Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon

Hentikan Trend Makan Pedas dan Makan Banyak - Keduanya Bahaya!

31-7-2019 11:07 AM|Oleh: natrahn| Komen: 55

Setiap orang mempunyai selera berbeza. Kalau tiada masakan pedas, setengah orang kurang berselera untuk makan. Manakala sebahagian orang yang lain meleleh hingus, berpeluh dan merah muka apabila makan makanan pedas. 

Kini, ramai orang di seluruh dunia berlumba-lumba menyertai cabaran makanan pedas dan adakalanya aktiviti tersebut dirakam serta dimuat naik di laman sosial secara langsung malah mereka boleh menjana pendapatan melaluinya.
 
Kredit foto: Google

Doktor Kamarul Ariffin Nor Sadan menerusi hantaran di Facebook beliau menyatakan bahawa, trend cabaran makan makanan pedas dan trend makan banyak dalam masa yang singkat adalah trend menjejaskan kesihatan. Ini kerana  cabaran sedemikian selalunya dibuat dalam masa yang singkat itu boleh menyebabkan sistem pencernaan terganggu. 
 

Kredit foto:Google

Makan dengan gelojoh menyebabkan nutrien penting dalam makanan tidak dapat diserap dengan baik manakala makan diselangi minum air akan mengganggu proses pencernaan dan menyebabkan perut kembung. Ketika ini kita akan cenderung untuk makan dan minum lebih dari kapasiti dan perkara ini jika dilakukan secara berterusan akan menyebabkan gastroesophageal reflux disease (GERD), iaitu kondisi di mana asid melimpah ke esophagus. Ia menyebabkan pedih ulu hati dan sendawa berasid. 

Kredit foto: Google

 
Kredit foto:Google

Sebenarnya, makanan pedas tidaklah secara langsung melukakan perut. Makanan pedas tidak menyebabkan penyakit-penyakit ini, tetapi ia akan memburukkan lagi keadaan individu yang sudah sedia ada memilikinya. Selain GERD, makan makanan terlampau pedas juga dikaitkan dengan keradangan perut(gastritis), ulser perut, buasir berdarah dan cirit-birit.
 
Keupayaan bertahan makan makanan pedas serta penerimaan tahap kepedasan tidak sama bagi setiap orang. Bagi mereka yang tidak biasa makan pedas sejak kecil, ia mungkin boleh memberi kejutan pada tubuh. 

Makanan pedas sebenarnya boleh meningkatkan metabolisme tubuh dan pengambilan makanan pedas yang tidak keterlaluan secara berkala mampu menurunkan gejala refluks gastroesofageal yang mempunyai simptom seperti pedih ulu hati dan dispepsia (seperti senak perut).  

Oleh itu, makan makanan pedas adalah dibolehkan tetapi menu terlampau pedas haruslah dielakkan. Cabaran-cabaran makan banyak juga haruslah dihentikan kerana ianya memudaratkan. Sayangi perut anda. Semoga bermanfaat. - CARI 

Apa Reaksi Anda...

Bagus
1
Marah
0
Terkejut
1
Sedih
2
Lawak
0
Bosan
1
Komen: 55
Komen

Previous : Mata Ketumbit Sebab Intai Orang Mandi?

Next       : Gula Juga Boleh Sebabkan Gout

Komen Terbaru

Quote iznanaziz 30-9-2019 01:00 PM
natrahn replied at 31-7-2019 11:26 AM
kurexxxxx why fizo omarr

tu la.
why? why? fizo omar termasuk dlm cerita ni?

Lain-lain Komen

Quote dubuk 31-7-2019 11:10 AM
perut mesti ada tiga ruang.. air, makanan dan udara.. bersederhana lah..
Quote Kurex 31-7-2019 11:14 AM
Kalau makan pedas, aku akan makan dalam kuantiti sikit. Bukan sebab tak tahan pedas, nanti kesian fizo omar nak buat nafas mulut ke mulut
Quote natrahn 31-7-2019 11:26 AM
Kurex replied at 31-7-2019 11:14 AM
Kalau makan pedas, aku akan makan dalam kuantiti sikit. Bukan sebab tak tahan pedas, nanti kesian fi ...

kurexxxxx why fizo omarr
Quote Boomibulat 31-7-2019 11:28 AM
Kurex replied at 31-7-2019 11:14 AM
Kalau makan pedas, aku akan makan dalam kuantiti sikit. Bukan sebab tak tahan pedas, nanti kesian fi ...

