Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon

Anak Orang Miskin Yang Belajar Tinggi Susah Dapat Kerja

1-8-2019 11:40 AM|Oleh: HakirRahman| Komen: 143

Rasanya semua orang pernah dengar nasihat ini: "belajarlah tinggi-tinggi, kita bukan orang senang, nanti masuk universiti keluar dapat kerja gaji besar boleh tolong mak ayah." 

Tapi, dalam zaman ramai orang masuk universiti, nasihat ini sebenarnya dah tak boleh pakai. Ramai orang belajar tinggi tak mampu kerja bergaji tinggi dan tolong keluarga. 

BELAJAR TINGGI BUKAN JAMINAN UNTUK SENANG ZAMAN SEKARANG. FOTO: WSJ

Dan sebenarnya perkara ini bukan mitos atau sengaja dibuat-buat. 

Berita Harian melaporkan yang sebahagian besar penggangur yang berpendidikan tinggi sebenarnya berasal daripada keluarga miskin (B40). B40 adalah keluarga berpendapatan bawah RM5,000 sebulan. 

Memetik kajian Kementerian Pengajian Tinggi pada 2015,  untuk graduan yang emak dan ayahnya bergaji bawah RM1,000 sebulan, 43% (pemegang diploma) dan 28.1% (ijazah) menganggur. Manakala, untuk anak yang mak ayah yang bergaji antara RM1,000 hingga RM3,000 sebulan pula, 30.9% (diploma) dan 22.2% (ijazah) menganggur. 

Untuk mak ayah bergaji antara RM3,000 hingga RM5,000 pula, anak-anak mereka yang belajar tinggi 18.6% (diploma) dan 18.5% (ijazah menganggur). 

Malah, trend sama juga dikesan dalam kajian pada 2017 dan 2018. Pendek kata, kebanyakan yang menganggur adalah anak-anak orang miskin yang belajar tinggi. 

ORANG MISKIN DIAJAR UNTUK BELAJAR TINGGI UBAH NASIB KELUARGA, BETUL KE LAGI BENDA NI? FOTO: KAPITAL

Tak, kajian ini bukan nak salahkan mak ayah. Kajian ni nak buktikan pandangan yang pendidikan akan mudahkan kehidupan orang miskin sebenarnya dah tak boleh pakai. 

Itulah situasi yang berlaku sekarang, menyedihkan betul.

Adakah punca anak orang miskin ini tak dapat kerja kerana mereka tidak pandai bergaya, berkomunikasi dan bercampur dengan persekitaran kerja yang tak sesuai dengan mereka? Atau ada punca lain sebenarnya? - CARI 


Apa Reaksi Anda...

Bagus
0
Marah
0
Terkejut
0
Sedih
0
Lawak
0
Bosan
0
Komen: 143
Komen

Previous : Kalau Sayang Kawan, Jangan Bagi Kawan Pinjam Duit!

Next       : Rumah Pusaka 100 Tahun Berubah Jadi Rumah Hello Kitty... Cantik Tak?

Komen Terbaru

Quote Itzy 20-8-2019 07:05 PM
Entahlah. Tapi ada je mak saudara aku kerani pencen je hidup miskin tapi dia ramai kenalan. Anak2 mudah je dapat kerja gomen hihi. Zaman sekarang ni seeloknya lepas spm terus grab peluang kerja gomen yang kau dapat kalau kau suka kerja gomen la. Tak payah nak belajar tinggi dulu, lepas kerja pun ko boleh sambung belajar pjj di ipta ipts cam abang2 sepupu aku. Tak payah pening kepala nak bayar ptpn bagai.

Lain-lain Komen

Quote awanysss 1-8-2019 11:45 AM
kalau pd pandangan i, yg kaya2 tu mungkin parents dorang byk kenalan and reccomend keje..
yg susah2 tu, maybe dorang tinggal kat kampung2 kecil, peluang keje tak bnyk..
ataupun mmg takde rezeki.. rezeki tertangguh gituu..
Quote BaizuraAzni 1-8-2019 11:48 AM
Yg mskin ni xde cable car.. Yg kayo ni byk cable car...
Quote Artemesiaa 1-8-2019 11:48 AM
Sebab tu budaya kabel ni ada baiknya diberhentikan supaya semua ada peluang sama rata mengikut kelulusan dan pengalaman.
Quote haryatie 1-8-2019 11:50 AM
da x bleh pakai dah nasihat tu
kalau org ada2..peluang nk dpt keje lbih senang... ramai kenalan
rakyat marhaen tu tunggu la kalau ada rezeki
dlm gomen pun sekrang da susah sbb kena lulus exam online dulu
kalau da lulus exam bru bleh guna kabel atau pun ada rezeki utk lulus IV
bertabah laaa
Quote mrs_salvatore 1-8-2019 11:54 AM
Edited by mrs_salvatore at 1-8-2019 12:15 PM

erm cth plg dekat, ptd la. ko tny yg keje ptd tu parents keje ape? same gak ptd.  pakai kabel lettew


Quote yuki812 1-8-2019 12:12 PM
kesimpulannya...mak bapak lah kena memandaikan diri gitu kerr...
mak apak yg kena ubah diri...ubah nasib...
anak tak pandai takpe..
janji mak apak pandai...byk cable...
pandai merekemen kerja tuk anak..

dunia dah berubah...
Quote DARSITA 1-8-2019 12:48 PM

Kelulusan tinggi di bidang apa? Tak mungkin kelulusan MD tak ada offer kerja kan?

ke setakat Messcom jer?

