Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon

"Patutlah Selalu Gatal-gatal" - Jika Alahan, Doktor Syor Pantang 5 Jenis Ikan Ini

6-8-2019 11:15 AM|Oleh: monolog| Komen: 20

Ikan merupakan salah satu sumber protein yang ada dalam piramid makanan. Bagaimanapun melalui perkongsian Dr Hafiz Sulaiman menerusi mingguan wanita mengatakan ada beberapa jenis ikan yang perlu dielakkan untuk dimakan oleh golongan yang ada alahan terutama yang menghidapi penyakit seperti Ekzema, Gerd serta wanita yang sedang berpantang selepas bersalin.

 

Terdapat 5 jenis ikan yang disebut iaitu :


 

1.Ikan Bawal Hitam/Emas

kredit foto : google


2.Ikan Pari


kredit foto : google


3.Ikan Tongkol



kredit foto : google


4.Ikan Cencaru

kredit foto : google


5. Ikan Kembung

kredit foto : google

 

Ikan- ikan ini mengandungi asid amino histidin yang berpotensi bertukar kepada bahan kimia saraf. Iaitu histamin yang terjadi akibat dari kuman yang hinggap pada makanan ini. Oleh sebab itu, makanan yang tinggi histamin boleh menyebabkan keradangan bagi orang yang  mengalami alahan.

  

kredit foto : google


                                                                                                                     kredit foto : google


                                                                                                                      kredit foto : google

Secara teori saintifik, histamin yang tinggi boleh mengakibatkan :

 

1. Ekzema : Ruang dan kegatalan yang teruk

2. Alahan Atopi seperti asma dan resdung

3. Migrain atau sakit kepala secara tiba-tiba

4. Rasa sakit seperti senggugut

5. GERD, berlaku pada pesakit yang ada radang gastrik ( boleh mengakibatkan sakit perut, kembung, berdebar-debar dan sesak nafas )

6. Badan menjadi sensitif, mudah kena radang bengkak.

7. Emosi dan mental terganggu dan mencetuskan stres, meroyan, berfikiran negatif dan pelupa.


Jadi melalui sumber ini, langkah berhati-hati boleh diambil kepada sesiapa di luar sana yang mempunyai alahan. Elaklah pengambilan ikan-ikan ini, mungkin ia berkesan kepada anda. - CARI 


Apa Reaksi Anda...

Bagus
0
Marah
0
Terkejut
0
Sedih
0
Lawak
0
Bosan
0
Komen: 20
Komen

Previous : Mata Ketumbit Sebab Intai Orang Mandi?

Next       : Gula Juga Boleh Sebabkan Gout

Komen Terbaru

Quote monolog 17-8-2019 02:06 PM
Kaa replied at 14-8-2019 06:19 PM
www.thecuci.com

Bagus artikel yang diberi , sangat berguna untuk orang yang ada ekzima . Kerana a ...

Terima kasih membaca

Lain-lain Komen

Quote prettyuglybabe 6-8-2019 11:23 AM
bukan ada doktor tu kata what is pantang ke?
kejadah tak boleh makan itu ini..
ni bukan zaman tok nenek nak pantang-pantang
Quote matchstick 6-8-2019 11:28 AM
Yg aku tau ikan tongkol n pari tu mmg x elok utk org selalu gatal2.. Selain tu ikan kerisi. Benda gatal ni boleh tgk terus effect dia lps makan tu. Dh kalau lps mkn ikan tu ko rasa gatal, nk percaya lg kata dr x payah pantang2
Quote awanysss 6-8-2019 11:44 AM
most of my feberet fish..
Quote matryoshka 6-8-2019 11:55 AM
Wahh..... sampai tahap boleh stress dan meroyan tu... Skeri jgk ni
Quote noraidil_06 6-8-2019 01:22 PM
prettyuglybabe: bukan ada doktor tu kata what is pantang ke?kejadah tak boleh makan itu ini..ni bukan zaman tok nenek nak pantang-pantang


Doktor pakar pemakanan ke? Mcm semua ilmu doktor Ade. Eiwww sgt la geng doktor ni
Quote prettyuglybabe 6-8-2019 01:44 PM
noraidil_06 replied at 6-8-2019 01:22 PM
Doktor pakar pemakanan ke? Mcm semua ilmu doktor Ade. Eiwww sgt la geng doktor ni

ala.. geng-geng doktor pompuan yang perlekeh pantang zaman tok nenek dulu..
what is pantang? makan je la nak pantang-pantang apa kekdahnya..
sapa yang belajar jadi doktor? dorang ke tok nenek korang?
Quote noraidil_06 6-8-2019 02:02 PM
prettyuglybabe replied at 6-8-2019 01:44 PM
ala.. geng-geng doktor pompuan yang perlekeh pantang zaman tok nenek dulu..
what is pantang? maka ...

