Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon

Perokok Yang Degil, Upahnya Lapor Biar Kena Tindakan!

26-7-2019 11:57 AM|Oleh: HakirRahman| Komen: 21

Sejak larangan merokok di kedai makan dilaksanakan, ramai perokok mula-mula ikut peraturan. Tetapi, kebelakangan ini makin ramai yang sudah berani melanggar peraturan. Bak kata orang, "hangat-hangat tahi ayam" sahaja. 

Jadi, apa yang perlu anda lakukan jika terserempak dengan perokok yang selamba merokok dalam kedai makan? 

Perokok sebenarnya masih boleh merokok tetapi jauhnya 3 meter atau 10 kaki dari kedai makan itu. Mudah je kan nak ikut? 

PANDUAN LAPORAN. FOTO: TWITTER

Report terus kepada Kementerian Kesihatan Malaysia menggunakan nombor 010-860 8949. 

Seorang pengguna Twitter berkongsi tips ini memandangkan semakin ramai yang langgar peraturan. 

REPORT! FOTO: TWITTER

Pegawai Kementerian Kesihatan bertugas akan mendapatkan laporan anda dan meletakkan restoran itu dalam senarai "hot spot" untuk pelaksanaan peraturan itu. 

REPORT DENGAN BUKTI DAN MAKLUMAT. FOTO: TWITTER

KEDAI AKAN DIMASUKKAN DALAM SENARAI HOT SPOT. FOTO: TWITTER

Bukanlah bila report, terus orang kesihatan datang. Tak masuk akal lah pulak kan. Tapi sekurang-kurangnya ada peluang pegawai kesihatan datang dan menyaman mereka. 

Sebab selalunya, perokok ni melepak tempat yang sama sahaja. 

Ramai orang tidak tahu sebenarnya boleh report perkara ni kalau berlaku depan mata. 

RAMAI TIDAK TAHU. FOTO: TWITTER

Alang-alang dah marah kan, report jerlah terus. 

Dan untuk perokok tak berbaloi kalau kena tangkap merokok di kedai makan, sebab hukumannya berat! 


Jadi, sayangi diri sendiri dan hormatlah orang sekeliling! - CARI 


Apa Reaksi Anda...

Bagus
1
Marah
0
Terkejut
0
Sedih
0
Lawak
0
Bosan
0
Komen: 21
Komen

Previous : Mat Pit Bukan Lagi Penjenayah, Tetapi Pesakit?

Next       : Boleh Cari Kerja Guna Facebook? Ramai Yang Belum Tahu Caranya Bagaimana

Komen Terbaru

Quote DollahRepek 7-8-2019 04:55 PM
Sudah start kah enforcement nie?

Lain-lain Komen

Quote zulka 26-7-2019 11:59 AM
alaaa...
Quote stormcloud 26-7-2019 12:10 PM
Bagus...aku SOKONG!!!
Quote LadyCarefree 26-7-2019 12:13 PM
Haritu iols nmpak satu geng yindian guys isap rokok betul2 depan pintu McD. Takut ah nk amek gmbr
Quote batmana 26-7-2019 12:20 PM
patut benarkan aja pemilik premis simbah air panas kt perokok2 ni..

hidup pun nyusahkan org, abiskan oksigen aja
Quote awanysss 26-7-2019 02:08 PM
LadyCarefree replied at 26-7-2019 12:13 PM
Haritu iols nmpak satu geng yindian guys isap rokok betul2 depan pintu McD. Takut ah nk amek gmbr

kan. ade pulak uols kena harrass nnti kat sana
Quote Asdan 26-7-2019 02:41 PM

larangan yg tak practical, sebab itu jadi macam tahi ayam,

sepatutnya benarkan zon boleh rokok,

benarkan juga restoran tertentu boleh rokok dgn syarat tertentu
Quote gaara_X 26-7-2019 03:20 PM
Atitude orang Malaysia cam tu laa....sekali ketuk...sekali gerak....takkan asyik nak kena ketuk je kot...
Quote Skuau 26-7-2019 04:03 PM
Asdan replied at 26-7-2019 02:41 PM
larangan yg tak practical, sebab itu jadi macam tahi ayam,

sepatutnya benarkan zon boleh rokok ...

tak de ore larang ko nk merokok atas landasan ketapi..x caya...try.
Quote natrahn 26-7-2019 06:08 PM
Biarlah mereka beronok-ronok merokok kat kedai makan tu... golongan bukan perokok macam saya makan kat rumah jer.  Hak asasi kami tak penting..hak asasi perokok lagi penting
Quote MohdSardin 26-7-2019 06:24 PM
Sapa amik gambar aku tgh merokok (tanpa izin) @ gambar curi kira menganggu privasi aku .. Kat situ jugak aku sepak muka dia dan pijak hp dia ..
Quote tagas 26-7-2019 07:41 PM
acik2 atok2 kaki gebang sembang kencang kat warung kopi kampong2

sambil main dam pun tak terkecuali
Quote bungarose 26-7-2019 07:45 PM
Selfish giler smoking di kawasan orang ramai
Quote Victorioussss 26-7-2019 09:19 PM
Peraturan 3m merokok dari restoren ditangguhkan smpai bln 12. Xtau ke?

Bongok
Quote PEPPERMAN 27-7-2019 07:09 AM
Hopefully, perkara pertama yg dilakukan oleh kerajaan BN-PAS sebaik berkuasa semula selepas PRU15 nanti adalah tarik semula larangan merokok ini.
Rokok memberi pulangan cukai yang besar. Jadi tak elok jika ia disekat2.
Quote sarahmirza 27-7-2019 06:07 PM
Ex kelik I non-smoker dan skrg tgh sakit tenat  lung cancer stage 4.
Kerja construction hidupnya mmg dikelilingi smoker...
Semoga dia tabah.
Quote KakPahJ 31-7-2019 06:11 PM
banyak kali dah report, tak ada apa tindakan pun. menjadi-jadi lagi ada la
enforcement dekat malaysia ni low
sama jugak yang potong lane kecemasan dekat highway tu
Quote funnyTONE 31-7-2019 06:31 PM
mmg celaka yg hisap rokok kt kedai2 yg mmg sah tampal larangan tu. otak da penuh ngan asap sbb tu bebal. mmg nk repot aje yg suke hembus2 time org nk mkn
Quote wilsh10 7-8-2019 04:25 PM
Ada seketul kedai makan kat Pekan Pahang ni....tokey kedai sama naik hembus asap rokok! ai is kenot brain betul laaaaa! Mcm x peduli langsung dgn undang2!
Quote palmolive 7-8-2019 04:31 PM
senang sgt nak buat duit..
jual rokok ngan denda perokok..
tp dah penguatkuasaan cam haper..puuiii jek la

Lihat semua komen(21)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

10 Terpanas
     CARI App
    Get it FREE Google play
     Twitter
     Instagram
    cari_infonet
    FOLLOW
    Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
    0.074181s Gzip On
    To Top