Aii pergi merata tempat borak dgn bebudak muda yang kerja di kedai makan mcm Old town - gaji basic jer dah 1200. Lepas itu dpt lagi 300 (macam service points) makan minum tempat tinggal semua ditanggung. Ehh korang tak nak ke 1500 nett sebulan sesenang macam itu? kerja la barang enam/setahun dari melanguk tunggu offer.

Kadang nak jer aii padankan muka dgn bebudak baru keluar ni -- jenis keluar nak terus dpt kerja gaji tiga empat ribu.
Quote DARSITA 1-8-2019 12:49 PM
yuki812 replied at 31-7-2019 08:12 PM
kesimpulannya...mak bapak lah kena memandaikan diri gitu kerr...
mak apak yg kena ubah diri...uba ...



tak jugak .. kadang interview pun failed sbb tak reti bercakap terkemut kemut nak jawap soalan.


Quote azman124 1-8-2019 01:08 PM
Pada pendapat aku, faktor pertama ialah rmai anak org miskin tinggal kat luar bandar, jd peluang dan "opportunity" kerja tak byk.

Faktor kedua plk, diorg memilih kerja yg gaji tinggi, padahal diorg blum ada pengalaman dan skills yg fit utk sesuatu jawatan yg bergaji tinggi.

Faktor ketiga plk, diorg ni tak pandai cari kerja mcm tak tahu guna Jobstreet, Indeed, buat resume, interview dan sebagainya.

Aku cari kerja smua cari sendiri kat internet, smua buat research sendiri tanpa harapkan kabel dan belas ikhsan org lain. Google ada apa guna.

Hanya pendapat aku je. Tak salahkan sapa2.
Quote ninja boy 1-8-2019 01:11 PM
Setuju le org kaya cable byk. Tak payah q mohon kerja terus dpt
Quote Malaysia.Doom 1-8-2019 01:12 PM
Sebab tu penting anak orang luar bandar Dan miskin hantar anak ke Sekolah Rendah Jenis Cina.

Jangan termakan dengan Perkauman Ahli Politik.

Aku pelik anak2 Melayu Tak mahu hantar anak ke SJKC Atas sebab racist.

Anak engkau habis belajar di SK dan SMK Ada kerja ke? Mostly keja buruh kasap.

Kalau belajar di SJKC SMJKC insyaAllah Ada peluang luas untuk diutamakan dlm bidang kerjaya sebab boleh bertutur dlm bahasa Mandarin.
Quote blekkep 1-8-2019 01:16 PM
Malaysia.Doom replied at 1-8-2019 01:12 PM
Sebab tu penting anak orang luar bandar Dan miskin hantar anak ke Sekolah Rendah Jenis Cina.

Jang ...

Btol..ptg gi lar skolah agame...balance.
Quote Malaysia.Doom 1-8-2019 01:20 PM
blekkep replied at 1-8-2019 01:16 PM
Btol..ptg gi lar skolah agame...balance.


Melayu kena bebas Kan Pemikiran mereka dari Feudalisme dan Racism.

Benda nilah ribuan tahun diterapkan oleh Sistem Monarki mereka dan sistem Politik mereka dlm Pemikiran Melayu sampai sekarang.

Nak mintak kerja Pon guna cable...NI semua sistem Politik mereka.

Melayu kena belajar terapkan Liberalisme dan Meritocracy dalam Pemikiran baru boleh bersaing jauh.
Quote NmeeraR 1-8-2019 01:25 PM
Iuols rasa musim  cable car berleluasa skang...
lagi satu masalah komunikasi & x fasih dlm bahasa inggeris.

Sesetengah anak luar bandar mmg tak boleh nak kuasai bahasa inggeris dgn baik.. Tidak boleh salahkan mereka. Tidak semua boleh mnguasainya walaupun BI adalah subjek penting di sekolah.

Tak sudah , ramai yg fobia nk pegi IV sbb tambah2 swasta sbb nak kena speaking. elok byk point nak cakap. sekali nak kena cakap BI. Habis semua apa yg nak cakap.

Quote blekkep 1-8-2019 01:27 PM
Malaysia.Doom replied at 1-8-2019 01:20 PM
Melayu kena bebas Kan Pemikiran mereka dari Feudalisme dan Racism.

Benda nilah ribuan tahun d ...

ade btolnye...tp bab2 cable nie sume bangse pon same...kt opis aiols nie brp ramai anak2 kwn2 boss aiols (indian),pastuh yg manager cine pon (quite young) bwk masok sume bdk2 kolej die...
Kalo ckp org melayu kurang daye bersaing, aiols setuju...nak keja senang,xleh susah sket,byk komplen n x nak ubah attitude...
Quote PongKang 1-8-2019 01:30 PM
Skang nak keje dorg tak cakap cable dah... tapi network....
Quote PongKang 1-8-2019 01:31 PM
Malaysia.Doom replied at 1-8-2019 01:12 PM
Sebab tu penting anak orang luar bandar Dan miskin hantar anak ke Sekolah Rendah Jenis Cina.

Jang ...

Aku setuju
Quote Buritan 1-8-2019 01:37 PM
Malaysia.Doom replied at 1-8-2019 01:12 PM
Sebab tu penting anak orang luar bandar Dan miskin hantar anak ke Sekolah Rendah Jenis Cina.

Jang ...

Kalo sjkt ok tak
Quote buapakperut 1-8-2019 01:38 PM
anak orka ada kabel baikkkk... orang miskin dapat la cgpa tinggi pun susah juga..

Lihat semua komen(143)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

10 Terpanas
     CARI App
    Get it FREE Google play
     Twitter
     Instagram
    cari_infonet
    FOLLOW
    Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
    0.091192s Gzip On
    To Top