Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon

Lelaki Ini Dedah Pendapatan Youtuber Di Malaysia, Aliff Syukri Jana Hampir Setengah Juta?

24-7-2019 11:20 AM|Oleh: Hafiz Ahmad| Komen: 68

Perkembangan media sosial di Malaysia membuatkan lebih ramai anak muda gemar menggunakan platform ini untuk berkongsikan minat mereka. Youtuber terkenal seperti MrKokom, Zukie dan Sterk Production adalah di antara influencer di Malaysia yang sentiasa memuat naik video mereka dan mendapat perhatian rakyat Malaysia.

Namun, tahukah anda sebenarnya Youtuber ini semua menjana duit daripada hasil content mereka itu? Seorang pemuda di Twitter ada berkongsikan beberapa Youtuber terkenal dan anggaran hasil pendapatan mereka daripada Youtube dalam sebulan.

1. Dato' Sri Aliff Syukri (RM13 600 - RM220 000)


2. Alieff Irfan (RM14 800 - RM240 000)


3. MrKokom (RM4000 - RM72 000) 


4. Zukie (RM4000 - RM60 000)


5. Les' Copaque Production (RM154 000 - RM2.4 Juta)


6. Animasinopal (RM17 200 - RM280 000)


7. Alyssa Dezek (RM6000 - RM10 000)


8. Syedot ASMR (RM4000 - RM73 000)


9. Fazz Ahmad (RM200 - RM3200)


10. Syahmi Sazli (RM7000 - RM108 000)

Semua kiraan hasil pendapatan itu adalah hasil anggaran daripada jumlah penonton dan subscriber mereka sahaja. Dengan pendapatan sebegini setiap bulan, tidak peliklah jika ramai anak muda lebih gemar untuk menjadi popular dan jana duit daripada hobi mereka sahaja. - CARI 



Apa Reaksi Anda...

Bagus
5
Marah
2
Terkejut
4
Sedih
3
Lawak
3
Bosan
2
Komen: 68
Komen

Previous : Perokok Yang Degil, Upahnya Lapor Biar Kena Tindakan!

Next       : Awas! Doktor Ini Beri Peringatan Bahaya Guna Plastik Sampah Hitam Bungkus Daging Korban

Komen Terbaru

Quote shark_eow7 8-8-2019 09:55 AM
yg kaya lagi kata la...

Lain-lain Komen

Quote Themilo 24-7-2019 11:23 AM
kecuali Upin Ipin, Si Nopal & Aliff Syukri, yang lain semua meols tak kenal
Quote Kurex 24-7-2019 11:28 AM
Bagus. Tapi ingat, jangan selesa sangat...
Quote matchstick 24-7-2019 11:52 AM
Lhdn kirim salam
Quote CiliPadiSedap 24-7-2019 11:52 AM
pendapatan tu tipu sebenarnya, sebab ramai guna ads block. jadi pendapatan youtube famous jatuh 60%.

ads block buat duit dengan jual data mereka kepada pengiklan .

siapa xnak tgk iklan guna ads block terutama kat cariforum ni. semua tempat dia nak tepek iklan. kejap2 lagu, kejap2 video. semak gila dah rasa macam masuk kedai mesin kuda
Quote cicicumel 24-7-2019 11:53 AM
Byk duit youtube nk byr..
Ptt la tok ti pon skrg ligat promot u tube beliau
Quote piep 24-7-2019 12:21 PM
patut ramai benti belajar nak jadi youtuber hehhee
Quote sarah82 24-7-2019 12:23 PM
CiliPadiSedap replied at 24-7-2019 11:52 AM
pendapatan tu tipu sebenarnya, sebab ramai guna ads block. jadi pendapatan youtube famous jatuh 60%. ...

