Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon

Ayam Masak Thai - Sumpah Sedap Aroy Na Khap!

9-8-2019 10:41 AM|Oleh: natrahn| Komen: 24

Kredit foto: IG hafiqhasanbasri

Bila setiap hari memasak, ada kalanya kita akan buntu memikirkan menu. Jika asyik ulang lauk sama, naik jemu pula. 

Asyik masak ayam masak merah, ayam masak kicap, gulai kari ayam? Apa kata kita cuba pula masak ayam masak thai yang mudah ini. Bahan-bahan yang digunakan pun murah dan mudah didapati. Sumpah senang dan sedap! Aroy na khap.


===Ayam Masak Thai===


Bahan-bahan:

- 10 ketul bahagian ayam 
- 3 sudu besar minyak masak/minyak zaitun
- 3 ulas bawang putih (dicincang halus)
- 5-10 biji cili padi-ikut citarasa (dipotong kecil)
- 2 batang serai (dihiris halus)
- 6-8 helai daun limau purut (diracik halus)
- 5 tangkai cili kering
- 4 sudu besar kicap lemak manis (resepi asal jenama ENAQ)
- 2 sudu besar sos tiram
- 2 sudu besar madu
- 1 biji limau nipis


Cara memasaknya : -

1. Perap ayam dengan madu dan goreng sehingga masak - ketepikan.



2. Menggunakan minyak sama, tumis hirisan bawang putih, serai dan cili padi.

3. Masukkan ayam, madu, sos tiram dan kicap lemak manis.


3. Perahkan air limau nipis

4. Tabur  daun limau purut dan cili kering

5. Tambah gula dan garam sesedap rasa. ( jika perlu)

Sedia untuk dihidangkan. Selamat mencuba.



*Tip 

- Tak perlu gula dan garam sebab dah cukup rasa manis dan masin dari kicap, sos tiram dan juga madu
- Resepi ini juga sesuai dimasak dengan makanan laut. - CARI



Kredit resipi: IG Hafiq Hasan Basri

Apa Reaksi Anda...

Bagus
0
Marah
0
Terkejut
0
Sedih
0
Lawak
0
Bosan
0
Komen: 24
Komen

Previous : Puding Tiramisu Paling Senang

Next       : 'Kenduri Daging Di Aidiladha..' Ketahui Cara Nak Lembutkannya Supaya Senang Dimasak

Komen Terbaru

Quote buragazz 13-8-2019 06:36 PM
Alamak nampak sedap la pulak...

Lain-lain Komen

Quote CikB 9-8-2019 11:30 AM
sedapnyaaa....
Quote duradanis 9-8-2019 11:43 AM
thanks share reseipi, ada idea nak masak hari ni
Quote sarah82 9-8-2019 11:51 AM
Esk aku nak mencuba laa.. Tq tt
Quote MsKoreanfanatic 9-8-2019 12:14 PM
nak cuba gak la....
masak  ari Sabtu ke Ahad ni....
bahan2 semua dah ada
Quote Oleifera 9-8-2019 12:37 PM
Cili kering masuk bila?
Quote chentadearhati 9-8-2019 01:06 PM
Sedapnye.. sekarang x le mkn ayam dah..sedih.alergic la Pula..kaki berair & gatal2..apalah nasib daku..
Quote gummiebear 9-8-2019 01:42 PM
Sedapnyeeehh boleh la try nanti
Quote cclina2 9-8-2019 01:56 PM
Macam Kung Pao Chicken je
Quote amyza 9-8-2019 02:23 PM
Nampak sedappp.
Tak pernah beli kicap enaq,ok ke rasa dia? I pakai kicap lemak manis adabi/kipas udang.
Quote ikanmasin 9-8-2019 02:35 PM
nampak meyelerakan..tq share resepi tt
Quote kualibesi 9-8-2019 03:24 PM
nak try masak lahhh. thanks bg resepi
Quote natrahn 9-8-2019 04:14 PM
chentadearhati replied at 9-8-2019 01:06 PM
Sedapnye.. sekarang x le mkn ayam dah..sedih.alergic la Pula..kaki berair & gatal2..apalah nasib dak ...

alahai..siannya awak...maybe awak ada allergi benda lain sekali... awak try search posting pasal orang yang dah dapat rawatan kat Klinik Pakar Perubatan Wong di Tangkak, Johor... ramai share pasal treatment kat sini..
Quote hepycutey 9-8-2019 04:48 PM
Sedapnyee, makan dengan nasi panass
Quote MissVivo 9-8-2019 05:12 PM
Nampak sedap nak try la
Quote MissVixen 9-8-2019 06:11 PM
amyza replied at 9-8-2019 02:23 PM
Nampak sedappp.
Tak pernah beli kicap enaq,ok ke rasa dia? I pakai kicap lemak manis adabi/kipas ud ...

Saya tak suka kicap enaq. Bila tumis, dia ada bau tersendiri. Tapi suami suka kicap tu.
Quote MsKathryn 9-8-2019 06:43 PM
Sedapnya... nk try masak la
Quote lily_downey 9-8-2019 07:30 PM
adoi meleleh air liur sis
Quote Combi_ 9-8-2019 09:15 PM
Thanks TT. esok nk cuba.
Quote bungalavender19 9-8-2019 09:52 PM
Sedapnya.. nak kena Cuba ni..

Lihat semua komen(24)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

Terpanas Minggu Ini
 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.082627s Gzip On
To Top