Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon

Jangan Patah Hati Teruk Sangat, Boleh Kena Kanser!

26-7-2019 03:30 PM|Oleh: HakirRahman| Komen: 10

Selalunya bila orang patah hati sebab ditinggal kekasih atau orang kesayangan, ramai akan ambil enteng, menganggap lama-lama sembuhlah orang yang patah hati tu. 

Tetapi, tahukah anda, patah hati yang teruk sangat ni boleh menyebabkan masalah jantung dan tingkatkan risiko terkena kanser? 

PATAH HATI ADALAH PENYAKIT! FOTO: GOOGLE

The Diagnosa melaporkan yang patah hati boleh sebabkan masalah jantung dikenali sebagai Sindrom Patah Hati (Broken heart syndrome) ataupun kalau dalam bahasa doktor, dipanggil Takotsubo Syndrome.

Penyakit ini berasal daripada perkataan Jepun yang membawa maksud Perangkap Sotong dan ditemui oleh Dr Hikaru Sato pada tahun 1991. Dr Sato mendapati pesakit mempunyai pembesaran abnormal pada ventrikel kiri jantung. Bentuknya sama seperti perangkap sotong bagi orang Jepun. 

Nak terang lebih-lebih pun susah kan, pendek kata bahagian jantung yang membesar secara tak normal tu boleh menyebabkan serangan jantung, sesak nafas dan sakit dada. 

BOLEH KENA SAKIT JANTUNG DAN KANSER. FOTO: GOOGLE.

Malah, kajian terbaru juga mendedahkan yang orang patah hati berisiko tinggi untuk dapat kanser payudara, usus, paru-paru dan kulit. 

Sebabnya, tekanan hidup terlalu tinggi kerana patah hati sehingga boleh naikkan risiko dapat kanser. 

BOLEH KENA KANSER! FOTO: GOOGLE

Jangan lepas ni drama Melayu buat plot patah hati terus dapat kanser sudah la ya. 

BUNGA DAN KUMBANG BUKAN SATU JE, CARI LAIN...FOTO: GOOGLE

Apa pun, jangan patah hati lama sangat, bunga dan kumbang lain banyak lagi di luar sana!  - CARI


Apa Reaksi Anda...

Bagus
2
Marah
1
Terkejut
1
Sedih
2
Lawak
2
Bosan
1
Komen: 10
Komen

Previous : Ngeri! Gara-Gara Terapi Ikan Di Thailand, Wanita Ini Hilang Semua Jari Kaki

Next       : Hentikan Trend Makan Pedas dan Makan Banyak - Keduanya Bahaya!

Komen Terbaru

Quote haryatie 1-8-2019 08:54 AM
pernah patah hati mujur la..blum patah riuk
still boleh dibaiki lagi..
masa yg mengubati segala nya
selebih nya kembali kpd Allah
setiap yg berlaku dgn izinnya
pujuk la hati apa yg kita hilang akn diganti dgn yg lbih baik

Lain-lain Komen

Quote ummuibrisim 26-7-2019 04:22 PM
hati ku sedang remuk krn dkecewakan
Quote Asdan 26-7-2019 04:31 PM

sebab itu kena banyak hiburan, kalau itu haram ini haram, boleh ramai kanser
Quote Pandacute12 26-7-2019 04:32 PM
Hmm tapi hila patah hati boleh turun berat badan hahaha! The easiest way but of course unhealthy- for me atleast
Quote figurae 26-7-2019 04:33 PM
apa nak buat, mana ada manusia yang sengaja rela hatinya dipatahkan
Quote syakuntala 26-7-2019 05:09 PM
naseb baik x kena kanser
Quote Pandacute12 26-7-2019 05:24 PM
figurae replied at 26-7-2019 04:33 PM
apa nak buat, mana ada manusia yang sengaja rela hatinya dipatahkan

Ya betul tu
Quote manjalara_01 26-7-2019 06:33 PM
just nak share...kalau nk beri nasihat or peringatan mcm ni jgn sekali2 guna perkataan yg negatif = kanser..

sbb otak kite ni lebih tertarik pd perkataan2 yg negatif..guna la words yg positif instead...jgn guna "Jangan"..atau "Don't" tu pun same...guna la words "Avoid" atau "Elakkan"...sbb bile kata JANGAN...subconsious mind kite akan tertarik utk Buat benda tu...

ni tips yg manja pernah bc dari motivasional books...dulu2...
Quote gideoncross 28-7-2019 09:30 PM
Still ada rsa sakit hti.
Quote Foxey 29-7-2019 05:42 PM
Kena pujuk la hati dan lebih berhati2 supaya tak remuk berderai lain kali
Quote haryatie 1-8-2019 08:54 AM
pernah patah hati mujur la..blum patah riuk
still boleh dibaiki lagi..
masa yg mengubati segala nya
selebih nya kembali kpd Allah
setiap yg berlaku dgn izinnya
pujuk la hati apa yg kita hilang akn diganti dgn yg lbih baik

Lihat semua komen(10)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

10 Terpanas
 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
3.131325s Gzip On
To Top