Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
CARI Infonet Portal Fokus@CARI Lihat artikel

Netizen Buat Spekulasi Selepas Nga Kor Ming Mengaku Datuknya Berjuang Semasa Perang Dunia II

Tukang Tulis|19-8-2019 02:06 PM Komen: 62
Nga Kor Ming menurunkan tandatangannya pada gambar yang dipamerkan. Kredit foto: Twitter

Pelbagai spekulasi timbul dalam kalangan netizen selepas Timbalan Yang Dipertua Dewan Rakyat, Nga Kor Ming memuat naik status berhubung pengorbanan mendiang datuknya semasa Perang Dunia Kedua.

Memetik ciapan Twitter pada 16 Ogos itu, beliau yang juga Ahli Parlimen Teluk Intan menjelaskan bahawa mendiang datuknya dan datuk kepada Timbalan Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat, Hannah Yeoh merupakan bekas perajurit yang mempertahankan negara semasa perang tersebut.

"Bila Jepun menjajahi tanahair kita, mereka yang berkorban mempertahankan kedaulatan negara adalah wira dan wirawati, sumbangan mereka wajib diberi penghargaan," katanya.

">Loading Tweet...

Walau bagaimanapun, netizen membangkitkan beberapa persoalan kerana Kor Ming tidak menyatakan dengan jelas maklumat mengenai pasukan keselamatan yang disertai datuknya semasa era pendudukan Jepun di Tanah Melayu.

Pengerusi DAP Perak itu turut memuat naik gambar beliau sedang berucap dengan berlatarkan bendera China serta Jepun dan satu lagi bendera negara yang tidak dapat dikenal pasti.

Nga Kor Ming berucap dalam satu majlis dengan berlatarkan bendera China, Jepun dan satu lagi bendera negara yang tidak dapat dikenal pasti. Kredit foto: Twitter


Beliau juga menurunkan tandatangan pada sekeping gambar yang dipamerkan, dipercayai mendiang datuknya.

Seorang pengguna Facebook yang bernama Megat Hisemudin Megat Kassim mendakwa, pejuang-pejuang yang dimaksudkan oleh Kor Ming itu mungkin anggota-anggota Malayan Peoples' Anti-Japanese Army (MPAJA).

Anggota-anggota gerila MPAJA yang turut berjuang menentang tentera Jepun semasa Perang Dunia Kedua. Kredit foto: Carian Google

Dia membuat andaian itu berdasarkan fakta sejarah yang menyatakan MPAJA yang menerima sokongan British dari segi logistik dan latihan untuk memainkan peranan sebagai pasukan gerila menentang tentera Jepun semasa Perang Dunia Kedua.

"Ini kerana perang menentang Jepun telah tamat dan MBA mahukan MPAJA dilucutkan senjata. Namun MPAJA enggan tunduk kepada British lalu kembali masuk ke hutan bagi menentang British pula yang akhirnya membentuk Parti Komunis Malaya (PKM)," jelasnya.

Kredit foto: Facebook

Para netizen juga mempunyai pandangan masing-masing berhubung mendiang datuk Kor Ming dan peranannya semasa Perang Dunia Kedua.

Kredit foto: Twitter
Sebaik-baiknya Kor Ming memberi penjelasan tentang identiti sebenar datuknya agar segala spekulasi dapat dihentikan. - CARI


Apa Reaksi Anda...

Bagus
1
Marah
1
Terkejut
0
Sedih
0
Lawak
2
Bosan
2
Komen: 62
Komen

Anda Mungkin Meminati

Komen Terbaru

Quote Ina8895 6-10-2019 09:41 PM
Muka dia memang macam kominis

Lain-lain Komen

Quote chicozinn 19-8-2019 02:17 PM
so da boleh masuk estet ke puak2 cinkies ni?
Quote Dewa19XKangen 19-8-2019 02:25 PM
cina babi..
Quote nono86 19-8-2019 02:34 PM
Hmm, macam2. Next, mengaku bumiputra?
Quote pokaibanktokyo 19-8-2019 02:41 PM
Dah jepun layan cina macam bnatang apa nak heran atok dia masuk hutan diburu macam tonyok ?
Quote gujiwa 19-8-2019 02:44 PM
Mula2x mpaja pastu komunis kan??
lepas tu tak mo cite ke... hahahahaha
Quote pokaibanktokyo 19-8-2019 02:47 PM
Memang la berjuang...untuk tuan soviet mereka
Quote pokaibanktokyo 19-8-2019 02:49 PM
gujiwa replied at 19-8-2019 06:44 AM
Mula2x mpaja pastu komunis kan??
lepas tu tak mo cite ke... hahahahaha

mpaja = macam pondan saja
Quote pokaibanktokyo 19-8-2019 02:51 PM
Cina bodoh bangga dengan mpaja yang bunuh, rogol penduduk kampung cina
Quote Foxey 19-8-2019 02:54 PM
Eh?
Quote MissVixen 19-8-2019 02:57 PM
Perjuangkan apa? Komunisme? Kawasan kampung koh tu memang tempat komunis. Cina sitiawan dan ipoh memang terkenal dengan kiasu dan rasis.
Quote Ms.Mangga 19-8-2019 03:08 PM
Jap jap... asam taik hidung yg dlm botol tu nama nga kor ming jugak kan? Ke lain? Aku konfius...
Quote Buritan 19-8-2019 03:12 PM
Iktiraf ajelaa komunis tuu.. ok good.. mmm.. baguslaa mat indera pejuang.. chin peng pejuang..
Quote Buritan 19-8-2019 03:14 PM
MissVixen replied at 19-8-2019 02:57 PM
Perjuangkan apa? Komunisme? Kawasan kampung koh tu memang tempat komunis. Cina sitiawan dan ipoh mem ...

Aku duk setiawan dulu.. aku tau la kg koh tu sape yg duduk.. bela babi pun mcm bela kucing.. bapak aku patah gigi sbb terlanggo babi belaan depa.. ini cite masa jaman dulu.. nanti ade yg kata mana ade
Quote kon2 19-8-2019 03:16 PM
xsangka ko ming n hanah ni sepupu...haa...tot hanah joint politik xde kaitan sedara rupanya paham sgt la dap ni

klo ada lagi bumi y sokong dap, xtau nk kata apa dah la

Quote AbukRokok 19-8-2019 05:04 PM
spekulate bendera 1 lagi yg tidak dikenal pasti adalah bendera

TAIWAN ..... kot
Quote Victorioussss 19-8-2019 05:45 PM
Oo komunis tapi xnk mention
Quote Ina8895 19-8-2019 06:00 PM
Celaka punya komunis bintang 3
Quote simatakucing 19-8-2019 06:02 PM
Mengarut apa lagi la........
Quote diggerr 19-8-2019 08:37 PM
Damage control lepas bangsa dia buat teik ke

Lihat semua komen(62)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.192625s Gzip On
To Top