Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon

Argh, Ulser Mulut Menyerang Lagi! Gunakan Ini Untuk Merawat

12-6-2019 12:04 PM|Oleh: Fatyzana| Komen: 32

Kredit foto: Family Doctor

Ulser mulut atau nama lainnya disebut mata ikan atau lepuh kebiasaannya mengambil masa seminggu hingga dua minggu untuk baik pulih. Namun, perkongsian daripada seorang doktor di laman Twitter mengatakan, ulser mulut dapat diubati dengan cepat. 

Berikut senarai ubat yang disyorkan Dr Kamarul:


1. Ubat Gel/Losyen

Ubat ini biasanya mengandungi bahan aktif bersifat antikeradangan, antiseptik dan analgestik (tahan sakit). Ubat ini merupakan pilihan paling popular dalam kalangan pengguna.

Contoh ubat:
- Muco-Aid
- Oral Aid
- Bonjela
- Gingival Gel

 
Kredit foto: Kamarul Ariffin @dr_chaku


2. Ubat Pes 

Ubat jenis ini memberi perlindungan dengan membentuk lapisan yang menutupi luka (ulser) dan sesetengahnya mempunyai kualiti antiradang untuk mengurangkan sakit dan bengkak.

Contoh ubat:
- Keno
- Oralon
- Difflam Forte


Kredit foto: Kamarul Ariffin


3. Ubat kumur

Ubat jenis ini mengandungi antiseptik untuk mengekang jangkitan dan pertumbuhan bakteria dalam mulut. Ia juga memudahkan proses membersihkan mulut ketika kemunculan ulser.

Contoh ubat:
- Oradex
- Hexidine
- Bactidol Mouthwash


Kredit foto: Kamarul Ariffin

Beliau juga mengesorkan beberapa kaedah yang boleh diamalkan bagi mengelak kehadiran ulser. 

- Minum air kosong 2 liter sehari
- Uruskan stress dengan baik
- Tidur secukupnya
- Berus gigi selepas makan
- Pastikan gigi palsu bersih
- Hindari fake braces
- Makan sayuran / buah yang tinggi vitamin
- Berhenti merokok
Ulser mulut sering mengganggu dan boleh menghilangkan selera makan. Ada ubat lain selain yang dinyatakan di atas lebih berkesan pada anda? - CARI

Apa Reaksi Anda...

Bagus
1
Marah
2
Terkejut
0
Sedih
0
Lawak
0
Bosan
0
Komen: 32
Komen

Previous : Tulang Belakang Bengkok, Wanita Cenderung Hidap Skoliosis

Next       : Bagaimana Limau Kasturi Boleh Jejaskan Kesihatan Anda?

Komen Terbaru

Quote ReginaGeorge 4-11-2019 12:16 AM
Edited by ReginaGeorge at 3-11-2019 04:18 PM

Kat farmasi macam2 jenis ubat. Ada yang cepat tp cepatnya tuh pun amik 3 hari gak.. Ada yang lambat seolah olah not functioning pon. Akak lebih senang pakai garam je. No consultation fee, tak bazir minyak cari farmasi, tak spend duit beli ubat ya diragui keberkesanannya dan paling penting mudah dicapai hahahaha. Cara dia mudah je.. Amik secubit garam pastu tepek la atas permukaan blister. Rasa memang pedih, sekejap je. Tapi syokkk merembes air liur dibuatnya.. Buat lah few times in a day. Jaga oral hygiene.. Blister akak naik selalu bila high fever atau tergigit bibir masa makan. Dari luka biasa dan minor.. Bertukar jadi blister. Jangkitan kuman la tuh, open wound kan. Masuk macam2 dalam mulut..

Lain-lain Komen

Quote friedfishsoup 12-6-2019 12:28 PM
I pakai garam je. The most effective and cepat hilang
Quote kroit92 12-6-2019 10:43 PM
kami pakai Bonjela. beli kat 7Eleven je, tapi agak mahal lerr. beli bila emergency sangat2 je
Quote bulan_gerhana 13-6-2019 08:26 AM
Edited by bulan_gerhana at 13-6-2019 08:30 AM

tengah mengalaminya... 1 bende pun x bole makan....

iols terus pi beli

sanjin compound watermelon frost

Quote Fatyzana 13-6-2019 09:27 AM
bulan_gerhana replied at 13-6-2019 08:26 AM
tengah mengalaminya... 1 bende pun x bole makan....

