Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
CARI Infonet Portal Fokus@CARI Lihat artikel

"Orang Miskin Belanja Duit Beli Benda Tak Faedah"- Kata Menteri Yang Beraset RM7 Juta

Oleh: HakirRahman|19-7-2019 02:45 PM Komen: 115
Isu perumahan mampu milik memang isu besar rakyat. Keluhan yang sering didengar adalah kerana rumah yang terlalu mahal, yang dikategorikan sebagai "mampu milik" pun boleh buat kita ikat perut. Ditambah pula dengan gaji sedikit, memang orang Malaysia susah beli rumah. 

Maka, Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan Zuraida Kamaruddin baru-baru ini mencadangkan supaya kerja sampingan yang dibuat golongan B40 (pendapatan bulanan bawah RM5,000) diambil kira oleh bank untuk meluluskan pinjaman rumah. Pekerjaan sampingan ni termasuklah bawa Grab atau berniaga online. 

Eloklah tu kan, walau nama pun kerja sampingan, berapa banyak la sangat dapat. Selalunya habis dibelanja untuk beli keperluan harian sahaja. 

ORANG MALAYSIA KERJA KUAT TAPI MASIH SUSAH. FOTO: GOOGLE

Yang tak eloknya, bila Zuraida kata "B40 jangan belanja duit dapat untuk beli barang-barang tak berfaedah". 

Menurut laporan Astro Awani, Zuraida berkata B40 perlu "menyimpan" supaya mereka dapat miliki hartanah. 

"Saya nak tekankan di sini golongan B40 terutamanya duit-duit yang diterima jangan dibelanja kepada  perkara yang tidak berfaedah, biar mereka guna untuk beli rumah.

"Mereka akan jadi pemilik aset, pemilik rumah, pemilik hartanah... kita nak galakkan agar mereka juga menjadi pemilik hartanah, kalau tidak orang kaya-kaya sahaja (akan jadi pemilik hartanah), jadi ini masanya golongan B40 ini terlibat dalam pemilkan hartanah negara," katanya. 

Kenyataan itu mengundang kecaman warganet, yang menyifatkannya tidak faham situasi kehidupan rakyat. 

Kata salah seorang mereka, orang miskin ada banyak kerja sebab hendak tampung kos sara hidup yang makin tinggi. Duit yang diterima hasil kerja sampingan dibuat beli keperluan hidup, bukannya benda tak berfaedah. 

YANG SELALU BELI BENDA TAK BERFAEDAH ADALAH ORANG KAYA. FOTO: TWITTER

Kenyataan Zuraida itu disifatkan "stigma jahat kepada orang miskin", seolah-olah tak bersimpati kepada mereka yang tidak bernasib baik. 

STIGMA JAHAT KEPADA ORANG MISKIN

ZURAIDA TAK FAHAM B40 SEBAB DIA KAYA? FOTO: WEB PENGISYTIHARAN HARTA SPRM

Mereka juga menyeru Zuraida yang bukan B40 supaya lebih sensitif kepada keperluan dan kesusahan orang miskin/B40. 

JANGAN BUAT KENYATAAN TAK PANDAI. FOTO: TWITTER

Malah cadangan Zuraida supaya bank memudahkan kelulusan pinjaman kepada B40 dianggap sebagai menyusahkan kerana harga rumah masih tinggi. 

NAK SURUH ORANG MISKIN MAKIN BERHUTANG? FOTO: TWITTER

Jadi apa kata anda, adakah Zuraida tersalah cakap atau betul sebenarnya orang miskin aka B40 suka beli benda tak berfaedah?  - CARI

Apa Reaksi Anda...

Bagus
2
Marah
5
Terkejut
1
Sedih
1
Lawak
1
Bosan
1
Komen: 115
Komen

Anda Mungkin Meminati

Komen Terbaru

Quote xpdckelate 23-7-2019 05:43 PM
b40 banyak memborong barang kat kedai eco...yela,nak soping kat mid velly tak mampu,bukan mcm acik zuraida,jotawan

Lain-lain Komen

Quote fushimi 19-7-2019 02:51 PM
kepala burit dia orang b40 beli benda merepek

nak kedarah pun takde duit.Ko tu yang bangang duk nak tatang developer cam sial dah kenapa
Quote famri7 19-7-2019 02:53 PM
Bbetul lah sis...yang sinkek ni biasanya ummah bodoh xtahu guna duit..pemalas cam babi...tuha. Bg fizikal lengkap xnak guna..selayaknyalah.
Quote Bersotong 19-7-2019 02:53 PM
bnyk income zuraida ni..grad nus la ktekan
Quote Orix 19-7-2019 02:55 PM
famri7: Bbetul lah sis...yang sinkek ni biasanya ummah bodoh xtahu guna duit..pemalas cam babi...tuha. Bg fizikal lengkap xnak guna..selayaknyalah.



Khuens chuols. Lepastu merempan bila tak mampu afford apa yg diingini. Dah mmg jenis pemalas otak benak tak reti urus duit selayaknyalah
Quote harkktuih 19-7-2019 03:02 PM
Yg bising2 selalu merintih duit x cukup ni biasa nya IP sokmo.. Kete xnk kalah pkai honda toyota..
Quote annehuda 19-7-2019 03:05 PM
famri7 replied at 19-7-2019 02:53 PM
Bbetul lah sis...yang sinkek ni biasanya ummah bodoh xtahu guna duit..pemalas cam babi...tuha. Bg fi ...

ko ni mengata diri ko sendiri ke? ko la kot sorg dua B40 yg buat benda mengarut tu hahaha
Quote annehuda 19-7-2019 03:10 PM
Orix replied at 19-7-2019 02:55 PM
Khuens chuols. Lepastu merempan bila tak mampu afford apa yg diingini. Dah mmg jenis pemalas o ...

kalau pemalas takde la die keje smpi 4 keje. baik die duduk rumah je, pastu wat muka kesian skit mintak bantuan tiap2 bulan. habeh citer
Quote harizs 19-7-2019 03:13 PM
fushimi replied at 19-7-2019 02:51 PM
kepala burit dia orang b40 beli benda merepek

nak kedarah pun takde duit.Ko tu yang bangang duk n ...

