Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
CARI Infonet Portal Semasa Lihat artikel

Kes Pasang Bendera Terbalik - Ahli Majlis Tegur Pemilik Rumah

Oleh: natrahn|23-8-2019 10:31 AM Komen: 35
Bulan Ogos adalah bulan kemerdekaan. Lazimnya ramai rakyat Malaysia mula memasang dan mengibarkan bendera Malaysia di kediaman atau premis masing-masing sempena sambutan kemerdekaan setiap 31 Ogos. 

Namun, kecoh akhir-akhir ini apabila ada individu kurang peka memasang bendera Malaysia secara terbalik dan ini mengundang kemarahan ramai.

Apa juga alasan di sebalik pemasangan Jalur Gemilang secara terbalik, ia tidak wajar diterima dan dimaafkan dengan mudah kerana tindakan itu seolah-olah menghina dan mempersendakan kedaulatan negara Malaysia yang merdeka.


Kes Pasang Bendera Terbalik - Ahli Majlis Tegur Pemilik Rumah

Lantaran itu, ahli majlis perbandaran Batu Pahat, Tuan Malikfaishal Ahmad sendiri turun padang menegur pemilik rumah yang telah memasang bendera Malaysia dalam keadaan terbalik supaya membetulkannya. Perkongsian dari akaun Facebook itu menjadi tular dan telah dikongsi sebanyak 722 kali ketika artikel ditulis.


Loading FB Post...



Rakyat harus peka dan sedar bahawa pemasangan bendera ini bukti menunjukkan rasa cinta dan bangga kepada negara.

Bendera adalah identiti sesebuah negara. Di atas bendera juga terletaknya maruah dan jati diri sebagai seorang rakyat. Perlecehan terhadap simbolik negara adalah satu penghinaan.  - CARI

Apa Reaksi Anda...

Bagus
0
Marah
0
Terkejut
1
Sedih
0
Lawak
0
Bosan
0
Komen: 35
Komen

Anda Mungkin Meminati

Komen Terbaru

Quote Jiddin 24-8-2019 01:13 PM
ladybugz replied at 23-8-2019 04:24 PM
Patutnya masuk rekod semua premis yg duk pasang terbalik ni. Boleh tau la yg mane cina/india yg berf ...

Ha....Aku suka idea ni. Waktu ini senang nk identify which Chinese yang extreme. Ambil rekod dan perhati betoi2. Tp kjaan lebih pentingkan political mileage.....pyh nk buat.

Lain-lain Komen

Quote Kurex 23-8-2019 10:52 AM
Duduk malaysia dah lama pun masih bodoh lagi bab bendera ke apa ci..... Bai?
Quote Melorqe 23-8-2019 11:00 AM
bagus
YB semua sila turun padang melawat kawasan anda
kat area shoplot rumah aku setakat ni baru 2 kedai saja yang pasang bendera.
kamurang lupa ya sekarang sudah masuk bulan Ogos?
Quote kualibesi 23-8-2019 11:17 AM
Melorqe replied at 23-8-2019 11:00 AM
bagus
YB semua sila turun padang melawat kawasan anda
kat area shoplot rumah aku setakat ni baru 2 ...

da letak dkt kereta ke belum? hihiih
Quote harizs 23-8-2019 11:26 AM
Kurex replied at 23-8-2019 10:52 AM
Duduk malaysia dah lama pun masih bodoh lagi bab bendera ke apa ci..... Bai?

Rakyat msia ke ni...takkan la tak kenal bendera negara sendiri
Quote amerald 23-8-2019 11:29 AM
terbaik..
telah dipilih kan
semua kena turun padang buat kerja
Quote Artemesiaa 23-8-2019 11:32 AM
Bagus ada usaha sebegini ada tindakan bukan sekadar cakap je
Quote SWORKS27 23-8-2019 11:34 AM
YB tu bagus..
yg pelik bangsa tu kenapa BODOH sangat..baru duduk malaysia ka?
apa tjuan letak tebalik or saya tak tau mana butut...
tapi saya sayang malaysia....saya kasi taluk satu kaliiii
Quote dizekni 23-8-2019 11:37 AM
Takpe, tahun ni setakat tegur dulu

kalo masih berulang tahun depan, bagi kaki pulak
Quote hatikudus 23-8-2019 11:47 AM
harizs replied at 23-8-2019 11:26 AM
Rakyat msia ke ni...takkan la tak kenal bendera negara sendiri

Saki baki komunis baru kluar hutan banat
Quote Buritan 23-8-2019 12:11 PM
Kurex replied at 23-8-2019 10:52 AM
Duduk malaysia dah lama pun masih bodoh lagi bab bendera ke apa ci..... Bai?

Cube tanye rukunegara.. kompom tatau
Quote bakingsoda 23-8-2019 12:27 PM
jgn tegur je, denda rm50k atau lucutkan status warganegara. ape ke bodo tak tahu bendera negara sendiri? baru la sekor2 tak berani 'tersilap' pasang
Quote Cookingholic 23-8-2019 12:55 PM
Bodohnya. Takkanla tak sedar masa nak pasang tuh kedudukan bendera tuh camner. Ibarat pakai baju la takkan tak tgk sekali imbas depan blkg. Kalau betul bengong sgt xkan lepas dah siap pasang tu tak tgk balik betul ke tak.

Ini bukan kes tak sengaja lagi. Mmg ramai je (aku pun termasukla tuh) jenis tak gantung bendera pun tak kira kat rumah ke lat kereta. Tapi takla dgn sengaja pasang bendera terbalik. Pasang bendera terbalik nih mmg difahami satu dunia sejenis perbuatan berbentuk violation.

So kalau puak2 ni dah takde rasa sense of belonging kat Malaysia nak kemana pulak?
Quote slavehunter 23-8-2019 01:03 PM
Memang sengaja. So betul la apa ZN kata....yang indian people setia ke negara India same goes to chinese people....tengok la mereka takde respect pun kat jalur gemilang.
Quote umie 23-8-2019 01:11 PM
Nape yang pasang bendera terbalik ni bangsa yang makan BABI ek.  Nak tunjuk besar kepala ke? Patutnya xyah tegur...terus bg denda. BABI dah beranak pinak kottt xkan tau pasang bendera mcmana!
Quote meisapoya 23-8-2019 01:13 PM
Masa sekolah dulu cikgu tak pernah suruh lukis bendera Malaysia ke?
Quote BebeQ 23-8-2019 01:17 PM
Aku nak tengok bila banga melayu ada wakil bendera terbalik ni.
Kalau masih tak ada, jelas dan nyata bangsa lain tu nak pindah dari Malaysia.
Senang je nak tangkap diorang ni..tangkapkan gambar dulu.
Quote lemak_masin 23-8-2019 01:18 PM
Bangsa ni jugak yang terbalikkan benderaa! Kasi dendaaa laa baru ada akai..
Quote milanhawkin 23-8-2019 01:49 PM
i rasa derang ni berlakon je jadi org malaysia... sbb tu bendera pun x kenal.
Quote gadogado 23-8-2019 02:29 PM
cash la

dri bapak smpai anak kena  viral pnjat pagor betulkan bendera

Lihat semua komen(35)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.300293s Gzip On
To Top