Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
CARI Infonet Portal Fokus@CARI Lihat artikel

Visa Furada - Jual 'Agama' Satu Bisnes Yang Menguntungkan?

9-8-2019 10:31 AM Komen: 29
Kredit Foto - Harian Metro
 
Jemaah haji yang pergi menunaikan haji tidak melalui kuota Tabung Haji lazimnya menggunakan Visa Furada untuk ke Tanah Suci tanpa menunggu giliran. 

Penggunaan Visa Furada yang dikeluarkan terus oleh pihak kedutaan Arab Saudi kepada agensi pengurusan haji menyebabkan masalah pengesahan visa timbul akibat terdapat agensi pengurusan haji yang tidak bertanggungjawab mungkin telah membawa jemaah melebihi kuota visa yang dibenarkan pihak kedutaan Arab Saudi. 

Masalah visa tidak sah dan tidak boleh digunakan ini sekali gus memaksa jemaah untuk pulang semula ke tanah air walaupun telah membayar puluhan ribu ringgit untuk menunaikan rukun Islam kelima ini.
 
Seorang pengguna di twitter, saudara Faisal Rahim telah berkongsikan mengenai Visa Furada yang sering digunakan ramai untuk pergi menunaikan haji setiap tahun. 

Ramai yang berjaya pergi tanpa sebarang masalah dan ada jua yang kandas. Tetapi, masalah yang berlaku lazimnya berpunca akibat penggunaan Visa Furada dan setakat ini tiada lagi masalah yang datang dari visa Tabung Haji. 

Menurut Faisal lagi, penggunaan Visa Furada ini adalah satu risiko. Menurut Faisal lagi sebaik tiba di Mekah, jemaah lazimnya ditipu lagi.


 
Mengambil kesempatan kerana keuntungan ...

 


Visa Furada - apa yang perlu anda tahu...
 

 
 
Penulis kongsikan tips dari pengguna twitter flymeaway @ejatayub - Tips untuk pergi Haji dengan Kuota Tabung Haji tanpa perlu menunggu giliran.
 
Tip ini berkesan untuk mereka yang -
 
1. Daftar tabung haji sebelum tahun 2014
2. Dalam akaun TH ada duit paling kurang rm15k (atau bayaran haji tahun semasa)
 

Caranya -
 
1. Buat rayuan dengan pihak TH untuk tunaikan haji pada tahun tersebut.
2. Cari Travel Agencies yang mendapat lesen PJH (Pengelola Jemaah Haji).
3. Sertakan surat rayuan/surat respon dari TH tersebut kepada PJH pilihan anda.
4. Pilih pakej yang telah ditawarkan.
 
Semoga bermanfaat. - CARI

Apa Reaksi Anda...

Bagus
0
Marah
0
Terkejut
0
Sedih
2
Lawak
0
Bosan
0
Komen: 29
Komen

Anda Mungkin Meminati

Komen Terbaru

Quote gam_gajah 19-8-2019 09:33 AM
K_Lily replied at 16-8-2019 04:36 PM
kami pergi dalam 20 hari. visa dapat sehari/2 sebelum berlepas.agensi memang bagitau awal-awal unt ...

tergesa2 betul perginya ya
saya ada pm nak tnya pasal visa furada ni


Lain-lain Komen

Quote LadyCarefree 9-8-2019 11:27 AM
Haji ni bukan wajib untuk semua. Ianya ikut kemampuan bukan saja kemampuan duit. Ikutlah saluran yang disediakan kalau dah mampu pergi. Apa guna support mereka yang buat untung banyak atas angin lagi menipu.
Quote kualibesi 9-8-2019 11:32 AM
tu lah, wany hasrita tu kte dpt invitation raja salman, entah betul ke tidak. maybe bawah visa furada jgk kn. TA offer je dkt org byk duit, mesti ONzzzzzz
Quote natrahn 9-8-2019 11:36 AM
kualibesi replied at 9-8-2019 11:32 AM
tu lah, wany hasrita tu kte dpt invitation raja salman, entah betul ke tidak. maybe bawah visa furad ...

Visa furada ni kuota raja salman.. tapi still ada kuota..yang kena tipu ni pihak sebelah sana la punya angkara...kuota dah penuh tapi still kata kuota ada lagi.Duit punya pasal kan
Quote kucingitam 9-8-2019 11:41 AM
ingat melayu je ke pandai tunggang agama?
Quote kualibesi 9-8-2019 11:44 AM
natrahn replied at 9-8-2019 11:36 AM
Visa furada ni kuota raja salman.. tapi still ada kuota..yang kena tipu ni pihak sebelah sana la p ...

duit byk kn, ap de hal. hehehehe. rmi je artis p bawah kuota tu
Quote natrahn 9-8-2019 11:57 AM
kualibesi replied at 9-8-2019 11:44 AM
duit byk kn, ap de hal. hehehehe. rmi je artis p bawah kuota tu

kan..mmg visa furada ni utk orang have have..cuma bila ada tahee yang ambil kesempatan satu penganiayaan juga la..
Quote nono86 9-8-2019 12:46 PM
Untungnye duit banyak mampu buat haji. Tapi ade yang duit banyak pun masih tak mampu buat. Rezeki namanya.
Quote Artemesiaa 9-8-2019 12:51 PM
Kadang ada hikmahnya benda ni terjadi boleh jadi iktibar buat yang lain yang bercadang memilih cara tu untuk kesana.  Sebelum kes ni mesti ramai tak tahu risiko kalau pilih cara tu.
Quote annehuda 9-8-2019 01:22 PM
sbnrnye pd pendpt aku bukannye taknak ikut giliran tabung haji, tp giliran tabung haji ni pun merapu-rapu sgt kekdahnye.

