Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
CARI Infonet Portal Fokus@CARI Lihat artikel

Masa Menunggu Terlalu Lama - Hospital Kerajaan Nazak?

19-7-2019 10:25 AM Komen: 216


Masalah menunggu lama untuk mendapatkan rawatan di bahagian kecemasan di hospital kerajaan seperti tiada penghujungnya. Ramai pesakit kerap mengeluh mengenai masa yang lama untuk mendapat rawatan di bahagian tersebut. Mungkin ada yang kurang percaya, tetapi itulah yang dilaporkan dalam laporan Jabatan Audit Negara.


 
Ihsan - Utusan Malaysia

 Ihsan - Kosmo Online

Menurut laporan tersebut, hospital kerajaan semakin nazak akibat kesesakan jabatan kecemasan di hospital-hospital kerajaan.  Kebanyakan pesakit hanya menerima rawatan selepas 6 jam tiba di hospital. Hal ini menyebabkan kelewatan pesakit mendapatkan rawatan untuk sesetengah pesakit dan seterusnya boleh menyebabkan masalah yang lebih serius dan kematian.

 
Sumber - FB Publich Health Malaysia

Kebanyakan hospital di kawasan bandar utama semuanya berdepan masalah kesesakan kerana sewaktu dibina dahulu, jumlah penduduk sekitarnya tidak begitu ramai. 

Antara faktor kelewatan adalah :
 
✅ Beban kerja tinggi dan bilangan staf kesihatan yang kurang
✅ Kekurangan peralatan perubatan
✅ Ruang di hospital yang terhad
✅ Sistem ICT yang lemah
✅ Peningkatan kehadiran pesakit tidak kritikal mendapatkan rawatan di zon kecemasan terlalu tinggi hingga mengakibatkan kesesakkan dan perkara yang tidak sepatutnya

Keadaan kesesakan ini boleh dielak sekiranya pesakit faham bukan semua penyakit perlu dirawat di hospital amnya atau jabatan kecemasan khasnya. Jika orang ramai mampu memahami fungsi sebenar jabatan kecemasan dan trauma, pihak hospital mampu memberikan perkhidmatan yang lebih baik kepada pesakit. Masalah kelewatan menerima rawatan ini turut dihadapi di klinik kesihatan. 

Ihsan - FB Public Health Malaysia

Orang awam juga perlulah menjaga kesihatan dan berusaha mengamalkan gaya hidup sihat. Semoga amalan ini dapat mengurangkan jumlah pesakit ke hospital. Pihak kerajaan juga diharap dapat mengatasi masalah  kesesakan ini dengan segera. - CARI 

 

Apa Reaksi Anda...

Bagus
1
Marah
2
Terkejut
2
Sedih
2
Lawak
2
Bosan
3
Komen: 216
Komen

Anda Mungkin Meminati

Komen Terbaru

Quote LadyCarefree 14-8-2019 02:22 PM
Dh tu klau pergi kecemasan byr singgit je. Gi klinik mau 40.
Mana klinik 1M dulu yng xde doktor untok orng sakit biasa pergi?

Lain-lain Komen

Quote kaseh80 19-7-2019 10:39 AM
Duit byk pegi ke tempat lain

Patutnya improve dan baiki hospital di malaysia ni byk pembaziran pegi ke projek yg tak munasabah
Quote fushimi 19-7-2019 10:43 AM
iols menyampah bila orang asing pun hadap nagn hospital gomen

untung betul dorang kos perubatan kat malaysia cukup murah

sepatutnya spital gomen kena buat undeng undeng hospital kerajaan hanya untuk rakyat melaysia

sepatutnya warga asing  kena pergi dapatkan rawatan di pusat  perubatan swasta
Quote rospinki 19-7-2019 10:48 AM
Edited by rospinki at 19-7-2019 11:49 AM

malass nk pegi hospital pasal kena tunggu lama satu pastu mcm kat negara lain penuh dgn org asing menyondol

