Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
CARI Infonet Portal Fokus@CARI Lihat artikel

Pasal Kuih Onde-Onde Pun Boleh Gaduh?

Oleh: Shimmer Shine|27-6-2019 11:57 AM Komen: 23






Onde-onde di Malaysia = Rice cake ball filled with liquid palm sugar and coated in grated coconut di Indonesia?

Kita serumpun. Begitulah diumpamakan pada persahabatan antara Malaysia dengan Indonesia. Persamaan itu membawa pada budaya, makanan dan lain-lain lagi yang serupa antara kedua-dua buah negara. Namun, apabila seorang warganet dari Indonesia berkongsi resipi membuat kuih yang sama dengan dibuat di Malaysia (kita memanggilnya Onde-onde atau buah Melaka) ia menjadi bahan jenaka.

Maklumlah, nama yang diberikan oleh individu tersebut sangat panjang serta dalam bahasa Inggeris. Jadi, adakah ini bermakna ianya adalah resipi kuih yang baharu dicipta atau sengaja mahu lari dari sama dengan kuih Malaysia?


Kredit foto: Twitter

Ramai yang menyatakan ia sengaja dibuat oleh individu tersebut kerana tidak mahu nampak sama dengan kuih onde-onde. Lagi pun jika diberi nama Inggeris dengan menyebut segala bahan-bahan di dalamnya menampakkan ianya lebih eksklusif. Jadi, bolehlah menjual dengan harga yang lebih mahal walhal ianya adalah kuih yang boleh di beli di tepi jalan dan sangat murah!


Scott juga turut menyatakan bahan-bahan untuk membuat kuih 'eksotik' tersebut dan ternyata ianya adalah bahan yang sama untuk membuat kuih buah Melaka kita. Hal ini membuatkan warganet lain tidak habis-habis menjadikannya sebagai parodi.




Kredit foto: Twitter

Bagaimanapun, ada warganet dari Indonesia memberitahu bahawa kuih tersebut sebenarnya memang kuih tradisi mereka tetapi dengan nama lain. Nama sebenar kuih tersebut ialah klepon. Manakala onde-onde di tempat mereka adalah berbentuk bulat dan disalut bijan. Di tempat kita menggelarnya kuih bom.


Ianya dipanggil Onde-onde di Indonesia

Namun, ada beberapa orang warganet turut memberitahu bahawa penggunaan nama yang panjang bukan sekadar mahu komersial. Ini kerana di luar negara ianya adalah untuk memberi gambaran bagaimana kuih itu yang sebenar. Jadi, itu penting supaya menyebut nama sahaja orang asing akan mengetahui kuih apakah itu.

"Weh! aku tengok My Kitchen Rules Australia dulu,
diorang masak kuih ketayap cicah santan je kot tapi nama dia
Pandan Crepe Stuffed with Shredded Coconut Simmered in Palm Sugar and Coconut Milk Sauce."

Kredit foto: Twitter

Jadi, selepas ini mungkin anda boleh berkongsi resipi kuih muih yang pernah anda masak dengan nama baharu yang lebih panjang dan dalam bahasa Inggeris. Mana tahu ianya lebih menarik dan boleh dikomersialkan satu hari nanti. - CARI 

Apa Reaksi Anda...

Bagus
2
Marah
1
Terkejut
0
Sedih
0
Lawak
0
Bosan
0
Komen: 23
Komen

Anda Mungkin Meminati

Komen Terbaru

Quote LadyCarefree 9-8-2019 01:17 PM
CARI-MAMS: onde2 mmg best tp dpt yg keras adoi x sdp


