Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
CARI Infonet Portal Fokus@CARI Lihat artikel

"Kapal Pengawal Pantai China Lebih Besar, Bagaimana Mahu Usir?"

Oleh: Tukang Tulis|10-6-2019 04:41 PM Komen: 17
Mohamad Sabu (gambar kecil) memberi jawapan kurang memuaskan apabila ditanya tentang pendiriannya terhadap kehadiran kapal Pengawal Pantai China di Beting Lucinda. Kredit foto: Daily Star

Menteri Pertahanan, Mohamad Sabu dikritik oleh seorang pakar keselamatan asing berikutan jawapan 'ala kadar' yang diberikannya semasa menjawab soalan dalam sesi soal jawab Dialog Shangri-La Institut Antarabangsa Untuk Pengajian Strategik (IISS) di Singapura pada 1 Jun baru-baru ini. 

Beliau yang juga dikenali sebagai Mat Sabu ditanya oleh Felo Penyelidik IISS, Aaron Connelly sama ada pandangannya ketika dalam pembangkang dahulu yang menegaskan bahawa tindak balas yang keras diperlukan bagi menangani kehadiran kapal Pengawal Pantai China di Beting Lucinda sudah berubah atau sebaliknya.

Bagi menjawab soalan tersebut, Mohamad berkata, "Kapal Pengawal Pantai China lebih besar daripada kapal-kapal perang Malaysia jadi bagaimana kami mahu mengusir mereka?"

Beliau juga menyatakan, Malaysia akan mempertahankan kedaulatannya melalui diplomasi dan tidak memerlukan bantuan Amerika Syarikat (AS).

Kredit foto:


Soalan dan jawapan itu dikongsikan oleh Connelly melalui akaun Twitter miliknya pada 2 Jun.

Para netizen menyifatkan jawapan Mat Sabu itu tidak menghairankan kerana beliau pernah mengeluarkan kenyataan yang kurang bijak berhubung tahap kesiapsiagaan pertahanan di Malaysia.

Kredit foto: Twitter

Mereka turut mencadangkan kepada Perdana Menteri, Tun Dr. Mahathir Mohamad untuk melakukan rombakan Kabinet bagi memastikan hanya mereka yang layak dilantik sebagai menteri.

Kredit foto: Twitter
Menteri-menteri Kabinet sewajarnya mempelajari kemahiran menjawab soalan panas agar mereka tidak 'tersasul' memberi jawapan yang cukup-cukup makan di pentas antarabangsa. - CARI



Apa Reaksi Anda...

Bagus
0
Marah
1
Terkejut
1
Sedih
1
Lawak
2
Bosan
1
Komen: 17
Komen

Anda Mungkin Meminati

Komen Terbaru

Quote Ina8895 10-7-2019 02:17 AM
Pandai abang mat buat lawak. Dahlah hensem

Lain-lain Komen

Quote Asdan 10-6-2019 04:57 PM

musuh ibarat api, berundur kalau besar, biar dikata tak ada maruah, kerana maruah tak boleh selamat nyawa,
Quote xy_daen 10-6-2019 05:01 PM
Dear Gina...
Quote batmana 10-6-2019 05:07 PM
kan ada 2 jawapan tu,
1 jwpan 'ala kadar'
2 jwpn guna diplomasi

dah ko nk suh malaysia pi tembak kapal china ka? perang dunia ke -3 , dah siap ke bunker 10 kaki bwah tanah masing2?, perang nuklear heret US, russia bagai masuk malaysia?, semua rakyat malaysia leh survive ka takde tenet, forum, fb selama setahun?..

aku rasa ramai yg mampus sebab tkle ber socmed sebelum perang.

Quote pengecatbintang 10-6-2019 05:09 PM
hidden massage oleh beliau adalah Malaysia n China ngam...

tak nak gaduh2..

