Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara

Lagu Hits 'Shape Of You' - Ed Sheeran Ciplak Lagu Artis Lain?

10-9-2019 11:13 AM|natrahn| Komen: 12

Ed Sheeran baru-baru ini berdepan dengan tuduhan menciplak lagu artis lain yang menyebabkan royalti untuk salah sebuah lagu popularnya ditahan.

Ed Sheeran, mula dikenali dengan lagu bergenre pop, folk pop dan hip hop seperti Thinking Out Loud, Perfect dan Shape of You.

Kredit foto: Google

Lagu Shape of You merupakan single paling laris pada 2017 di UK telah menjana keuntungan sekitar 20 juta Euro itu kemudiannya ditahan pembayaran royaltinya kepada Ed Sheeran sehingga kes ini diselesaikan.

Ahli muzik, Sam Chokri mendakwa bahagian korus lagu Shape of You (2017) diambil daripada lagu beliau iaitu Oh Why (2015). Chokri juga mendakwa Ed Sheeran telah menggunakan beberapa bahan daripada beberapa artis lain seperti TLC, Jasmine Rae dan Shaggy untuk menghasilkan lagu tersebut.

Kredit foto: Google - Sam Chokri

Ed Sheeran yang baru-baru ini melancarkan album keempat : No 6 Collaboration Project menyelar tindakan Chokri yang telah merosakkan reputasi beliau dan menyekat pendapatannya serta menafikan dakwaan tersebut. 

Tambahan pula, dakwaan Chokri dibuat selepas Wiley @The Godfather of Grime mengumumkan nilai Ed Sheeran adalah sebanyak 160 juta Euro.

Macam tak percaya. Takkanlah figura yang dilabel sebagai salah seorang genius dalam dunia muzik global ini ciplak lagu orang lain kan? - CARI 

Apa Reaksi Anda...

Bagus
0
Marah
1
Terkejut
0
Sedih
0
Lawak
1
Bosan
1
Komen: 11
Komen

Previous : Kumpulan Youtube Terkenal The Try Guy Bakal Adakan Persembahan Di Singapura

Next       : Khabarnya Henry Golding Bakal Bintangi Filem Hollywood G.I Joe. Wah!

Komen Terbaru

Quote natrahn 13-9-2019 04:23 PM
greantea replied at 13-9-2019 03:16 PM
sama sikit pon x boleh. tu semua boleh dituntut. nak dapat duit mudah kan. dia nyanyi
oh why o why ...

bila lagi nak ambil kesempatan.. ed sheeran dah kaya dah tak pasai-pasai royalti kena sekat sampai la kes settle..

Lain-lain Komen

Quote Kurex 10-9-2019 11:34 AM
Kan aku kata, bukan melayu je yg jeles kejayaan melayu lain.. Kokesen pun jekes sesama dorang
Quote cclina2 10-9-2019 02:53 PM
Kurex replied at 10-9-2019 03:34 AM
Kan aku kata, bukan melayu je yg jeles kejayaan melayu lain.. Kokesen pun jekes sesama dorang

kokosen tu apa

Quote Artemesiaa 10-9-2019 03:01 PM
Mana2 penyanyi popular selalu kena kes sebegini
Quote r_innalif 10-9-2019 03:54 PM
Bahasa forum drpd Caucasian. Org kulit putih. Jd le kokosen
Quote Orix 10-9-2019 04:37 PM

koko campur telur asen
Quote Orix 10-9-2019 04:39 PM
sama tang melodi oh why oh why oh why tu jah
Quote mata.kail 10-9-2019 05:05 PM
oh why o why o why-2017 ed sheeran
oh why o why o why-2015 sami switch
oh why o why o why-2011 anthony hamilton
Quote hanglipolopo 10-9-2019 05:27 PM
Laaaa yeke..
Quote aammyy 13-9-2019 09:44 AM
Lagu Thinking Out Loud pun ciplak. So iolls tak terkejut.
Quote greantea 13-9-2019 03:16 PM
sama sikit pon x boleh. tu semua boleh dituntut. nak dapat duit mudah kan. dia nyanyi
oh why o why o why x letop, ed sheeran nyanyi oh why o why o why, meletop
Quote natrahn 13-9-2019 04:23 PM
greantea replied at 13-9-2019 03:16 PM
sama sikit pon x boleh. tu semua boleh dituntut. nak dapat duit mudah kan. dia nyanyi
oh why o why ...

bila lagi nak ambil kesempatan.. ed sheeran dah kaya dah tak pasai-pasai royalti kena sekat sampai la kes settle..

Lihat semua komen(12)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

Terpanas Minggu Ini
 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.100046s Gzip On
To Top