Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
CARI Infonet Portal Fokus@CARI Lihat artikel

"Kalau Teringin Makan Babi Berdosa Tak? Sebab Teringin Sangat"

Oleh: Azza|13-6-2019 11:46 AM Komen: 81



"Kalau teringin makan babi, berdosa tak?"

Di media sosial saat ini, lebih ramai individu membuat perkara bodoh semata-mata mengejar populariti. Maklumlah perkara yang bodoh, di luar kebiasaan dan sensitif dari sudut agama antara yang menjadi modal golongan ini bagi meraih perhatian. Dari situ lah, akan ada dua pihak sama ada bersetuju dan tidak bersetuju berdebat bagi menegakkan pendapat masing-masing.

Terbaharu, status yang mengundang kontroversi datangnya daripada seorang pondan, IzzatDalphia yang menulis bahawa dia teringin untuk makan daging babi. Jadi, pertanyaannya adalah adakah ianya berdosa kerana dia teringin sangat merasainya.

Statusnya ini mendapat perhatian ramai warganet sama ada sokongan, halangan dan kutukan. Namun lelaki ini mengambil keputusan untuk menegurnya dengan cara baik sekaligus menegur sikap segelintir daripada warganet lain yang turut menyokong 'gurauannya' itu.

Kredit foto: Twitter

Daging babi yang didakwa lebih sedap dari daging ayam

Yusri juga turut menegur warganet yang memberi komen kepada Izzat bahawa dia cantik, go girl dan sebagainya adalah bertentangan dengan ajaran Islam. Ia seolah menggalakkan dia terus-terusan berpakaian seperti perempuan, sedangkan dia adalah lelaki. Namun, dalam masa sama, dia turut menasihatkan perasaan Izzat untuk menjadi wanita adalah ujian terhadap dirinya, jadi adalah tanggungjawab kita sesama Muslim untuk mengingatkan kepada jalan yang benar, bukannya menjerumuskan lagi pada kancah maksiat.

Malahan Dai Wan turut menyatakan ulasan Yusri adalah komen membina bukannya dengan cara menghina.

Foto : Twitter

Begitu juga bagi mereka yang memaki serta mengecam Izzat dengan kata-kata biadab sebenarnya lebih membuatkan golongan ini jauh dari jalan yang benar. Adalah lebih baik bersama-sama mengajaknya ke arah kebaikan bukannya dengan mengutuk sebegini.

Kredit foto: Twitter

"Dulu dia nak jadi perempuan, sekarang nak makan babi pula?"

Hal ini membawa pada rentetan bahawa ramai anak muda Melayu yang bersikap terbuka tetapi tidak kena pada tempatnya. Lebih memalukan apabila yang menyokongnya adalah kononnya Melayu liberal. Semakin ramaikah golongan Melayu Liberal atau dipanggil 'woke Malay' ini?

Kredit foto: Carian Internet

Dan ini adalah jawapan daripada Izzat sendiri. Nampaknya memang golongan ini 'tak makan saman'.


Jadi, anda rasa orang sebegini perlu terus tazkirah atau buat tak peduli sahaja? - CARI 

Apa Reaksi Anda...

Bagus
1
Marah
0
Terkejut
2
Sedih
3
Lawak
0
Bosan
1
Komen: 81
Komen

Anda Mungkin Meminati

Komen Terbaru

Quote raxief 16-6-2019 01:36 PM
mana boleh, cannibalism ni.. makan spesis sendiri

Lain-lain Komen

Quote BedahBedul 13-6-2019 11:58 AM
Kau jadi babi lah senang dek, nyampah aku golongan batak viral ni
Quote inspiro92 13-6-2019 12:00 PM
Bagi aku org mcm ni cuma laparkan perhatian je. Kesian kurang kasih sayang. maklumlah rupa x brape ade.jd lelaki pun nan hado jd pompuan pun hauss.kalo ko naksgt mkn babi pergilah mkn & buat food review ke ade faedah jugak. Ape keperluan utk bagitau seantero sdunia ko teringin nak mkn babi.adoi x paham aku spesies camni.
Quote laksmanabentan 13-6-2019 12:04 PM
kat indonesia tu kan.... ramai ler budak2 islam makan babi...
sbb aku ada kawan gak, puasa2 gak dia..
tp ada one day tu dia ajak makan babi...
geli kot...
Quote Artemesiaa 13-6-2019 12:08 PM
Attention seekers macam tu ler umpannya
Quote hatikudus 13-6-2019 12:10 PM
laksmanabentan replied at 13-6-2019 12:04 PM
kat indonesia tu kan.... ramai ler budak2 islam makan babi...
sbb aku ada kawan gak, puasa2 gak dia ...

babi sgt perangai
Quote dodolgemok 13-6-2019 12:12 PM
Kalau dh teringin makan tu makan je lah, xpayah kecoh kt medsos cam babi terencat akal. Ujong2 kena hencap tau pulak meroyan cyber bully bagai sedangkan otak sendiri dh kena buli dgan kebodohan diri. Kahkahkah bangang!
Quote makita 13-6-2019 12:13 PM
Panduan dlm Islam da ada. Tapi kalau teringin nak makan, makan je la...buat pe nk pk dosa. Patu buat apa duk tanya2 org lain...ko lapar babi ke lapar perhatian sebenarnya ni. Ke mmg nak org lain babikan ko.
Quote JohnnyCastle 13-6-2019 12:14 PM
dodolgemok replied at 13-6-2019 12:12 PM
Kalau dh teringin makan tu makan je lah, xpayah kecoh kt medsos cam babi terencat akal. Ujong2 kena  ...

bangang cam hang ka? wakakakakakakkaa
Quote laksmanabentan 13-6-2019 12:15 PM

kan...
Quote ffbeauties 13-6-2019 12:15 PM
Nak makan makan je la. Apasal nak bagitau orang?
Ni bukan lapar babi sangat pon lapar perhatian kan
Quote johan-adx 13-6-2019 12:15 PM
teringin nk mkn pun ko letak kt status..mkn dendiam sudah kalau dh ngidam sgt..ni mcm bangga plak..cepukk kang br tau
Quote ezacbee 13-6-2019 12:18 PM
Ni lelaki ke perempuan? Aku yg konpius
Quote pokaibanktokyo 13-6-2019 12:21 PM
Teringin tapi tak makan ? Hukumnya tak berdosa. Sekian
Quote Zumbajunkie 13-6-2019 12:24 PM
Dia ni jadi popular sebab asalnya suka cerita seks dia dgn random men.  Lepas tu pandai buat baju jadinya mula tukar jadi twitfemes dan kesukaan twitfemes lain, tak boleh usik kena bekap ngan twitpemes lain tu la naik tocang.
Quote singajantan 13-6-2019 12:36 PM
attention seeker
Quote RatuDunia94 13-6-2019 12:38 PM
Makan je la nok.. its between u n ur god. X perlu kecoh2.
Quote misc 13-6-2019 12:41 PM
makan diam2 boleh tak. attn seeker betul.
Quote kucingitam 13-6-2019 12:46 PM
makan je la...kau pakai baju perempuan pun bukannya halal..
Quote ultra78 13-6-2019 12:58 PM
Nak makan babi pergilah makan. Why should you care about others and why should i care about you.

Lihat semua komen(81)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.180595s Gzip On
To Top