Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
CARI Infonet Portal Semasa Lihat artikel

Pindahkan Ibu Negara Indonesia Ke Borneo, Jokowi Buat Permohonan Rasmi

16-8-2019 03:56 PM Komen: 45
Desas-desus tentang perpindahan ibu negara Indonesia ke Kalimantan nampaknya semakin menampakkan sinar.

Presiden Indonesia, Joko Widowo atau Jokowi hari ini secara rasminya mencadangkan kepada Parlimen rancangan memindahkan ibu kota negara itu ke pulau Borneo.

Saya dengan ini memohon persetujuan anda, untuk memindahkan ibu kota negara kita ke Kalimantan, katanya memetik laporan Kompas. 

Jakarta. Foto: Carian internet
Terdahulu, kerajaan negara itu sudah mengumumkan rancangan pemindahan ibu negara dari Jakarta, bandar raya sesak yang mempunyai populasi lebih 10 juta penduduk. 

Dikatakan juga rancangan itu pernah disuarakan pertama kali pada 1940-an lagi. 

Selain itu, difahamkan Jakarta merupakan kawasan berdataran rendah yang terdedah kepada banjir dan berisiko tenggelam. 



Pun begitu, Jokowi masih tidak menyatakan lokasi sebenar ibu negara baharu yang bakal dibawa ke Kalimantan itu. - CARI 


Apa Reaksi Anda...

Bagus
0
Marah
0
Terkejut
0
Sedih
0
Lawak
0
Bosan
0
Komen: 45
Komen

Anda Mungkin Meminati

Komen Terbaru

Quote kasibiman 26-8-2019 07:25 PM
JAKARTA saat ini dikelilingi kota lainnya, yg disebut JABODETABEK,
atau Jakarta Bogor Depok Tangerang Bekasi.

Kalau IBUKOTA  Pindah, di KALIMANTAN disekitar kota Samarinda, Balikpapan, Tenggarong, Penajam Dan Sekitarnya bisa disingkat menjadi SAMBALTERONGPEDAS.

Untung tdk ada rencana pindah ibukota ke Makassar ..... Krn bisa disingkat MAMA GATAL..... Daerah sekitar nya ....  Makassar, Maros, Gowa, Takalar.....

Lebih Syukur lagi tak dipindahkan ke Padang.

Karena akan menjadi PAPA PAPA SISA BABU
( Padang, Pariaman,  Padangpanjang, Payakumbuh, Sijunjung, Sawahlunto Batusangkar, Bukittinggi ).


Lain-lain Komen

Quote shi_jewel 16-8-2019 04:03 PM
bagusla untuk seimbangkan ekonomi di kalimantan plak, lagipun tu provinsi paling besar sekali di indonesia. sekarang pun jakarta dah terlalu padat dan terdedah dengan bencana alam.

so pack ur bag, let's go to central kalimantan...
Quote chacon 16-8-2019 04:06 PM
jakarta nak tenggelam ke
Quote SWORKS27 16-8-2019 04:12 PM
bapak jokowi pilih pontianak saja ...kurasakan lokasi itu bagus bangettttttttt
Quote kualibesi 16-8-2019 04:12 PM
too crowdeddddddd. sesakk. pelancong p jakartaaa pun stress. tp tic murah
Quote sepiITUindah 16-8-2019 04:14 PM
chacon replied at 16-8-2019 04:06 PM
jakarta nak tenggelam ke


Quote nono86 16-8-2019 06:08 PM
Menarikkkkkkk
Quote ninja boy 16-8-2019 06:15 PM
Bagus la.   
Quote Atata 16-8-2019 06:24 PM
Nak tumpang kelebihan Malaysia lettew. Bila bersempadan harus lah dpt byk benefit
Quote Supersirap 16-8-2019 06:30 PM
Setuju, bagus untuk ekonomi pulau borneo
Quote mbhcsf 16-8-2019 06:38 PM
can someone from any geotechnical or civil engineer background explain this - if this also a risk for KL?
ade ke air bawah tannah kita guna?????

ade ke?
kita korek2 tanah ade laaa

anyone from civil engineering background? geotechnical ?
Quote MissVixen 16-8-2019 06:47 PM
Baguslah pindah sana. Macet total jakarta tu. Jawa luaskan kuasamu.
Quote AbukRokok 16-8-2019 07:44 PM
strategik dan paling sesuai
bebas dari gempa bumi

dengan polisi Unitarian Borneo
boleh jd di masa depan boleh jadi pemangin kpd  negara borneo yg sebenar
Quote Remyda 16-8-2019 07:47 PM
Jakarta is sinking & it's sinking fast, with current estimates predicting hampir separuh dari bandar itu will be underwater by 2030.
Quote Beribear 16-8-2019 08:06 PM
Wahhh, semoga di permudahkan lah ye pak joko.. Klimantan tu cantik. Teringin nak ke sana.. Ritu pegi jogja pon dah best giler mudah2an ada rezeki pula ke kalimantan.. Tak sabar nak berenang dgn obor yg tak sengat & teringin sgt nak p danau labuan cermin.. Lawa gilerrrr
Quote Nt-ViruS 16-8-2019 08:15 PM
peluang untuk Sabah dan Sarawak.
Quote diggerr 16-8-2019 08:19 PM
Jakarta dah padat
Quote CiliPadiSedap 16-8-2019 10:32 PM
mbhcsf: can someone from any geotechnical or civil engineer background explain this - if this also a risk for KL?ade ke air bawah tannah kita guna?????ade ke? ...

Kita ada smart tunnel fasa pertama. Fasa kedua dari sungai golok sampai jalan tun razak vokuru tunnel.
Quote cclina2 16-8-2019 11:17 PM
Bagus cadangan nya pak..
Quote 3480 16-8-2019 11:40 PM
Good.. aku stuju. Ehh?

Lihat semua komen(45)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.318665s Gzip On
To Top