Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
CARI Infonet Portal Fokus@CARI Lihat artikel

"Kerja Uniqlo Gaji RM3800, Kerja Jurutera Gaji RM1500, Lebih Baik Di Uniqlo"

Oleh: HakirRahman|27-6-2019 01:35 PM Komen: 149
Semua orang mahu gaji tinggi, tapi hakikatnya tak semua orang dapat. Sudah kerja bertahun-tahun pun masih gaji sedikit, tak mampu nak tanggung kos hidup yang makin lama makin tinggi. 



Untuk mereka yang ada ijazah pula, angan-angan mahu gaji tinggi lepas habis belajar kebanyakannya tinggal angan-angan. Sebab, ramai majikan tak sanggup nak beri gaji tinggi dengan pelbagai alasan. 

Tapi, di Twitter kecoh bila ada orang mendakwa kerja Uniqlo lebih tinggi gaji daripada kerja jurutera. 

FOTO: TWITTER

Pengguna Twitter itu menjawab soalan seorang lagi pengguna yang bertanyakan wajar atau tidak jurutera baru habis belajar dapat gaji permulaan sebanyak RM1800 sahaja? 

Gaji tinggi mestilah tanggungjawab besar dan kerja besar kan? Menurut seorang lagi pengguna, kebanyakan mereka yang beruntung dapat gaji tinggi ini hanya bertahan tak lebih enam bulan sahaja! 


FOTO: TWITTER

Tetapi, gaji RM3800 itu sebenarnya kalau sertai Uniqlo Manager Candidate Programme. Kalau tak join program ini, gaji permulaan adalah sebanyak RM2050, yang sebenarnya masih tinggi berbanding banyak kerja lain. 


FOTO: TWITTER

Jadi, kalau anda diberi peluang mahu kerja Uniqlo atau jadi jurutera atau kerja ikut bidang kelulusan anda? - CARI 



Apa Reaksi Anda...

Bagus
1
Marah
0
Terkejut
1
Sedih
1
Lawak
2
Bosan
0
Komen: 149
Komen

Anda Mungkin Meminati

Komen Terbaru

Quote oni313 26-7-2019 01:08 AM

belum grad, belum merasa lagi masuk alam kerjaya dah degar2 sembang POLE pasal gaji bagai

takde cara mudah utk jadi senang... pengalaman apa habuk pun takdak dah kemain sembang lebat pasal gaji .....  

akak pernah terima application jawatan Asst. Leasing Manager, mula tu terkejut jugak pasal umur baru 28 and letak gaji 5K expected, tengok belek2 CV dia, rupanya baru grad......... terus akak shred CV dia, pasal kalau akak tanya retail and leasing mix, contact2 number utk bawak masuk potential tenant, PNL, capex bagai, sah2 lah ko tak leh jawab

Lain-lain Komen

Quote Kurex 27-6-2019 01:43 PM
Memang jenis otak tak berkembang ke sampai semua cerita nak kena cedok twitter / ig???
Quote caprut 27-6-2019 01:47 PM
sbrnye gaji dkt malaysia ni mmg murah. tp acik kepam swasta acah2 classy dpk pikir gaji rm 1.5k dduk bndar tu da byk sgt
Quote tobby 27-6-2019 01:50 PM
Baik jadi cook kedai tomyam....gaji 4k
Quote blekkep 27-6-2019 01:52 PM
kalo eja POLL jd POLE maka slayaknyer lah gaji 1.5k jer dik...n jgn ingat yg grad enjiniyer tuh bijak,,kt opis aiols dlu rmai dr uni smpah..
bodo nk mampos keje...kalo bdk enjin power mmg senang naik gaji...
Quote wirazam 27-6-2019 02:06 PM
blekkep replied at 27-6-2019 01:52 PM
kalo eja POLL jd POLE maka slayaknyer lah gaji 1.5k jer dik...n jgn ingat yg grad enjiniyer tuh bija ...

ini win

Quote Hana 27-6-2019 02:09 PM
aku wat kira2 utk cleaner part time.
sejam rm15. min kena ambik 4 jam. so, 1 job - RM 60
katakan cleaner tu gila keje, 1 hari ambik 3 job - RM 180.
Hari2 bekerja dgn sabtu ahad cuti - RM 180 x 20hari - RM 3,600

okla. gila keje tak logik sgt.
satu hari, 2 job. satu pagi. satu petang.  sehari RM 120
Hari2 keje dgn sabtu ahad cuti - RM 120 x 20 hari - RM 2,400

clearner part time lagi lepas utk beli alza baru.
Quote prettyuglybabe 27-6-2019 02:10 PM
pengalaman pun tak ada lagi mau demand..
betul la kata forumer atas..
eja poll pun ke mana selayaknya la dapat rm1.5k saja
Quote syadq 27-6-2019 02:11 PM
Kurex replied at 27-6-2019 01:43 PM
Memang jenis otak tak berkembang ke sampai semua cerita nak kena cedok twitter / ig???