Quote isseliparjepun 19-7-2019 10:49 AM
Kat tempat aku tiada klinik 24 jam, tiada hospital swasta, jadi hanya jabatan kecemasan dan trauma sahaja tempat untuk mendapatkan rawatan selepas jam 9 malam. Mudahnya bercakap tanpa mengetahui situasi satu satu tempat. Jangan dapatkan rawatan kalau bukan kes kecemasan? Taraf penduduk di tempat aku sangat rendah. Kaum bumi hanya mampu untuk dapatkan rawatan di hospital. Masuk klinik mau mau RM50 ke atas. Datang ke hospital pun masih bergantung pada kenderaan awam. Mana ada kemampuan dari segi kewangan di situ.
Quote kucingitam 19-7-2019 10:50 AM
statement yang disukai oleh ejen insurans.. tunggu lah jap lagi ejen semua guna ayat 'gi hosp gomen kena tunggu lama'. padahal sama juga hosp swasta pun kena tunggu lama skrg ni. manjang bilik penuh je..
Quote natrahn 19-7-2019 10:55 AM
kaseh80 replied at 19-7-2019 10:39 AM
Duit byk pegi ke tempat lain

Patutnya improve dan baiki hospital di malaysia ni byk pembaziran p ...

dulu bajet kesihatan kena potong banyak.. harap kerajaan baru amik cakna pasal ni.dok kaji dari dulu sampai ke sudah mcm tu ja..pesakit makin ramai. caj pendatang asing mmg naik banyak sejak 1 Jan 2016. Setengah majikan depa bawak pi swasta ja. Sekarang ni sapa mampu pi spital swasta pun ramai jugak. Hat spital swasta kurang orang tu Colombia Hospital, Princecourt Hospital.... mahelll tak mampu... nak tak nak last2 terpaksa pi spital kerajaan jugak...
Quote buragazz 19-7-2019 10:56 AM
#Melaka tolong lah percepatkan expand Jabatan kat Hospital Alor Gajah ni Equipment canggih tapi tak pakai.. taraf Hospital baru dah naik ke Klinik Pakar tapi Pakarnya takde.. klu aku kene rujuk Hospital Besar Melaka matila nak
Quote Bersotong 19-7-2019 11:19 AM
yg nzk org ape lak spital
Quote Bersotong 19-7-2019 11:19 AM
macai2 pn leh nginzal thread ni
Quote potpetpotpet 19-7-2019 11:23 AM
kucingitam replied at 19-7-2019 10:50 AM
statement yang disukai oleh ejen insurans.. tunggu lah jap lagi ejen semua guna ayat 'gi hosp gomen  ...

betul.
tempat aku, hospital swasta menunggu bukan main lama.
dah itu je hospital panel company aku, hadap je laaa.
Quote rukia2 19-7-2019 11:30 AM
Aku cukup nyampah klo org g spital request nk cepat, fast lane bagai, siap cakap sy pesara kerajaan tau x??  Puii!!  Da besara kn,  tunggu je lah, org yg masih berkhidmat pun bole je tunggu even lepas tu berkejar nk masuk keja lg
Quote Zazama 19-7-2019 11:32 AM
Tak dinafikan. Dah pernah berdepan situasi mcm ni....
Quote Bersotong 19-7-2019 11:34 AM
rospinki replied at 19-7-2019 02:48 AM
malass nk pegi hospital pasal kena tunggu lama satu pastu mcm kat negara lain penuh dgn org asing le ...

jngn angkuh
Quote Bersotong 19-7-2019 11:35 AM
isseliparjepun replied at 19-7-2019 02:49 AM
Kat tempat aku tiada klinik 24 jam, tiada hospital swasta, jadi hanya jabatan kecemasan dan trauma s ...

tweet kt yb saddiq
Quote Bersotong 19-7-2019 11:36 AM
kucingitam replied at 19-7-2019 02:50 AM
statement yang disukai oleh ejen insurans.. tunggu lah jap lagi ejen semua guna ayat 'gi hosp gomen  ...

rmai da sdr kpntingn insurans
Quote Bersotong 19-7-2019 11:36 AM
natrahn replied at 19-7-2019 02:55 AM
dulu bajet kesihatan kena potong banyak.. harap kerajaan baru amik cakna pasal ni.dok kaji dari du ...

krjaan bru kne bjimat ler
Quote Bersotong 19-7-2019 11:37 AM
rukia2 replied at 19-7-2019 03:30 AM
Aku cukup nyampah klo org g spital request nk cepat, fast lane bagai, siap cakap sy pesara kerajaan  ...

sian la wrga emas..ko mude lg
Quote dekmieDandy 19-7-2019 11:37 AM
yang datang dengan appointment pon 4-5 jam jugak tunggu

especially kat HKL tu
Quote Bersotong 19-7-2019 11:38 AM
buragazz replied at 19-7-2019 02:56 AM
#Melaka tolong lah percepatkan expand Jabatan kat Hospital Alor Gajah ni Equipment canggih tapi tak  ...

bgthu ali ketam

Lihat semua komen(216)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.214239s Gzip On
To Top