Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon

"Kesian Anak Kita" - Wardina Safiyyah Komen Isu Khat, Cium Seluar Dalam Anak

7-8-2019 01:03 PM|Oleh: LilRose| Komen: 31

Wardina Safiyyah antara selebriti yang lantang menyuarakan pendapatnya mengenai pelbagai isu 'panas' di Malaysia.



Terbaru, Wardina berkongsi pendapat sahabatnya menerusi IG Story berhubung isu memasukkan seni khat dalam pengajaran Bahasa Melayu serta pemansuhan Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR).

"Dah lama tak mengikuti perkembangan berita Malaysia. 

"Saya nak kongsi pendapat kawan yang pada saya masuk akal (isu tulisan khat)," tulisnya.


Kredit foto: IG Wardina

Menurut Lily Muas, sekarang bukan masa sesuai untuk memperkenalkan seni khat memandangkan ia boleh mengundang kekecohan seperti berlaku sekarang.

Tambahan pula katanya, ia seolah-olah memberi peluang pihak tidak bertanggungjawab memecahbelahkan rakyat.


Kredit foto: IG Wardina

Selain itu, mereka turut menyentuh isu panas mengenai pergaulan seks membabitkan bapa dan anak seperti dikongsi aktivis terkenal Syed Azmi Alhabshi.


"Bapa tak boleh harap. Ustaz tak boleh harap. Pemimpin tak boleh harap"


Kredit foto: IG Wardina

Kredit foto: IG Wardina

Kredit foto: IG Wardina

Kredit foto: IG Wardina

Setuju dengan Wardina dan kawannya? - CARI

Apa Reaksi Anda...

Bagus
1
Marah
2
Terkejut
1
Sedih
1
Lawak
1
Bosan
1
Komen: 31
Komen

Previous : "Berambus Aku Nak Main Game"-Watak Selamba PU Azman Geletek Hati Penonton

Next       : Drama LGBT - Fadzil Zahari Sekeluarga Didoakan Masuk Neraka

Komen Terbaru

Quote boojaat 11-8-2019 12:17 AM
Nape x buat subject khat tu sebagai aktiviti KK jer.. mcm club..  mana2 yg minat, masuk club tu..  kalau masuk dlm subjek BM, mcm x sesuai... Kesian la bangsa lain kan... Lagipun, jgn la bebankan budak2 ni dgn isi kandungan pelajaran yg tinggi sgt.. pls contohi jepun... Budak2 di ajar hormati org mcm subjek moral... Pembentukan salasiah kendiri gitu..

Lain-lain Komen

Quote bellaamsar 7-8-2019 01:52 PM
Wardina.. Khat tu bukan utk ganti tulisan jawi kalau ikut ape yg i dapat masa taklimat. Hanya sebagai 1 seni je dan hanya 4 simpulan bahasa shj dilibatkan. Bukannya belajar kosa kata banyak2. Cikgu2 pun x digalakkan utk bg kerja rumah tulisan khat ni utk murid2
Quote julia5094 7-8-2019 02:02 PM
Kenapa tak masukkan khat ni dalam pendidikan seni?? Just tanya je..iols suka je benda2 seni macam ni..

Mungkin la tujuannya nak bagi bahasa melayu tu interesting sikit kot...dari asyik nak baca dan hafal saja kan?
Quote Andyscenes 7-8-2019 02:04 PM
bellaamsar replied at 7-8-2019 01:52 PM
Wardina.. Khat tu bukan utk ganti tulisan jawi kalau ikut ape yg i dapat masa taklimat. Hanya sebaga ...

Aku hanya mampu facepalm je kat dorg.
Quote miminn 7-8-2019 02:22 PM
yang pasal bapak dengan seluar dalam anak tu memang geli and menakutkan. semoga kita dijauhkan dan terhindar daripada benda-benda macam tu.
Quote Asdan 7-8-2019 02:42 PM

khat itu seni arab, nak buat apa masuk silibus pelajaran, kita bukan jajahan arab
Quote Melorqe 7-8-2019 02:43 PM
seingat aku ada anak aku belajar tulisan sambung mcm orang putih tu.
jadinya mungkin khat ni pun lebih kurang juga.
takat belajar untuk ambil tahu.
bukannya untuk exam cik kak oi.

yg pasal upsr tu dah tanya dgn semua ibubapa ke yg nak mansuhkan sangat
aku lebih suka ada exam yg samarata utk semua sekolah.
kalau ko rase anak ko malas belajar, lantak je lah pasal upsr tu
lepas tu kena tolak ke skolah mana pun ko terima saja la mek.
Quote vasepecah 7-8-2019 03:10 PM
baca yg pasal pakcik suardalam tu .....
hadoi sesuatu sungguh....
pastu tahu pulak anak dok tgk porn ....
gila laaaaa ...
Quote meow_tompok 7-8-2019 05:31 PM
anak aku dah belajar tulisan khat kat sekolah KAFA
nak masuk lagi ke subjek BM sek keb.

