Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
CARI Infonet Portal Fokus@CARI Lihat artikel

Akhirnya! Syed Saddiq Umum Kewajipan Membayar Elaun Internship

Oleh: Hafiz Ahmad|25-7-2019 05:18 PM Komen: 16
Sebelum ini, latihan industri tidak berbayar sering menjadi isu oleh para pelajar univeristi. Mana tidaknya, para pelajar perlu bekerja seperti pekerja biasa dan mereka juga perlu berbelanja untuk kegunaan seharian namun sesetengah daripada mereka tidak mendapat elaun daripada majikan.

Kebiasaannya, syarikat-syarikat akan menggunakan pelajar latihan industri untuk menjimatkan penggunaan wang syarikat kerana pelajar latihan industri boleh dibayar secara murah atau lebih teruk, diambil bekerja tanpa bayaran. 

Isu ini mendapat perhatian Menteri Belia dan Sukan, Syed Saddiq dan beliau berjanji untuk membawa isu ini ke pihak berwajib. 

Sumber gambar: Awani
Pada 24 Julai yang lepas, Syed Saddiq mengumumkan bahawa Jemaah Menteri telah bersetuju untuk mewajipkan pembayaran elaun kepada pelatih industri di semua kementerian dan agensi kerajaan. 

Keputusan ini dibuat untuk mengembalikan kuasa anak muda dan menyelesaikan masalah yang selama ini merisaukan para pelajar di Malaysia.


Syabas buat Syed Saddiq di atas usaha murni ini! Semoga para pelatih industri lebih bersemangat untuk bekerja dan menyumbangkan sesuatu bernilai kepada negara Malaysia. - CARI 


Apa Reaksi Anda...

Bagus
3
Marah
0
Terkejut
0
Sedih
0
Lawak
1
Bosan
0
Komen: 16
Komen

Anda Mungkin Meminati

Komen Terbaru

Quote yuki812 31-7-2019 07:39 PM
Melorqe replied at 31-7-2019 04:16 PM
sekarang bnyak sykt swasta yg buat mcm ni
ambil intern utk jimat kos
tak payah ambil fresh gradu ...

eh..tp tpt aku engineer ni kira post plg bwh..skop keje teknikal pon santai2 je. sambil buat kerja..sempat betulkan remos rambut lagi..hahaha.
diorg buat silap..senior yg kena bambu. diorg rilek je..walhal gaji besau gak tu.

Lain-lain Komen

Quote kualibesi 25-7-2019 05:21 PM
Tahniah chuoolss adik adik yg bru nk intern dkt gov sector. intern elok2 yer
Quote Kurex 25-7-2019 05:24 PM
Manis muka sed sadiq..
Semoga dapat lepas kan penat di lengan sed sadiq.. Dan abangnya..
Quote AbukRokok 25-7-2019 06:39 PM
Kurex replied at 25-7-2019 05:24 PM
Manis muka sed sadiq..
Semoga dapat lepas kan penat di lengan sed sadiq.. Dan abangnya..

terkulai layu di tebing sungai

Quote Combi_ 25-7-2019 07:02 PM
Tapi Jabatan iols dia bayar je intern. Gomen jugak.
Quote Illayana 25-7-2019 07:37 PM
Pasni semua pakat nk intern kt jabat gomen je la. Hehe
Quote EvieWanKenobi 25-7-2019 07:45 PM
Kurex replied at 25-7-2019 05:24 PM
Manis muka sed sadiq..
Semoga dapat lepas kan penat di lengan sed sadiq.. Dan abangnya..

teruknya taste..
Quote yuki812 25-7-2019 07:59 PM
dikurangkn staff gomen...
ganti ngn intern..yelah..gaji murah.
yg kontrak tu..standby je lah..say bye2..
Quote caprut 25-7-2019 10:58 PM
yuki812 replied at 25-7-2019 07:59 PM
dikurangkn staff gomen...
ganti ngn intern..yelah..gaji murah.
yg kontrak tu..standby je lah..say  ...

