Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
CARI Infonet Portal Fokus@CARI Lihat artikel

"Saya Tolong Hari Ini, Esok Orang Tolong Saya Pula" - Uncle Cina Ini Sentuh Hati Netizen

Oleh: Mat|4-7-2019 11:39 AM Komen: 23
Di Malaysia, sentimen perkauman sering dimainkan oleh pihak tertentu untuk kepentingan peribadi. Apabila sesuatu isu terjadi, pasti kaum tertentu yang akan dipersalahkan, bukan individu yang melakukan kesalahan tersebut. 

Terlalu banyak isu sensitif melibatkan perkauman di Malaysia mampu memecah-belahkan perpaduan rakyat Malaysia.


Namun, itu semua hanyalah mainan media. Hakikatnya, ramai sahaja rakyat Malaysia yang saling bertoleransi dan prihatin terhadap satu sama lain tanpa mengira agama, bangsa dan negara. 

Seperti kisah yang dikongsikan gadis ini, seorang lelaki yang berbangsa Cina menolong ayahnya yang kehabisan minyak boleh dicontohi oleh kita semua. 




Semoga kisah ini mampu memberikan contoh yang baik buat kita rakyat Malaysia agar sentiasa berbuat baik kepada semua orang. Sebarkan positiviti! - CARI 


Apa Reaksi Anda...

Bagus
1
Marah
1
Terkejut
1
Sedih
1
Lawak
1
Bosan
1
Komen: 23
Komen

Anda Mungkin Meminati

Komen Terbaru

Quote dani-rox 10-7-2019 12:49 AM
pay it forward

org buat kebaikan kat ko dan ko pulak balas dgn buat kebaikan kat org lain. kemudian org tu akan buat benda yg sama dgn org lain lg. entah2 kita menerima kebaikan tu semula - kitaran sebegitu.

percayalah universe ada cara tersendiri membalas kebaikan tatkala korang tak mengharap dan expect pun.  

Lain-lain Komen

Quote LadyCarefree 4-7-2019 11:53 AM
Knape dia ckap ayah dia menjengkelkn??
Quote Nana_Man 4-7-2019 11:55 AM
Kadang2 org yg berlainan bangsa dan agama yg tolong waktu kita susah..
Quote Boomibulat 4-7-2019 12:11 PM
Nana_Man replied at 4-7-2019 11:55 AM
Kadang2 org yg berlainan bangsa dan agama yg tolong waktu kita susah..

Ms nk blk kg ry hr tu ada uncle cina dapig tlg aku tolak kete psl abis minyak.nsb baik dkt je shell tu.
Mmg baik sgt uncle tu dan sorang lg uncle india pn tlg...dlm ujan plk tu.
Yg gaduh2 ni org politik je.
#citerbetulbukanhasanah
Quote prettyuglybabe 4-7-2019 12:24 PM
ramai je orang yang baik dalam malaysia ni..
tak kira kaum bangsa agama..
cuma yang buat busuk adalah penghasut..
Quote Artemesiaa 4-7-2019 12:29 PM
Betul tu ramai je yang baik2 tak mengira bangsa dalam Malaysia ni.  Setuju macam di kata kalau kita bantu orang satu hari pasti ada orang bantu bila kita memerlukan bantuan.
Quote mollipop 4-7-2019 12:29 PM
ni kisah asli punya terjadi beberapa tahun lepas. dangkalnya aku lupa nak mintak no telefon atau amik no plate van tu.

kisahnya... aku laki bini otw balik dr kerja lalu kat jalan kuching. laki ni aku ni pesen suka acah2 cukup walau aku da byk kali ingatkan isi minyak. ptg tu, minyak abis dan aku angin je la sbb obviously salah dia. x lama lepas menolak, ada sorang uncle india naik van nissan vanette berenti nak tlg. dia tanya apa masalah, laki aku explain sambil aku berpeluh nak matik. aku ingatkan uncle tu nak offer belikan minyak, sekali dia bukak bonet van dia soh tolak moto sekali naik van. dia anta kitorang smpi stesen minyak. bersungguh dia tlg tolak moto naik van. speechless sungguh aku.  masa da smpi, aku nak kasi la sikit imbuhan sbb sudi tlg kami laki bini. dia x mau, di hanya mintak kitorang tlg org lain jugak lain kali.

mmg malaysia masih aman. yg bangang adalah para politician je suka pecah-belahkan perpaduan kaum.
Quote Nana_Man 4-7-2019 01:36 PM
Boomibulat replied at 4-7-2019 12:11 PM
Ms nk blk kg ry hr tu ada uncle cina dapig tlg aku tolak kete psl abis minyak.nsb baik dkt je shel ...