Kt Thailand sedap giler weyh

Lain-lain Komen

Quote Ali_x 27-6-2019 12:30 PM
Tak baik gaduh depan makanan..hehehe
Quote pyropura 27-6-2019 12:41 PM
Onde2/buah melaka (indon sebut klepon) ni kuih Peranakan Baba Nyonya. Logiknya China yg datang ke SEA ni sampai ke Malay Peninsular dulu, kemudian baru turun ke Pulau Jawa. Bererti kuih ni tercipta di Melaka dulu baru ciptaan ni sampai ke Jawa. Indon main klaim je @harnezz @nusaraya @pembisikmaut
Quote CARI-MAMS 27-6-2019 04:09 PM
onde2 mmg best tp dpt yg keras adoi x sdp
Quote Manjahati 27-6-2019 04:20 PM
Selagi boleh gaduhhh,
Quote runuha 27-6-2019 04:23 PM
rakyat maleysie mmg bodoh bodoh belake org buat lawak pun diambik serius punye patutle tak de budaye yg lain dari yg lain selain semburit je
Quote gujiwa 27-6-2019 04:34 PM
jenuh nak tgk phone nak ingat nama panjang bebenor.. elok la panggil onde2x.. or buah melaka je.. tak habis air liur..
Quote kubong 27-6-2019 04:54 PM
CARI-MAMS replied at 27-6-2019 04:09 PM
onde2 mmg best tp dpt yg keras adoi x sdp

mcm mana blh keras... cara buat guna tepung pulut... mmg kenyal lembut la...
Quote kucingitam 27-6-2019 05:03 PM
indon nak claim kuih dia ke?
Quote crazybeach 27-6-2019 07:39 PM
so...
1 sendok teh = 1 sudu teh?
1 butir = 1 biji?

gilo masin kau kalau kene letak 1 senduk garam halus.
Quote nusaraya 27-6-2019 08:24 PM
Indon harus tahu bahwa Malaysia adalah pusat pertubuhan tamadun alam Melayu Nusantara....So, semua seni budaya dan produk yang dibuat atau dihasilkan di seluruh alam Melayu Nusantara adalah hak milik dari Bangsa Melayu Malaysia...bukan milik Indon. Tahniah kepada Umah Suchi mulia Perkasa dan Cerdik Pandai Melay Malaysia yang betol- betol genius menjayakan  Melayu sebagai bangsa terpilih dan nomor satu...
Quote sarah82 27-6-2019 11:43 PM
kubong replied at 27-6-2019 04:54 PM
mcm mana blh keras... cara buat guna tepung pulut... mmg kenyal lembut la...

Sebab guna tepung gandum byk.. Utk dptkan buah melaka yg lembut + kenyal kena guna 100% tepung pulut. Mostly yg jual campur tepung pulut + tepung gandum sebab nak jimat kos.

Dan sebab kedua tak kenyal lps masak buah melaka tu rendam dlm air biasa. Kalau nak kenyal dan gula dlm tu cair elok... Lps angkat dari periuk rendam dlm air berais.
Quote fishcracker 27-6-2019 11:47 PM
Adunan onde2 buh keledek lenyek pun sedap....lemak2 gitu
Quote nolya 28-6-2019 12:12 AM
fishcracker replied at 27-6-2019 11:47 PM
Adunan onde2 buh keledek lenyek pun sedap....lemak2 gitu

Ya sis.. onde2 gunakan keledek pun sedap juga. Indonesia tak kata keledek, mereka cakap ubi manis.
Quote dani-rox 28-6-2019 12:15 AM
tahukah anda alam semesta tercipta dan bermula dari tanah Indon


Quote sitilu 28-6-2019 12:17 AM
nolya replied at 28-6-2019 12:12 AM
Ya sis.. onde2 gunakan keledek pun sedap juga. Indonesia tak kata keledek, mereka cakap ubi manis. ...

kau sebut la nama apa pun, benda tu tetap sama. halal dimakan

cam kau sebut gay la, homo la, kunyit la, semburit la, benda tu tetap haram. tuhan murka

kau plakkk pi defend mati2an

bodoh ke tak bodoh tuuuu




Quote nolya 28-6-2019 12:20 AM
sitilu replied at 28-6-2019 12:17 AM
kau sebut la nama apa pun, benda tu tetap sama. halal dimakan

cam kau sebut gay la, homo la, ku ...

ha ha ha ha ha......
Quote nono86 28-6-2019 12:52 AM
Hahahaha lawak la
Quote multinicky 28-6-2019 06:56 AM
indon.sedangkan name anak pon blh letak google xlame lg claim google origin from indon la tu
Quote Cari-Azza 28-6-2019 08:42 AM
sarah82 replied at 27-6-2019 11:43 PM
Sebab guna tepung gandum byk.. Utk dptkan buah melaka yg lembut + kenyal kena guna 100% tepung pul ...

wah!

tq 4 d tips


Lihat semua komen(23)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.220736s Gzip On
To Top