pengalaman aku, staf tmpt lama ade yg umur baru awal 40an dh dpt panggilan, dlm akaun ada min rm3k je. tp staf yg 2 thn nk bersara tak dipanggil pun.  pastu org kg aku sorg ni, baru thn lps dpt ic biru, sblm ni die pr je umur pun baru 50an, tetiba thn dpnnye dpt panggilan haji. pdhal dlm kg tu dh ade yg umur 70an 80an pun tak dipggl2 lg.  sedara aku sorg ni, pegi wat rayuan kt tabung haji nk dptkan giliran sbb beliau dah tak boleh berjalan, pegi pjbt terus naik kerusi roda, hampeh tak dilayan. tu blum lg kuota utk ketua kg la, kalau lopak tak sangkut jugak kes ni kite pun tak tau sbnrnye ade kuota utk sultan2 which is aku rasa, why not kasi kt rakyat marhaen je instead to org kaya yg dh beberapa kali naik haji

so aku tak salahkan makcik2 ni sbb diorg fikir kalau tunggu TH mmg ntah bile la nak sampai gilirannye. bab duit maybe makcik pakcik ni dah tua diorg nk pakai duit ape lg so sbb tu la diorg ni tak berkira kot. tp TH pls la telus skit bab giliran tu, sbb aku difahamkan ada rm3k pun dah boleh masuk giliran.
Quote kualibesi 9-8-2019 03:19 PM
natrahn replied at 9-8-2019 11:57 AM
kan..mmg visa furada ni utk orang have have..cuma bila ada tahee yang ambil kesempatan satu pengan ...

tu lah. kesian tp begitu lah citanya. xmenjamin kesahihan pun 1 hal. duit da hbs berpuluh ribu
Quote natrahn 9-8-2019 04:08 PM
annehuda replied at 9-8-2019 01:22 PM
sbnrnye pd pendpt aku bukannye taknak ikut giliran tabung haji, tp giliran tabung haji ni pun merapu ...

tu la kalau tak silap saya TH sekarang dah tak bagi dah orang yang dah pernah pergi menunaikan haji guna visa TH lagi..kasi can pulak kat orang lain... Tak tau la kalau TH sendiri tak telus... Apapun semoga kita semua ada rezeki nak tunaikan haji nanti...kumpul duit dulu..mana tau kita pon nanti guna Visa Furada nih...
Quote annehuda 9-8-2019 04:46 PM
natrahn replied at 9-8-2019 04:08 PM
tu la kalau tak silap saya TH sekarang dah tak bagi dah orang yang dah pernah pergi menunaikan haj ...

mmg paham yg part taknak kasik visa 2 kali, tp yg aku tekankan mcm mane giliran tu diberi. ape TH ni pakai main tarik nama atas balang ka camna?
Quote natrahn 9-8-2019 04:49 PM
annehuda replied at 9-8-2019 04:46 PM
mmg paham yg part taknak kasik visa 2 kali, tp yg aku tekankan mcm mane giliran tu diberi. ape TH  ...

tu la kita orang luar tak tau kriteria pemilihan jemaah tu macam mana....
Quote johan-adx 9-8-2019 05:00 PM
bayangkan kuota yg th dpt pun..pecah2 lg ikut kuota staff th..kuota menteri..vip..politik..kabel sana kabel sini..bla bla bla..
jd yg rakyat marhaen kena beratur berjuta org utk tunggu giliran
Quote diggerr 9-8-2019 06:44 PM
Jangan aniaya
Quote biozipstar 9-8-2019 11:31 PM
betul juga tu. kuota tabung haji tu mcm mana diorg arrange. harap2 lebih telus dan dipantau
Quote unguaurora 9-8-2019 11:37 PM
Kerajaan arab saudi ni pun lahaiii.. byk dh untung dr jutaan jemaah umrah dan haji tu tolong la baiki prasarana di luar masjid. Masjid tip top tp tmpt ambik miqat dan hentian kat jln2 antara mekah dan madinah sgt la teruk, kotor dan daif. Tandas kotor. RnR negara kita yg paling cikai pun jauh lg elok drpd hentian kat sana. Dgn duit jutaan jemaah tu sepatutnya dpt bina hentian yg sgt bagus dan moden. Jgn bg alasan yg jemaah x perlu merungut, ini dugaan je bla3. Iols pun heran apasal xde pemimpin negara atau paling x pun, wakil2 agensi travel yg menyuarakan ttg hal ni. Hrp2 kunjungan iols ke sana akan dtg akan ada perubahan.
Quote AyaqMeloSuam 10-8-2019 12:39 AM
Asal duit lobai ats pala pun trobang tau... {:kill
Quote glump 10-8-2019 07:56 AM
Katanya visa TH ikut giliran daftar.. Bukan umur sangat. Ada yg umur kecik2, mak dia dah daftarkan so bila tiba giliran dia dia muda lagi. Yg mcm aku nie daftar hujung thn 2009,tiap thn hantar rayuan tp tak der lah dapat.. Tak der kuota menteri etc kan. Ikut giliran aku thn 2029.tp baru nie aku check dah tahun 2027.tak tau sampai umur ke tak, yg penting usaha nk buat rukun ke5 tu.
kalau ikut kata petugas tu.. Thn nie dia panggil yg daftar dlm 3 bulan  tengah 2008. Sapa yg bukan daftar 2008, dapat panggilan tu rezeki dia.. Kalau dia potong q etc.. Harap dia dpt haji yg sempurna.

Lihat semua komen(29)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.088774s Gzip On
To Top