Lagi satu yg tak puas hati, nama tukang tweet tu memang wajib kena padam/blurr ke, susah pulak nak tengok org sama ke yg sambung thread. Cerita twitter selalu sembang je lebih, nanti ada pulak tukang bagi fakta sebenar.

Quote seri_mawr 27-6-2019 02:24 PM
uniqlo mmg bayar mahai..

anak buah aku diploma jek dia bayar 2000 lebih...
tapi sebulan jek budak tu tahan....penat katanya....
x boleh duduk ....

tapi pada aku ..anak sedara aku tu manja...
dia rela keje gaji murah rm1500 asal tak penat...
Quote ifanonline 27-6-2019 02:27 PM
graduan di malaysia harus berhenti memikirkan bagaimana nak kerja dgn org...find or create your own job...jual burger gaji lebih tinggi dr manager uniqlo!

antara kerja2 yg gaji tinggi yg melayu tidak mahu:

1. jual burger / jual nasik lemak
2. potong rumput / bersih kebun
3. cuci rumah / cuci bangunan
4. jaga anak / day care / nanny

saya hairan ramai merungut takde keje di malaysia? tak masuk akal bang!
Quote palmolive 27-6-2019 02:31 PM
tobby replied at 27-6-2019 01:50 PM
Baik jadi cook kedai tomyam....gaji 4k

aset tokey ni..bila2 masa leh lari kalo dpt offer baik
Quote EncikRhoma 27-6-2019 02:31 PM
Hana replied at 27-6-2019 06:09 AM
aku wat kira2 utk cleaner part time.
sejam rm15. min kena ambik 4 jam. so, 1 job - RM 60
katakan c ...

cleaner part time mana tu? Aku nak suruh anak buah aku apply. Dah setahun dok mengangkang je kat rumah tak buat apa lepas grad
Quote Modngengade 27-6-2019 02:38 PM
dlm engineering field ni dek, experience penting...so tk kisahlah gaji  permulaan  rm1500 dulu janji kau kumpul experience....
ank2 pprt jer yg hadap kerja kat uniqlo
Quote hyie 27-6-2019 02:41 PM
boleh solat tak? tiberrrrrrr

kalau padini berapa ya? dengarnya meriah juga...

barista?
Quote paralyzedMind 27-6-2019 02:43 PM
the ugly truth..
some say that lompat keje sementara masih muda kalau nak gaji tinggi
but for us yg bidang kerja limited ni nak lompat ke mana?
pengalaman dah almost 6 years.. demand salary more than 3k still ckp tak logik..
they still prefer to hire fresh grad.
kalau cmni akak pon nak masuk uniqlo dik
Quote Suchi 27-6-2019 02:43 PM
seri_mawr replied at 27-6-2019 02:24 PM
uniqlo mmg bayar mahai..

anak buah aku diploma jek dia bayar 2000 lebih...

Emmm berputus asa je tak penat. Tak paham iols org yg tanak penat nih
Quote Atata 27-6-2019 02:53 PM
paralyzedMind replied at 27-6-2019 02:43 PM
the ugly truth..
some say that lompat keje sementara masih muda kalau nak gaji tinggi
but for us  ...

Betol. Nak melompat ke mana kalau takde tempat melompat
Quote seri_mawr 27-6-2019 02:58 PM
Suchi replied at 27-6-2019 02:43 PM
Emmm berputus asa je tak penat. Tak paham iols org yg tanak penat nih

tapi budak2 skrg mmg pelik2 cara pikiran derang...

aku pun x faham....
derang ni klu boleh masuk2 jek nak keje senang..x penat..tapi gaji nak bnyk...


Quote AnaisAnais 27-6-2019 02:58 PM
blekkep replied at 27-6-2019 01:52 PM
kalo eja POLL jd POLE maka slayaknyer lah gaji 1.5k jer dik...n jgn ingat yg grad enjiniyer tuh bija ...

exactly what i was thinking! hi5 you!

Lihat semua komen(149)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.191641s Gzip On
To Top