Tau Tau. Doktor rusyainie ke apatah
Quote salmon-suki 6-8-2019 02:50 PM
Ada je benda y xleh makan,doc y ckp x perlu pantang tu sesuatu sgt..kdg2 org2 lama ni dia bg petua based on apa y dah jadi kt dia..

Aiolzs pegi jmpe tabib cina n ada je benda2 y kena pantang ikut sakit kita laa..mcm ko dah mmg sakit kulit,gatal2 n ko aware kalau ko mkn that particular thing akan buat jd teruk sakit..so kne laa berpantang..kalau ko segar bugar,nak melantak anything smpai obese pun org x kesah..{:run
Quote Nuyak 6-8-2019 03:16 PM
macam betul la..sometime makan sesetengah jenis ikan ada rasa gatal..tu yg pelik bila doktor kata x perlu pantang...huhuhu
Quote diggerr 6-8-2019 03:46 PM
Ehhh. Kalau my mom orang ada alahan ni makan ikan kembung boleh plk {:childlike
Quote armin 6-8-2019 08:57 PM
Peliknya masa pantang ikan bawal emas dgn putih ni la lauk pantang. CL yang sediakan. Memang ada dlm menu dia. Ikan2 lain byk jgk pantang. Meols makan tak gatal pulak
Quote chicozinn 7-8-2019 10:46 AM
noraidil_06 replied at 6-8-2019 02:02 PM
Tau Tau. Doktor rusyainie ke apatah

siyes la doc rusyainie tu??cm xpercaya je..huhu

Quote noraidil_06 7-8-2019 11:01 AM
chicozinn replied at 7-8-2019 10:46 AM
siyes la doc rusyainie tu??cm xpercaya je..huhu

Yes dia la. Batu kayu pun telan agaknye blh telan.
Quote chicozinn 7-8-2019 11:16 AM
noraidil_06 replied at 7-8-2019 11:01 AM
Yes dia la. Batu kayu pun telan agaknye blh telan.

ok, done read her post on fb..for me, agree to disagree on some points..lagi2 part minum air 2-3 liter sehari mse dlm pantang..i was like, duhhhhhh????really doc???

Quote noraidil_06 7-8-2019 11:20 AM
chicozinn replied at 7-8-2019 11:16 AM
ok, done read her post on fb..for me, agree to disagree on some points..lagi2 part minum air 2-3 l ...

Ape dia ckp psl air 2 litre tu?

Dia x nk pantang, itu Hal dia, tp mengata org pantang as bengap, lebih la. Org pantang pun, x yah la susah2 nk educate org yg x nk pantang. Body msg2.

Sy suke pantang
Quote cikbun 8-8-2019 12:42 AM
bestnya pari
tapi baru tahu takleh makan{:cryrun
Quote Mrs.Perkep 8-8-2019 02:16 AM
Ikan cencaru kalau makan memang segala tok nenek angin datang 1 badan ..lagi2 ada sakit gerd ..memang cari nahas kalau makan..tapi kadang tolak tepi semua tu pasal tak boleh tahan tengok ikan cencaru bakar cicah air asam
Quote oshinz 9-8-2019 04:52 AM
Betul.. kite sejenis takboleh mkn ikan kembung goreng. Tapi kalau laksa boleh je telan.
Quote Kaa 14-8-2019 06:19 PM
www.thecuci.com

Bagus artikel yang diberi , sangat berguna untuk orang yang ada ekzima . Kerana ada sesetengah pihak anggap semua jenis ikan boleh dimakan .

Lihat semua komen(20)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

10 Terpanas
     CARI App
    Get it FREE Google play
     Twitter
     Instagram
    cari_infonet
    FOLLOW
    Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
    0.085693s Gzip On
    To Top