iols terus pi beli

Wow.First time nampak yang ni. Kat mana ada jual tu?
Quote Fatyzana 13-6-2019 09:45 AM
kroit92 replied at 12-6-2019 10:43 PM
kami pakai Bonjela. beli kat 7Eleven je, tapi agak mahal lerr. beli bila emergency sangat2 je

Beli kat 7E barang memang mahal dari kedai2 lain.
Quote bulan_gerhana 13-6-2019 09:46 AM
Fatyzana replied at 13-6-2019 09:27 AM
Wow.First time nampak yang ni. Kat mana ada jual tu?

iols beli kat kedai ubat cina..

dulu selalu kene ulser.. jenuh beli bonjela, oral aid, kumur dgn listerin la.. kumur dgn air garam.. tepek garam buh butter.. sume x baik... ko0t kurang vitamin.. makan le buah n telan la.. mcm2 yg bagi vitamin... jenuh jadik balik.. skali google la.. jumpala mende ni.. iols x tau ape bende ni.. save pic .. tunjuk kat sensei tu.. hah alhamdulillah.. ni kene balik... cari balik la...

huhu selamat mencuba kalau ade yg nak cuba ye
Quote Fatyzana 13-6-2019 09:46 AM
friedfishsoup replied at 12-6-2019 12:28 PM
I pakai garam je. The most effective and cepat hilang

Barang paling mudah nak dapat di rumah. Tapi kadang2 lambat juga sembuhnya. Luka besar. Letak sikit pedih dia. Pergh...
Quote Fatyzana 13-6-2019 09:47 AM
bulan_gerhana replied at 13-6-2019 09:46 AM
iols beli kat kedai ubat cina..

dulu selalu kene ulser.. jenuh beli bonjela, oral aid, kumur dg ...

Fuhh mujarab ya. Thank you for info.
Quote bulan_gerhana 13-6-2019 09:47 AM
Fatyzana replied at 13-6-2019 09:45 AM
Beli kat 7E barang memang mahal dari kedai2 lain.

harus lah lebih mahal.. dah kedai doplohpatjam.. org lain tutup dia x totop totop

nak bayo staff shift mlm weekend n public holiday .. byk kos tuh
Quote johan-adx 13-6-2019 09:47 AM
bulan_gerhana replied at 13-6-2019 08:26 AM
tengah mengalaminya... 1 bende pun x bole makan....

iols terus pi beli

iya btul..benda ni la aku dok pakai dlu..
lepas buboh dia nyaman sejuk rasa...
Quote keds 13-6-2019 03:27 PM
thank you for sharing!
Quote amirah7 14-6-2019 11:28 AM
tenyeh garam. berair mata sekejap... nangis ahhh. pahtu okla pastu..
tp selalu gak guna oral aid no 2 tu.. kebas semua lidah. hahaha
u
Quote miss_wawa 15-6-2019 04:06 PM
Dulu2 selalu kena sbb liat nk minum air masak. Buh marjerin. Alhamdulillah. Berkesan
Quote Bantalkuning 15-6-2019 04:17 PM
i selalu juga kena ulcer ni.. biasanya letak aloclair gel.. kena rajin sapu la.. dalam 2 3 hari kecut la kalau tak besar lukanya
Quote dreamy_forest 16-6-2019 07:43 PM
Pernah kene ulcer kat mulut...officemate bagi vit c amway suruh letak tempat kene ulser dan kemam...rasa pedih2 sikit pastu terus baik. Mujarab utk saya laa
Quote Romba 16-6-2019 08:06 PM
Dari sekolah dulu ada masalah ulser. Banyak ubat dah try. Baru ni try gengi gel anak, cepat elok. Buat masa ni gengi gel lah juara bagi me.
Quote EvieWanKenobi 16-6-2019 09:35 PM
apa sebenarnya punca ulser ni?
Quote PuanAbby 19-6-2019 01:03 PM
Sampai sekarang guna garam je
Quote Fatyzana 19-6-2019 01:13 PM
EvieWanKenobi replied at 16-6-2019 09:35 PM
apa sebenarnya punca ulser ni?

Tergigit mana-mana bahagian dalam mulut tu seperti lidah, pipi atau bibir.
Saya biasa kena ulser sebab gigi jarang2. Bila tidur, bahagian depan lidah tersekat kat celah2 gigi. Hihi

Lihat semua komen(32)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

10 Terpanas
 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.160180s Gzip On
To Top