh
Quote pakderis 6-9-2019 01:01 PM
cantiknya teringin solat di dalamnya
Quote CikB 6-9-2019 09:55 PM
cantiknyaaaa...

Lihat semua komen(32)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

Terpanas Minggu Ini
 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.087142s Gzip On
To Top