Bkn gomen bbrp thun ni da byr ke utk intership
Quote yuki812 25-7-2019 11:17 PM
caprut replied at 25-7-2019 10:58 PM
Bkn gomen bbrp thun ni da byr ke utk intership

mana aku tau. aku keje swasta..

co. aku punya nk jimat duit..dia amik lah bdk intern elaun 1k..pastu buat keje engineer gaji 3-4k. hah..kan dah jimat tu. bdk intern kan..apa keje kitorg bg pon..diorg buat je.
pastu diorg dah abis tempoh..kitorg suh dia ajar bdk baru intern yg masuk.

kan katanya gomen dah takde duit. takkan buta2 gomen nk byr gitu2 kan. ni aku agakler..
Quote salmon-suki 26-7-2019 09:07 AM
Y tak dibayar pun dak2 intern ni kena buli,bila dah dibayar komfem lg teruk kena buli..knowing how working industry works...and staf2 y mmg sejenis pemalas dah,pile up everything and dump bagi kt interns jah..cessssss sesangat
Quote cikbawang237 26-7-2019 01:39 PM
for me , mmg wajar dibayar sbb.. yg staff gaji ribu2 tu semua mengkulikan intern tuuu.. kesianla klu takde bayar pape
Quote kroit92 26-7-2019 10:27 PM
elok la tu

aku dulu intern kat pejabat gomen jugak
waktu tu lagi la, harga minyak tak tentu. sakit woo

kalau dapat 300-400 sebulan pun dah syukur sangat, macam gaji part timer
sebab bukan duduk goyang kaki. semua kerja dari pangkat paling rendah sampai pangkat atas kita kena buat kan.

kerja tanpa bayaran, itu bukan kerja namanya, bukan praktikal, bukan internship
tu perhambaan. slavery, exploitasi

entah siapa yang normalize
Budak intern = hamba, boleh dibuli, boleh disuruh buat kerja sesuka hati

nasib aku dulu selamat. minggu ke 2 orang ingat aku SPRM menyamar
Quote HannahMontana 26-7-2019 11:58 PM
AbukRokok replied at 25-7-2019 06:39 PM
terkulai layu di tebing sungai

sungai kim kim
Quote Melorqe 31-7-2019 04:16 PM
yuki812 replied at 25-7-2019 11:17 PM
mana aku tau. aku keje swasta..

co. aku punya nk jimat duit..dia amik lah bdk intern elaun 1k.. ...

sekarang bnyak sykt swasta yg buat mcm ni
ambil intern utk jimat kos
tak payah ambil fresh graduate, bayar 1k pun kira bagus sgt dah
lagi pun kdg2 tu nak suruh buat kerja admin ja pun

tapi aku takkan ambil intern utk buat kerja2 teknikal.
menyusahkan aku ja nak train berkali2.
baik ambil saja yg kurang qualification tp dah experience.
bayar exra sikit. kebarangkalian dia nak berenti cepat tu tak de.
Quote yuki812 31-7-2019 07:05 PM
Melorqe replied at 31-7-2019 04:16 PM
sekarang bnyak sykt swasta yg buat mcm ni
ambil intern utk jimat kos
tak payah ambil fresh gradu ...

jujur lah nk ckp..kdg amik budak intern ni diorg lagi nk belajar. mmg nmpk sungguh2 nk buat kerja.
sonok katanya buat testing itu ini..
blk lmbat leh claim ot.still ikut law gaji under akta buruh..
tp yg fresh graduate...alahai..mmg naik lemak kdg.
suh stayback pon tak mo..
ini salah org yg interbiu..
hangin je...aku ni hah..
Quote yuki812 31-7-2019 07:39 PM
Melorqe replied at 31-7-2019 04:16 PM
sekarang bnyak sykt swasta yg buat mcm ni
ambil intern utk jimat kos
tak payah ambil fresh gradu ...

eh..tp tpt aku engineer ni kira post plg bwh..skop keje teknikal pon santai2 je. sambil buat kerja..sempat betulkan remos rambut lagi..hahaha.
diorg buat silap..senior yg kena bambu. diorg rilek je..walhal gaji besau gak tu.

Lihat semua komen(16)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.175711s Gzip On
To Top