Quote doubleA 7-8-2019 05:33 PM
vasepecah replied at 7-8-2019 03:10 PM
baca yg pasal pakcik suardalam tu .....
hadoi sesuatu sungguh....
pastu tahu pulak anak dok tgk p ...

Geli gila, macamana la masing2 hadap muka masing2 dalam rumah tu. pengotor pun ye pakai balik suar dalam tu bagai. Kesian si mak kerja keras, anak bapak kat rumah dok layan porn. Yg si bapak tu sehari nak sampai 3 kali dasar gila seks, otak kat situ je ke
Quote giyomi 7-8-2019 05:43 PM
Edited by giyomi at 7-8-2019 05:45 PM

tp rasanya it's a stupid move...rasanya lbh elok klu budak2 di ajar bercakap dan memahami bahasa malaysia dulu. this is the most important thing , apakah dgn belajar seni khat seseorg akan otomatik pandai bahasa? sekadar bertanya and akak sendiri minat seni khat.
Quote MelahJanda 7-8-2019 06:08 PM
eloklah belajar khat, kembalikan kegemilangan jawi dan khat.

why not? seronok belajar seni apa.

korang suka sangat ke belajar sejarah la, tatanegara la masa sekolah dulu? jgn harap.
Quote Snb57 7-8-2019 06:22 PM
Memang sakit hati betul baca pasal bapak gila seks tu. Sesuatu sangat pertanyaan dia. Ntah2 dah terlanjur.
Quote Zeatyisaac 7-8-2019 07:28 PM
Melorqe replied at 7-8-2019 02:43 PM
seingat aku ada anak aku belajar tulisan sambung mcm orang putih tu.
jadinya mungkin khat ni pun le ...

Cursive writing. Samalah kot. Kalau bahasa Inggeris ada cursive writing, bahasa melayu ada khat. Agaknyalah kot.
Quote Miss.H 7-8-2019 10:23 PM
Issue khat ni di perbesarkan oleh ahli politik. Sengaja nak pecah belahkan kaum yang sedia berpecah ni. Tapi aku perasan bila hal melibatkan kaum melayu bumiputera, mesti kaum minoriti ni akan tentang sekeras-kerasnya. Mula la keluarkan ayat tongkat la, kuota 90/10 la . Mansuh uitm la dan sebagainya. Tapi yang aku pelik kenapa kaum minoriti ni tak perjuangkan supaya bahasa cina & tamil di masukkan dalam silibus sekolah kebangsaan? Walaupun ada sesetengah sekolah yang dah mula ambil 3rd language tapi ia masih belum menyeluruh di seluruh negara. ( betulkan aku kalau aku salah )
Quote barfi 7-8-2019 11:04 PM
Snb57 replied at 7-8-2019 06:22 PM
Memang sakit hati betul baca pasal bapak gila seks tu. Sesuatu sangat pertanyaan dia. Ntah2 dah terl ...

Setuju.. rasa sakit kepala dengar kes2 macam ni..
Rasa disturbing gila
Quote MenteriWanita 7-8-2019 11:27 PM
Miss.H replied at 7-8-2019 10:23 PM
Issue khat ni di perbesarkan oleh ahli politik. Sengaja nak pecah belahkan kaum yang sedia berpecah  ...

1) kaum mmg dah pecah belah dah dari zaman dulu ikut rule n divide, pecah dan perintah oleh moyang david beckham

2) non bumi mmg tak suka bumi sebab kita ada hak keistimewaan melayu dan raja2, hak itu tak boleh diganggu gugat,

3) Sebab tak nak sekolah jenis diorang kena mansuh, kat situ lah segala benda rasis diajar dari kecil,

Semua hak nak disamaratakan macam indonesia, semua bangsa bersatu dibawah undang2 yang sama, kahwin campur boleh, tukar agama boleh, bebas serba serbi mcm kafir, itu je yang saya tau nak lagi dlm tunggu lah mana2 forumer padu bagi jawapan.

Quote diggerr 7-8-2019 11:58 PM
Siannya our future leader
Quote Taitai22 8-8-2019 12:13 AM
Eh eh si wardina ni bukan pejuang maszlee ke?
Sepet ni tang salib besar sibuk cakap melayu paranoid tapi depan paranoid jawi ni dah kenapa?
Apa salahnya ilmu apa...brp pages ja pun... bukannya boleh masuk islam... aduh bengap ingatkan bijak sangat
Quote famri7 8-8-2019 12:33 AM
Gigih nk jadi arab semua..khat la bagai...orang kain semakin maju..ko duk tersipu2 dgn khat kau dalam kemiskinan harta dan minda..melayu

Lihat semua komen(31)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

Terpanas Minggu Ini
 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.084443s Gzip On
To Top