Betull.. Guna brave x ada iklan..
Quote Chairman 24-7-2019 01:03 PM
Tinggi pendapatan..patut la bbnu gila2 buat bende bodo sbb nak video viral
Quote palmolive 24-7-2019 01:12 PM
kalo jumpa seseorang duk bercakap sorang2 tgh jalan jangan la kecam..
dia tgh review pasal jalan tar tu..
kadang review pasal LRT
Quote Mfzg89 24-7-2019 01:14 PM
LHDN tgh senyum je tgk diorng ni... stenby la...
Quote Asdan 24-7-2019 02:04 PM

tanya sikit,

kalau video review ambil keratan drama, contohnya drama paling teruk 2019, akan dikira ke?
Quote lil_honey 24-7-2019 02:28 PM
si zuki tu try hard sgt nk jadi youtuber..
iols tak suke bila dia buat video kanak2, indirectly dia ajar benda tak betul...
Quote dramaking007 24-7-2019 02:31 PM
CiliPadiSedap replied at 24-7-2019 11:52 AM
pendapatan tu tipu sebenarnya, sebab ramai guna ads block. jadi pendapatan youtube famous jatuh 60%. ...

ya x tepat.tp kalau nak ambil juga aku blh ckp data tu maybe blh pakai bila ambik nombor paling minima atau tgh2.

cth kalau income 5k hingga 20k so maybe dia blh dpt around 5k atau 10k... tp ade satu channel omputeh ni dia niche real estate.....income kt socialblade ni ckp dia dpt maksima smpai 10k$.tp sebenarnya dia dpt lbh dr tu sebab dia punya cpm tggi giler blh capai dlm $15.

average socialblade tu ambik 1k views dlm 0.7-1.00 dollar tp nilai sebenar utk niche ni hanya google je tau.

tp ku stuju komen ko bila ckp semua nombor kt atas tu tak tepat.
Quote dramaking007 24-7-2019 02:32 PM
palmolive replied at 24-7-2019 01:12 PM
kalo jumpa seseorang duk bercakap sorang2 tgh jalan jangan la kecam..
dia tgh review pasal jalan ta ...

lol gelak aku.yela zaman skg semua benda nak review.teh ais segelas pun nak review
Quote dramaking007 24-7-2019 02:33 PM
Asdan replied at 24-7-2019 02:04 PM
tanya sikit,

kalau video review ambil keratan drama, contohnya drama paling teruk 2019, akan di ...

xblh...kalau nak buat duit dr adsense dekat yt semua video kena ori.dah banyak channel yg reupload content org lain nak2 copyright kesannya  youtube remove iklan sama ada cpt atau lambat.

utk channel bru kene ade 1k subs dan jugak 4k watch hours bru blh mohon.  
Quote saviour_09 24-7-2019 02:34 PM
no wonder la ramai yg nak jadi youtubers
vids bodo2 pun beriban jugak viewers

Quote dramaking007 24-7-2019 02:37 PM
cicicumel replied at 24-7-2019 11:53 AM
Byk duit youtube nk byr..
Ptt la tok ti pon skrg ligat promot u tube beliau

tok ti bila start buat channel sendiri aku da makin kureng dah rs.bagi aku dia seorg yg ade kelas dan benda remeh x perlu nak tnjuk details pd umum.

keep it private dan x mudah org nk tgk semua benda....tp  aku tgk dia pun terjoin sekali mcm aliff syukri bila semua benda kecik nk upload utk dpt views.bg aku kalau artis da banyak giler duit x perlu kot nak tayang semua benda secara details kt yt..tp enta la who knows masing2 punya kehendak kan ....

Quote palmolive 24-7-2019 03:00 PM
dramaking007 replied at 24-7-2019 02:32 PM
lol gelak aku.yela zaman skg semua benda nak review.teh ais segelas pun nak review

semua org nak review semua benda..
selalu jadi kt program makan..komen hos, ermm ayam dia lembut (alahai ayam kalo ko masak mcmn pun mmg akan lembut, lain la kalo daging)
sambil muncung2 depan kamera tanda menikmati makanan
Quote kroit92 24-7-2019 03:17 PM
sebenarnya, youtube channel, youtuber ni agak "lambat" sedikit meletup kat Malaysia ni
dalam 5 tahun lewat rasanya.

ni dikira trend juga sebenarnya
selalunya, trend bertahan dalam 2-5-10 tahun je.
kalau ikut trend sekarang,
lepas ni, orang beralih ke channel TWITCH pulak
or at least sampai ada something new la

instead of record, orang view live streaming pulak lepas ni

Lihat semua komen(68)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

10 Terpanas
     CARI App
    Get it FREE Google play
     Twitter
     Instagram
    cari_infonet
    FOLLOW
    Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
    0.080094s Gzip On
    To Top