Aah... yg politiks jer yg buat org gaduh2..
Quote fishcracker 4-7-2019 01:53 PM
Setuju...ramai je orang yang baik atas muka bumi ni
Quote umbut 4-7-2019 02:09 PM
Cam david teo selalu sedekah derma. Sebab dia percaya lagi byk derma, tuhan akan balas balik berganda. Cina pun tau
Quote ikanmasin 4-7-2019 03:54 PM
ramai lg bangsa lain2 baik2 saja..sebetulnya setiap bangsa
takde masalah tp perangai seseorang itulah yg bermasalah.
begitu jg setiap negeri takde salah tp perangai org tu yg masalah
sampai bangsa dan negeri pun terbabit2 kan..dpt yg bantu org baik2
insyaallah syukur sgt2 lah kan..
Quote Queenmastani 5-7-2019 02:03 AM
Tq uncle tolong pakcik ni.

Jln2 kt ig terjumpa satu ig yg suka hasut rakyat.. dia punya capt hari2 nk pecah belahkan bangsa kt Malaysia ni
Quote Foxey 6-7-2019 11:30 PM
Betul cakap abah dia and uncle tu, my grandma pun selalu cakap benda yang sama, hari ni kita tolong orang, esok lusa orang tolong kita pula.
Quote Lengkong 6-7-2019 11:54 PM
Terbaik uncle.. bila kita dapat tolong orang rasa puas hati



Quote lonso 7-7-2019 06:37 PM
yes betul.. dalam hidup ni.. tak boleh mendongak ke langit...tak berpijak di bumi
Quote eyansss 8-7-2019 09:02 PM
Nana_Man replied at 4-7-2019 11:55 AM
Kadang2 org yg berlainan bangsa dan agama yg tolong waktu kita susah..

tak dinafikan...  aku penah rasa indian yang tolong aku masa tersadai...  recently ada lelaki cina yang tolong...  mak dia siap tanya aku ok ke tak sebab tengok berpeluh2 panas terik dok settlekan tayar...  sadly, before lengchai ni tolong aku, aku ada approach lelaki melayu n dia siap cakap tak reti n terus blah...  melayu2 lain pandang pun tidak...  ada yang pandang n jeling n terus blah...

sebab tu la aku takleh blah dengan orang racist dan orang yang selalu mendabik dada pasal kononnya ketuanan melayu ni mulia...  pastu maki2 cina n india...
Quote EvieWanKenobi 8-7-2019 09:16 PM
baik sungguh budi uncle menolong..
Quote Nuyak 9-7-2019 12:37 PM
yee..mereka baik2 je tak kira bangsa..macam jiran cina aku ketuk rmh waktu nak maghrib dengan beriya macam nak runtuh pintu..sambil cuak2 aku buka pintu tanya kenapa..rupanya tingkap kereta tak tutup , katanya nanti kalau hujan basah...huhuuhu..
P/s: aku tak pernah bersembang dengan jiran tu pun..tapi lps kejadian selalu hai hai la...hahaha
Quote rain2169 9-7-2019 01:18 PM
ramai jeee berlainan bangsa yang tolong menolong...
kat office aku ni contohnya... bangsa melayu, cina, India... semua ok je bantu membantu.
Kalau div A tak siap report untuk presentation meeting, nanti ada je Div B ke, div C ke
datang tolong.... Kadang2 tu sampai stay malam...
padahal report tu tak de kena mengena dengan diaorang pun...
Quote Nana_Man 9-7-2019 05:02 PM
eyansss replied at 8-7-2019 09:02 PM
tak dinafikan...  aku penah rasa indian yang tolong aku masa tersadai...  recently ada lelaki cina ...

Bila kita alami baru kita tau org2 yg kita kutuk2 tu sbtlnye baik.

Lihat semua komen(23)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.193535s Gzip On
To Top