Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
CARI Infonet Portal Fokus@CARI Lihat artikel

"Hanya Keluarga Diraja Sahaja Yang Boleh Pakai. Helang Dan Pipit Terbang Tak Sama Tinggi" - TMJ

Oleh: Mat|7-6-2019 01:39 PM Komen: 316
Aidilfitri tahun ini jatuh pada hari Rabu dan ramai di antara kita yang pulang ke kampung lebih awal untuk mengelakkan kesesakan lalu lintas dan berjumpa dengan keluarga di kampung halaman. Juadah seperti lemang dan ketupat adalah di antara makanan yang wajib disediakan ketika rumah terbuka.

Semuanya indah dan harmoni sehinggalah kenyataan yang dikeluarkan oleh Tunku Mahkota Johor, Tunku Ismail Idris yang menimbulkan rasa sedih dan kecewa rakyat terhadap kenyataannya itu. 


Kenyataan tersebut dimuat naik di laman Instagram dan Twitetr milik baginda yang menceritakan asal usul baju tradisi negeri Johor. Namun, kenyataan "helang dan pipit terbang tak sama tinggi" itu menimbulkan rasa sedih dan kecewa rakyat di media social.

Sedang isu itu sedang panas dibahaskan, timbul pula lagi satu isu baru.


Mungkin TMJ hanya mahu menceritakan salah silah dan sejarah tradisi Johor, sentiasa positif okay! Semoga di Aidilfitri ini kita bermaafan dan tidak menimbulkan kebencian terhadap orang lain. - CARI


Apa Reaksi Anda...

Bagus
8
Marah
9
Terkejut
12
Sedih
10
Lawak
10
Bosan
13
Komen: 316
Komen

Anda Mungkin Meminati

Komen Terbaru

Quote Radzor 17-6-2019 03:14 AM
meow_tompok replied at 12-6-2019 12:21 PM
wow, sape penulis puisi/sajak ni yea
all respect to the writer

Imam syafie..

Lain-lain Komen

Quote riyadhK 7-6-2019 01:46 PM
Aiyooooo siap, kena, buka sampin.
Quote bungarose 7-6-2019 01:49 PM
Cant imagine he ll be our future agung
Quote slavehunter 7-6-2019 01:53 PM
Nanti dah duduk tidur dalam tanah the real wing "helang" muncul masa tu nak membongkak pun dah tak lalu.
Quote belilies 7-6-2019 02:06 PM
Ni gak spisis yg tak layak jadi kerabat diraja. Buat malu keturunan je. Dah bagus rakyat mesia nak pakai baju budaya deyols tapi heols larang cenggituh.
Quote makneng 7-6-2019 02:07 PM
Haiyohhh x de apa yg nak dibangga2 dgn IC 01 tu ya! Mak rasa nak tukau ke 04..boleh?
Quote jazaa100 7-6-2019 02:08 PM
Dulu almarhum Sultan Iskandar yg mulakan pakai mcm tu....bkn main lg org kutuk....skrg nak ikut pulak....

Betul le jata TMJ tu...sek agama johor lain....balik dari sek, kena pi sek agama.  Melaka pun tak de mcm tu...lg satu sek agama kat johor, klu tak pass periksa, tak naik kelas...ulang le kau sampai kau  pass.

TMJ bengang kot....dlm pada mngutuk, tapi sibuk nk ikut apa yg johor buat....

Jeles le tu....
Quote HannahMontana 7-6-2019 02:17 PM
Xpe kita follow saja ,apa masalahnya.

Itu kan adat.

Kita kena juga ikut adat setempat dan apa protokol.

cuma kata-kata itu mcm  bingit lah sikit sebab  mcm bom Hiroshima.

Quote HannahMontana 7-6-2019 02:19 PM
makneng replied at 7-6-2019 02:07 PM
Haiyohhh x de apa yg nak dibangga2 dgn IC 01 tu ya! Mak rasa nak tukau ke 04..boleh?