Quote WandaMi 31-7-2019 11:29 AM
ni semua trend youtuber je..
Quote natrahn 31-7-2019 11:32 AM
dubuk replied at 31-7-2019 11:10 AM
perut mesti ada tiga ruang.. air, makanan dan udara.. bersederhana lah..

Setuju.... makan bila lapar, berhenti sebelum kenyang
Quote AznieBunnie 31-7-2019 11:50 AM
dubuk replied at 31-7-2019 11:10 AM
perut mesti ada tiga ruang.. air, makanan dan udara.. bersederhana lah..

saya baru tau.... ilmu baru ni. terima kasih.
Quote sarah82 31-7-2019 11:57 AM
GERD tu teruk bila kena...
Quote tagas 31-7-2019 01:10 PM
sume nak tiru matt stonie n tanboy kun mkn

mcm ade bela jin
Quote Pink_Purple 31-7-2019 01:13 PM
semua nak kena ikut trend
Quote azman124 31-7-2019 02:21 PM
Sekarang kalau buat YouTube pasal makan makanan pedas mcm Ramen mmg org suka tgk.

Mcm sorg Youtuber ni dia makan 15 bungkus ramen dlm satu masa sampai abis, mmg gila btul.

Tambah plk skrg ni ada ayam goreng McD 3X pedas, lagi byk Youtubers yg ambil kesempatan nak buat challenge ni demi views.
Quote rayriff 31-7-2019 02:25 PM
walaupon aku ni gila pedas sebab xleh makan nasi yang takdr cili tapi x terfikir lagi nak rosakkan badan aku dengan challenge2 gini.

Quote Artemesiaa 31-7-2019 03:07 PM
Jenis yang suka sahut cabaran sana sini yang suka buat kerja gila macam tu
Quote natrahn 31-7-2019 03:09 PM
azman124 replied at 31-7-2019 02:21 PM
Sekarang kalau buat YouTube pasal makan makanan pedas mcm Ramen mmg org suka tgk.

Mcm sorg Youtub ...

Saya rasa pelik vlogger ni makan banyak-banyak macam mana perut nak proses semua..tak rasa senak perut tu ke
Quote azimodin 31-7-2019 03:33 PM
yang makan makanan pedas tu i boleh terima lagi sebab dulu kat astro 707 pon ada rancangan man vs fire kalau x silap. 2 orang host pi menjelajah cari makanan yang pedas.

yang paling i x leh terima sekali mukbang show & boba hunting. Mukbang tu dah la makan polok2. terus rasa mual & putus selera - contohnya bebitora. bobahunting pulak ala2 nak buat acara initiation untuk bakal2 penghidap diabetes.
Quote uda 31-7-2019 03:38 PM
Bukankah ada research mengatakan makanan pedas akan menaikkan kadar metabolism kita so mereka galakkan makan cili or curry
Quote insulin 31-7-2019 03:39 PM
Makan sikit2 sudah la. Ni makan banyak2 memang confirm la sistem pencernaan kau overloaded.
Quote natrahn 31-7-2019 04:23 PM
uda replied at 31-7-2019 03:38 PM
Bukankah ada research mengatakan makanan pedas akan menaikkan kadar metabolism kita so mereka galakk ...

betul..cuma jangan terlampau pedas
Quote dubuk 31-7-2019 04:25 PM
AznieBunnie replied at 31-7-2019 11:50 AM
saya baru tau.... ilmu baru ni. terima kasih.

sama sama..

Lihat semua komen(55)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

10 Terpanas
 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.079091s Gzip On
To Top