Zuraida bakal sepenggal jer. Tipu degree
Quote kucingitam 19-7-2019 03:14 PM
betul je..ada je b40 yang gitu, tak semua la. xyah gi jauh la..budak ofis aku ni hah yg b40, dok beli kereta mainan yg besar rega 300 tu kat anak dia, kancil dah ada sebijik, beli pula mpv seken, sebab teringin tgk kwn2 pakai mpv.. tepuk dahi je la..
Quote CiliPadiSedap 19-7-2019 03:17 PM
orang miskin habis duit belajar national university singapore.
Quote MariaClara 19-7-2019 03:21 PM
annehuda replied at 19-7-2019 03:05 PM
ko ni mengata diri ko sendiri ke? ko la kot sorg dua B40 yg buat benda mengarut tu hahaha



hahhhahahahah

adoii setepek kena
Quote MariaClara 19-7-2019 03:23 PM
kucingitam replied at 19-7-2019 03:14 PM
betul je..ada je b40 yang gitu, tak semua la. xyah gi jauh la..budak ofis aku ni hah yg b40, dok bel ...

mmg kan ade yg jenis gini..xmo kalah dek kwn2...bodohhh nau kan..

tapi tak semua laaa...kerana segelintir B40..terplait semua B40 gitewww
Quote Orix 19-7-2019 03:27 PM
annehuda replied at 19-7-2019 03:10 PM
kalau pemalas takde la die keje smpi 4 keje. baik die duduk rumah je, pastu wat muka kesian skit m ...

Kalau dh buat 3-4 kerja tapi masih kategori B40, lu fikir lah sendiri ............

Carik la duit byak mana pun, kalau tak padai manage beli benda merapu dan tak berfaedah ujong2 miskin jugak. Baik buat 1 kerja tapi pandai manage duit.
Quote rayriff 19-7-2019 03:29 PM
rasanya niat zuraidah ni baik. cumanya, instead of cakap gitu je, ape kate buat program educate b40 bab finance. kesedaran dan sebagainya. barulah diorang boleh nampak bigger picture camne nak keluar dari level tu.

kalau ade camni, aku pon nak pergi. ni zuraidah buat terus tuduhan tanpa tau masalah orang. masalah sorang pon bukan leh setel straight camtu mesti berkait2. ni kan pula berjuta org.

selain tu adab dan mindset tu pon nak kena brainwash gak. tak boleh just bagi buku atau artikel suh bace. orang msia ni malas membaca. kena tengking depan2 buat cam bootcamp kot. haha
Quote annehuda 19-7-2019 03:31 PM
udah-udahla menghina golongan B40 ni.  golongan B40 yg sanggup buat keje sampingan sampai 4 tu tapi masih tak mampu beli rumah atau aset, tu menandakan ape? inflasi tinggi, ekonomi meleset.  aku lg kagum dgn B40 mcm ni dari M40 and T40 yg keje instafamous tu, yg sanggup buat keje2 bodo semata2 nk viral, yg jadi founder produk timbang kilo yg membahayakan kesihatan, yg tak bayar tax
Quote mizruncing 19-7-2019 03:34 PM
kucingitam replied at 19-7-2019 03:14 PM
betul je..ada je b40 yang gitu, tak semua la. xyah gi jauh la..budak ofis aku ni hah yg b40, dok bel ...

btol. meols setuju. mmg ada pn golongan b40 mcm ni. tp tak semua laa. tp pd meols klu seorang menteri buat statement mcm ni mmg mengundang kecaman laa. sbb nya dia ckp based on public. sedangkan segelintir dri kita blh pikir mmg golongan b40 ni rmai tak berkemampuan n ckup2 mkn. lg nk suruh beli rumah. dia as a menteri kne la turunkan hrga rumah ke ape. bukan nk suruh rakyat buat 4 kerja semata2 nk paksa beli umah. just part yg beli bnda tak berfaedah tu org kaya pn ramai beli brg bukan2. ni mslh sbb nk suruh beli umh tak mampu then nk ckp psl rakyat beli bukan2 plak
Quote cm_matjawasp 19-7-2019 03:36 PM
Tak yah dok sensitif sangat oiii, memang tak semua betul apa yang dia cakap tapi banyak yang betul..
Quote annehuda 19-7-2019 03:37 PM
Orix replied at 19-7-2019 03:27 PM
Kalau dh buat 3-4 kerja tapi masih kategori B40, lu fikir lah sendiri ............

Carik la dui ...

dik ko pikirla sendiri dik. kalau smpi buat 4 keje, ko rasa B40 tu ade masa ke nk pegi shopping atau browse lazada for online shopping? B40 ni ade je yg tanggungan ramai, yg kene tanggung anak bini, tanggung mak ayah, adik beradik. jgn samakan ngan bbnu B40 yg keje semata2 nk beli tudung duck tu
Quote kucingitam 19-7-2019 03:40 PM
mizruncing replied at 19-7-2019 03:34 PM
btol. meols setuju. mmg ada pn golongan b40 mcm ni. tp tak semua laa. tp pd meols klu seorang ment ...

ya betul.harga rumah sebegitu, jgn kan b40, m40 pun tercekik rasa nak membeli

Lihat semua komen(115)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.184932s Gzip On
To Top