Mak neng make up teruk sangat  tu ,aku rasa orang 04 pun xmahu terima mak neng . Sila lah marah .
Quote Orix 7-6-2019 02:19 PM
jazaa100 replied at 7-6-2019 02:08 PM
Dulu almarhum Sultan Iskandar yg mulakan pakai mcm tu....bkn main lg org kutuk....skrg nak ikut pula ...

So kekdahnya, tmj pass ke tak sek agama? #tanyaje
Quote Lagubestbest 7-6-2019 02:22 PM
Layan sangat boneka duniawi ni. Perut dah boyot pun mana pernah kenyang tu.
Quote Orix 7-6-2019 02:25 PM
Edited by Orix at 7-6-2019 02:27 PM
KIM.K replied at 7-6-2019 02:23 PM
Mengutuk tmj tu berpada2 la gais..kut2 berdaulat pulak pesan Tunku tu. Maybe marhaen tak paham
Ape ...


Dah tahun 2019 nk msuk 2020 pun ad org berfikiran mcm ni. Aiyoh. Kadavale.....

Whatever it is, atok still da best sound setepek direct tak ada kiasan.
Quote monreyes 7-6-2019 02:32 PM
kat opis hari jemahat bersepah yg pakai gitu...
x koser la dorang tu nak pakai baju melayu lengkap sepasang bersampin...
dah berkurun kot...
Quote jazaa100 7-6-2019 02:38 PM
KIM.K replied at 7-6-2019 02:33 PM
Ye lah orix..dah nak masuk 2020 pun tak jumpa lagi ke orang berkaromah dan berdaulat..

Mau mari ...

Ni set set tau kutuk dari jauh je....

Nak tau karomah tak karomah....suruh dia gi masjid sultan Abu Bakar tu, pastu ckp membongkak mcm apa dia ckp....
Quote jazaa100 7-6-2019 02:42 PM
monreyes replied at 7-6-2019 02:32 PM
kat opis hari jemahat bersepah yg pakai gitu...
x koser la dorang tu nak pakai baju melayu lengkap  ...

Dia sound mawi kannn....

Mawi kan org felda johor kannn.....
Sepatutnya mawi tu alert pasal ni....tapi dia pulak yg meliwat protokol pakaian johor.....
Quote slyfynx 7-6-2019 02:42 PM
Dear TT, ni dah thread ketiga de isu ni

Yang 1st sekali
Quote scarflicious 7-6-2019 02:43 PM
jazaa100 replied at 7-6-2019 02:08 PM
Dulu almarhum Sultan Iskandar yg mulakan pakai mcm tu....bkn main lg org kutuk....skrg nak ikut pula ...

Tmj tu sekolah agama ke tak???
Quote esbok 7-6-2019 02:45 PM
Edited by esbok at 7-6-2019 02:46 PM

Bukan apa. Hmm sebenarnya tak elok sangat pun. Bukan seluar je. Songkok pun aku confuse. Pakai sampai atas kening, member aku sorang ni.

Aku tanya apa hey pakai songkok sampai mcm tu. jawab sorang lagi, org johor mmg pakai mcm tu. entah ye entah tidak. Aku ohkan aje le. Masalahnya dia bukan org sana pun. Lol.  Habis hensem agaknya dia rasa.
Quote krustykrab 7-6-2019 02:52 PM
Orix replied at 7-6-2019 02:25 PM
Dah tahun 2019 nk msuk 2020 pun ad org berfikiran mcm ni. Aiyoh. Kadavale.....

Whatever it is ...

Tulah..daulat ni semua zamandulu semua punya kisah...takde makna tuhan nk lebihkn sesuatu golongan hanya disbbkn dia raja golongan manusia
Quote Paiya 7-6-2019 02:54 PM
buat apa kutuk2 TMJ kalau apa yang dikatakan itu benar?

Lihat semua komen(316)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.176380s Gzip On
To Top