USA tak yah sebok2 nak jadi batu api
Quote Catpaw 10-6-2019 05:15 PM
Jawapan yang tak boleh dimaafkan {:laugh{:yameteh
Quote pokaibanktokyo 10-6-2019 05:27 PM
Topik ni dah lama ada la bongok

https://bm.cari.com.my/forum.php?mod=viewthread&tid=1161873
Quote nusaraya 10-6-2019 05:30 PM
Mat Sabu hanya merendh diri saja tampaknya ... sebetolnya Malaysia X  boleh takut terhadap China .. sebab Kita, khasnya bangsa melayu ... punya guts dan keberanian bertarung yang x ada taranya di dunia ini ... dengan semangat ketunanan melayu disertai keris taming sarinya .. kita hantam dan hancurkan China .. kemudia kita taklukan negeri mereka diwabah kaki kita .. dibawah kaki bangsa melayu yang mulia perkasa ini ...
Quote Victorioussss 10-6-2019 08:24 PM
Elok hntr dia ni training tldm sbg prebet untuk lebih tau kedaulatan negara kt perairan tu penting

Inb4 apsal takbir raya kt rtm dari kementerian beliau, mat sabun xlead takbir tapi duduk blakang. Kdn dan kbs iols tgk menteri dorg lead
Quote Zona2020 10-6-2019 09:36 PM
Sapa pun tak berani dgn china..
Quote harizs 10-6-2019 10:07 PM
Baru jer mahacai2 penjilat mahathir kata china tunduk di kaki mahathir. Rupa2nya sebaliknya
Quote keds 11-6-2019 01:22 PM
hmmmm....................
Quote Simunggu 11-6-2019 01:38 PM
palui betul...kalau ya pun jangan cakap....cakap shj kalau ada org jual, kami sanggup beli...barulah gentleman
Quote sidewinder 11-6-2019 01:51 PM
patut nyer menteri pertahanan ni kena dr org yg ada latar belakang ketenteraan.....dlm hal ni TMJ sesuai dengar cite dia dulu penah habiskan training GGK....
Quote CiliPadiSedap 11-6-2019 06:30 PM
Alangkah kes bunuh abang kim jongang north korea tu , kesan sampai mesin basuh acik bimbo kena radiation.. akak dulu belajar periodic table molekul nucler h2OVd - hydro2osmosisVokuruDodolGemuk

Inikan republic china ada 32 nuklear bomb.

Dah biasa jadi pembangkang perangai terbawa ke dalam kerjaya.

Kalau akak jd pm malaysia akak reshuffle semua menteri. Ambil menteri dari staf kementerian.

Contoh tnb. Top management mereka sendiri budak engineering tnb. Apa2 job tnb mereka bagi budak tnb.

Sebab tu tnb di sayangi ramai walaupun bil tnb naik tanpa gst tetapi budaya korporat mereka perlu dicontohi

Bila korporat sayang staf, staf akan berbakti kepada korporat dan kementerian.


Quote CiliPadiSedap 2-7-2019 09:55 PM
Eleh sembang pasal perang. Yang sorang tu abg president north korea kena bunuh terus mesin basuh rumah dia kena radioactive, pergi klinik nampak ramai orang sakit. Delusional tahap super saiya.


Lain kali beli mesin bsuh jenama ogawa ada cop sirim. Ni beli ada cop hello kitty..

Maaflh kaka masih delusional mengingati kejadian itu. 5 hari kaka ketaw sampai usus kaka krem terpaksa ambil anesthetic untuk elak krem.
Quote nusaraya 2-7-2019 10:34 PM
Ayo. .mari beramai-ramai kita berseru kepada China bahwa kita bukan bangsa kecundang....serukan kepada mereka.   Ini dadaku.....ini kerisku .  Ini darahku...
Quote Ina8895 10-7-2019 02:17 AM
Pandai abang mat buat lawak. Dahlah hensem

Lihat semua komen(17)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.129901s Gzip On
To Top