Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon

5 Perkahwinan Diraja Termahal Dalam Sejarah Dunia

22-8-2019 12:27 PM|Tukang Tulis| Komen: 15

Kos majlis perkahwinan yang melambung tinggi pasti memeningkan kepala mana-mana pasangan yang merancang untuk mendirikan rumah tangga.

Namun, bagi pasangan pengantin diraja, kos yang mencecah puluhan malahan ratusan juta dolar dianggap sebagai perkara biasa.

Berikut adalah lima majlis perkahwinan yang mencatatkan kos yang paling tinggi dalam sejarah dunia.

Kredit foto: MSN Entertainment

Tempat kelima: Putera William dan Kate Middleton, April 2011

Anggaran kos: AS$34 juta dolar (RM141.8 juta dolar), dilaporkan Radar Online.

Sebahagian besar kos adalah untuk kawalan keselamatan iaitu AS$32 juta (RM133.5 juta) diikuti bunga-bungaan (AS$800,000 atau RM3.3 juta), jamuan makan tengah hari dan malam (AS$600,000 atau RM2.5 juta), gaun pengantin rekaan Sarah Burton untuk Alexander McQueen (AS$434,000 atau RM1.8 juta).

Kos-kos lain termasuk kek pengantin berharga AS$80,000 (RM333,840), kerja pembersihan (AS64,000 atau RM267,072) dan cincin belah rotan AS$11,000 (RM45,903).

Kredit foto: MSN Entertainment

Tempat keempat: Putera Albert II dari Monaco dan Charlene Wittstock, Julai 2011

Anggaran kos: AS$65 juta (RM271 juta), dilaporkan CBS News.

Majlis perkahwinan diraja ini menyaksikan Wittstock yang juga bekas perenang Olimpik memakai gaun Giorgio Armani yang diperbuat daripada 88 ela kain sutera serta dihiasi mutiara dan 40,000 kristal Swarovski.

Kedua-dua mempelai memakai cincin emas putih dan platinum 18 karat manakala kira-kira 450 tetamu menikmati sajian yang disediakan oleh cef terkemuka, Alain Ducasse.

Kredit foto: MSN Entertainment

Tempat ketiga: Putera Charles dan Puteri Diana Spencer, Julai 1981

Anggaran kos: AS$70 juta (RM292 juta), dilaporkan CBS News.

Majlis perkahwinan pasangan diraja paling popular dan penuh kontroversi dalam sejarah moden keluarga diraja Britain ini mendapat liputan meluas di seluruh dunia.

Sama seperti majlis perkahwinan anakanda mereka, kawalan keselamatan menelan perbelanjaan terbesar iaitu sebanyak AS$600,000 (RM2.5 juta) manakala gaun pengantin yang dipakai Diana rekaan David dan Elizabeth Emanuel dianggarkan bernilai AS$13,000 (RM54,250).

Kredit foto: MSN Entertainment

Tempat kedua: Sheikh Mohammed bin Zayed Al Nahyan dan Puteri Salama, 1981

Anggaran kos: AS$100 juta (RM417 juta), dilaporkan CBS News.

Majlis perkahwinan Putra Mahkota Abu Dhabi ini merupakan yang paling mahal dalam sejarah moden. 

Baginda menitahkan pembinaan sebuah stadium yang berupaya memuatkan 20,000 orang khusus untuk majlis tersebut yang berlangsung selama tujuh hari.

Kredit foto: Carian Google

Tempat pertama: Margaret of York dan Charles the Bold of Burgundy, 1468

Anggaran kos (nilai semasa): AS$200 juta (RM834 juta), dilaporkan The Scotsman

Majlis perkahwinan termahal dalam sejarah dunia ini menyaksikan perarakan yang tidak putus-putus dan pertandingan lawan tombak antara kesatria-kesatria terkemuka di Eropah. 

Selain pakaian yang sarat dengan perhiasan dan barang kemas, Margaret turut memakai mahkota bertatahkan mutiara dan berlian.

Memang meriah majlis perkahwinan mereka, tetapi adakah kemewahan mampu menjamin kebahagiaan dalam rumah tangga? - CARI

Apa Reaksi Anda...

Bagus
2
Marah
0
Terkejut
3
Sedih
0
Lawak
0
Bosan
1
Komen: 15
Komen

Previous : Jimat! Baiki Bahagian Leher Kemeja T Anda Seperti Pakar

Next       : Ada Anak Kecil? Ini Fakta Mengenai Pedofilia Yang Perlu Anda Tahu!

Komen Terbaru

Quote Foxey 23-8-2019 12:26 AM
Wow, tempat pertama tu - Margaret of York dan Charles The Bold of Burgundy. Tak pernah dengar sebelum ni nama pasangan ni. Menarik ni

Lain-lain Komen

Quote prizadane 22-8-2019 12:29 PM
Wedding abe gong dengan queen oks takde la grand mana kan sebab tak listed pun. Bagus, zuhud
Quote sepiITUindah 22-8-2019 12:30 PM
anak kak ros??
tak tersenarai
Quote Artemesiaa 22-8-2019 12:32 PM
Wedding tahun 1468 masih belum ada siapa yang boleh menandingi nampaknya
Quote miemiecha 22-8-2019 12:38 PM
korge brunei nmpk gah jgkkan..
xmsk top 5
suka tgk royal nya penikahan..

Quote hussaini4675 22-8-2019 12:45 PM
miemiecha: korge brunei nmpk gah jgkkan.. xmsk top 5suka tgk royal nya penikahan..


Brunei pun ada. 2 wedding. Top 10 rasanya
Quote Mfzg89 22-8-2019 12:48 PM
anak bijan dgn piraloi xde??
Quote Ina8895 22-8-2019 12:48 PM
I pun teringin nak kawin putera raja
Quote bbalik 22-8-2019 12:49 PM
watpe be gong xdop
Quote CatMiow 22-8-2019 12:52 PM
sepiITUindah: anak kak ros??tak tersenarai

Ka ros tak royal... {:shy
Quote babydoll 22-8-2019 01:03 PM
Edited by babydoll at 22-8-2019 01:05 PM

yg no.2 tu tersilap gambar. yg tu Sheikh Mohamed bin Rashid Al Maktoum, Ruler of Dubai and Vice President of UAE with his second wife, Princess Haya of Jordan.
Quote Modngengade 22-8-2019 01:08 PM
sepiITUindah replied at 22-8-2019 12:30 PM
anak kak ros??
tak tersenarai

adakah kaka rosy dan abe jib berdarah diraja sister?

Quote sepiITUindah 22-8-2019 01:21 PM
Modngengade replied at 22-8-2019 01:08 PM
adakah kaka rosy dan abe jib berdarah diraja sister?

bukan ker bang jib dari golongan bangsawan makassar
Quote Modngengade 22-8-2019 01:38 PM
sepiITUindah replied at 22-8-2019 01:21 PM
bukan ker bang jib dari golongan bangsawan makassar

oh akak lupa..heshe merupakan pahlawan keturunan bugis teragung

Quote RatuDunia94 22-8-2019 07:54 PM
Kahwin pon guna duit tax payers..
Quote Foxey 23-8-2019 12:26 AM
Wow, tempat pertama tu - Margaret of York dan Charles The Bold of Burgundy. Tak pernah dengar sebelum ni nama pasangan ni. Menarik ni

Lihat semua komen(15)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

10 Terpanas
     CARI App
    Get it FREE Google play
     Twitter
     Instagram
    cari_infonet
    FOLLOW
    Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
    0.081131s Gzip On
    To Top