Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
CARI Infonet Portal Semasa Lihat artikel

Budak 10 Tahun Beraya Tanpa Mata, Hancur Terkena Mercun

Oleh: Myra Rozi|3-6-2019 10:34 AM Komen: 72
Kanak-kanak 10 tahun mungkin buta selepas mata kanannya parah terkena letupan mercun.

Kejadian berlaku di Tanjung Batu, Nenasi, Pekan, menyaksikan kanak-kanak tersebut bermain mercun bola di kawasan rumahnya.

Harian Metro melaporkan, mangsa cuba menyalakan mercun yang diletakkan dalam tin namun tidak meletup.

"Mangsa kemudiannya cuba memeriksa tin berkenaan, namun ketika dia membuka penutup tin itu secara tiba-tiba berlaku letupan.

"Letupan itu menyebabkan serpihan tin itu terkena pada mata kanan mangsa sehingga menyebabkan berlakunya pendarahan."

Harian Metro
Dia kemudiannya dikejarkan ke Hospital Pekan namun dirujuk ke  Hospital Tengku Ampuan Afzan (HTAA), Kuantan, disebabkan keadaannya yang serius.

Pakar perubatan menemui serpihan tin dalam mata mangsa yang hancur dan tidak berfungsi.

Bagaimanapun Ketua Polis Daerah Pekan, Superintendan Amran Sidek berkata, pihaknya tidak menerima sebarang laporan.

Gambar-gambar mangsa sebelum ini tular berikutan ia dimuat naik oleh doktor yang merawatnya di media sosial. -CARI

Apa Reaksi Anda...

Bagus
2
Marah
1
Terkejut
3
Sedih
4
Lawak
6
Bosan
5
Komen: 72
Komen

Anda Mungkin Meminati

Komen Terbaru

Quote keds 13-6-2019 04:09 PM
larangan keras ...bila jadi kes camni nak menyesal pun tak guna

Lain-lain Komen

Quote zulka 3-6-2019 10:36 AM
mujur ada sebelah lg
Quote ifanonline 3-6-2019 10:41 AM
penguatkuasa melayu tidak menjalankan tugas dgn baik dalam memerangi penjualan mercun di pasar ramadan dan tepi2 jalan. Hasil penjualan mercun adalah haram ibarat hasil menjual daging babi dan memakan daging2 babi.
Quote yuki812 3-6-2019 10:41 AM
sebelah ke dua2 belah ni mata ni..
alahai dik..kreatif ko tak bertempat..
kat skolah cikgu suh ko tunjuk skil..tak mo lak...huhuhu..
Quote pearl.silver 3-6-2019 10:43 AM
Ternampak kt fb gambo mata dia
Doktor nk like lebih ke cane..
Biasa camtu la kn.. Mercun x meletup - gi belek - baru nk meletup
Quote batmana 3-6-2019 10:56 AM
penguatkuasa tak tegas

kalau pelajar universiti wat assignmnent, ada buku ISIS, terus kene serbu dgn komando , bawa sub mesingan skali dalam rumah,t erus tuduh student tu pengganas, bole la plak?

ni penjual mercun, ko tak ambush pun, dorg ramai aja jual kt param sana..tak nmpk ka??... mana pi semua yg bertanggungjawab ni? nk jawab kt neraka ka?

hunt la dorg, cam suspek terrorist,
mercun bola ni mmg dh mcm bom dah, patut jejak smpai ke lubang cacing,
Quote nononcrux 3-6-2019 10:57 AM
adoi tak pasal buta sebelah nak oi
Quote luluaurora 3-6-2019 11:07 AM
Allah dik,
umur berapa nii?
siannya..
moga ada sinar baru,
moga segera pulih..

jap, doc viral pic dlm socmed dpt kebenaran pesakit/parents x?
Quote ninjago 3-6-2019 11:09 AM
ouchhhhh.. aduhhh sepanjang hayat tanggung derita buta sebelah mata., takziah dik. smga jadi pengajaran kt bebudak lain.
Quote haryatie 3-6-2019 11:13 AM
Ya Allah.. seram nya
dlm FB ada doc tu upload gmbar mengerikan sungguh
Quote Sarasaleh 3-6-2019 11:18 AM
pearl.silver replied at 3-6-2019 10:43 AM
Ternampak kt fb gambo mata dia
Doktor nk like lebih ke cane..
Biasa camtu la kn.. Mercun x ...

Dengan izin ayah dia tu. Baik ayah dia, walaupun tau semua akan hencap, dia sanggup bagi permission supaya orang lain ambil pengajaran
Quote nolya 3-6-2019 11:19 AM
Nak sangat main mercun sudahnya apa dpt.? Elok2 ada dua mata, hilang sebelah.
Quote chinta89 3-6-2019 11:21 AM
setiap tahun ada mangsa mercun.. tlg la adik2 jgn main mercun. stkt bunga api ok la.
Quote armin 3-6-2019 11:35 AM
Sarasaleh: Dengan izin ayah dia tu. Baik ayah dia, walaupun tau semua akan hencap, dia sanggup bagi permission supaya orang lain ambil pengajaran


Mana ayah dia masadia main mercun ni.. budak2 mana blh lepas main sendiri
Quote palmolive 3-6-2019 11:40 AM
cina bakar mercun kasi halau hantu..
melayu main mercun serupa hantu...
Quote sidewinder 3-6-2019 11:47 AM
best tu buta sebelah....bole jadi pirate of the caribbean..............apa2 syabas kerana telah jadi OKU....nanti bole dpt elaun khas pastu standby skrip utk buat cite sedih kat BersamaMu TV3....surat khabar
Quote salmon-suki 3-6-2019 11:54 AM
Baru mercun bola..kalau mercun ketupat,komfem terbakar muka tu..len kali dik,jgn ltk mercun tu dlm tin..aiolzs dah hilang rasa kesian kt budak2 mcm ni....sendiri cari penyakit..
Quote disneyrecess 3-6-2019 12:02 PM
Malas nak kesian sbb budak2 xpenah nak serik, some more dpt parents jenis bebas je budak nak beli apa main apa. Pas meletop meratib xsudahh. Meols adik2 meols xmain bunga punn.. malas nak melayan. Kalu nak bwk deols pegi kedai buku suruh deols pilih nak buku apa.. ambik la byk mana punnn. Anak jiran meols dah kena tampor dek opah meols sbb main mercun kotak tuh baling kat keta, parents ada lansung mulut xbunyik larang anak ke hapa.. Last2 opah meols pegi tanya sapa buat then tampor sebijik. Senyap la kejap, but then mula main balik.. baling kt jalan raya, kt keta org, atas bumbung rumah org. Mak ayah reti ngesek sajorkk!
Quote cmf_premierleag 3-6-2019 12:28 PM
Padan muka parents dia zbb anak ko dah cacat
Esok2 dah besor susah ko nak cari keje dik..cashlah..selayaknyalah kan.degil nak mampos
Quote Foxey 3-6-2019 12:31 PM
Bertabahlah dik, nak nyesal dah terlambat. Dah hilang pun sebelah.

Lihat semua komen(72)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.334300s Gzip On
To Top