Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon

Mengapa Bayi Berbau Wangi? Ini Penjelasan Pakar

29-8-2019 03:58 PM|Oleh: fnz| Komen: 27

Gambar sekadar hiasan

Adakah anda perasan setiap kali mencium bayi, terdapat satu bau yang amat wangi dan mendamaikan. 

Tetapi, bau ini lama-kelamaan akan beransur hilang apabila bayi semakin membesar.

Tahukah anda bau apa itu?


Foto : TheAsianParentMalaysia

Seperti yang dijelaskan ahli kimia George Prety, aroma bau badan bayi terhasil daripada aktiviti metabolisme tubuhnya. Kalenjar peluh bayi menghasilkan bau bayi yang begitu menggoda. 

Menurut Majalah Sains, ini kerana bayi memperoleh sumber makanan sewaktu dalam kandungan melalui sistem pencernaan. Bau bayi akan berubah setelah beberapa minggu dilahirkan.

Pendapat kedua yang diterangkan oleh George adalah bau ini datang dari lapisan putih yang disebut sebagai vernix caseosa pada kulit bayi. Lapisan ini berfungsi untuk melindungi bayi ketika masih berada dalam rahim ibu. 

Lapisan ini kemudiannya akan diserap kulit bayi ketika baru dilahirkan. Lapisan inilah yang dipercayai membuat aroma bayi begitu harum dan unik.

Kalau ada bayi, memang tak puas menciumnya, kan? - CARI

Apa Reaksi Anda...

Bagus
4
Marah
0
Terkejut
1
Sedih
0
Lawak
0
Bosan
0
Komen: 27
Komen

Previous : Ada Anak Kecil? Ini Fakta Mengenai Pedofilia Yang Perlu Anda Tahu!

Next       : "Jumpa Di Kelab Malam, Sekarang Insaf Di Kelas Mengaji"

Komen Terbaru

Quote ReginaGeorge 31-8-2019 06:06 PM
Akak dah tua kalau tak, nak buat lagi 1 baby.. Rindu bau baby

Lain-lain Komen

Quote -Suri- 29-8-2019 04:05 PM
Baby best cium waktu pagi masa dia baru bgn tido
Quote Orix 29-8-2019 04:05 PM
Lobai kata bau sorga. Bila da dewasa byak dosa bau nuraka {:smile
Quote MsKathryn 29-8-2019 04:11 PM
Bestnya bau baby..
Quote fliphair8 29-8-2019 04:19 PM
ohhhh shedapnyaaaa bau bayi....
Quote Boomibulat 29-8-2019 04:30 PM
Kecik bau mcm baby dh besar bau mcm babi..
Quote ainashiqa 29-8-2019 04:51 PM
Oh my..rindunya bau baby.. Bau paling sedap dlm dunia
Quote Artemesiaa 29-8-2019 04:54 PM
Menarik infonya
Quote awanysss 29-8-2019 05:20 PM
bau baby  bau paling besttt
Quote LadyCarefree 29-8-2019 05:26 PM
Orix: Lobai kata bau sorga. Bila da dewasa byak dosa bau nuraka {:smile



Klau kuat melancap bau konek, bau nonok.
Quote Perawankota 29-8-2019 06:00 PM
Org selalu kata, kalau baby kan bau syurga
Quote moocoww 29-8-2019 06:06 PM
Bau baby la bau paling best..
Quote ikanmasin 29-8-2019 06:15 PM
rindunya nak cium2 bau baby..alhamdulillah dpt jg lah
merasa 2org anak.la ni dah bujang2 mau masam adalah
dulu2 bau minyak telon vicks bagai skrg ni bau parfum lah dah
Quote diggerr 29-8-2019 07:52 PM
Bau baby memang bestt
Quote febreze 29-8-2019 09:27 PM
ainashiqa: Oh my..rindunya bau baby.. Bau paling sedap dlm dunia

sedap dan menenang kannn
Quote any42 30-8-2019 12:27 AM
bkn time baby je. ank sdara Anya yg dah toddler pun still anya suka peluk cium bau dia even dia bau masam sbb geram ngn bdk comel sgt kletah at ths age. tp abg kakak yg dah besar skolah rendah idok la peluk cium. time hri dpt jumpa depa msa bru lps balik skolah pun dh boleh bau busuk bdk skolah kmain kepam masam hoiiii.
Quote Carcosa 30-8-2019 12:43 AM
Bestnya bau baby, bestnya bau baby {:freak {:freak
Nilah sebabnya acik2 berlemoih, tak basuh tangan, yg taktau dia ada herpes, yg srot sret berhingus, cium jugak baby. Sbb nak bau baby katanya.
Ujung2 baby dpt segala mala penyakit drpd acik kepam busuk pengotor yg taktau ada herpes. Lagi menyedihkan, baby meninggal sbb cannot cope dgn germ.
Don't kiss the baby kalau taktau taraf kesihatan diri sendiri
Quote Lolalala 30-8-2019 12:57 AM
bau umbun, bau mulut, bau badan semua sedap... stress releif. sedang menikmati bau baby sekarang ni
Quote Mina2215 30-8-2019 01:08 PM
Bau susu je diorang. Hahaha comel sgt
Quote teha86 30-8-2019 02:55 PM
sedapnya bau baby...lagi2 mase bgn tido...oowwhh..sedapnya...xsbr nak balik keje..nak gomol si kecik tu...

Lihat semua komen(27)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

10 Terpanas
     CARI App
    Get it FREE Google play
     Twitter
     Instagram
    cari_infonet
    FOLLOW
    Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
    0.083471s Gzip On
    To Top