Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
CARI Infonet Portal Semasa Lihat artikel

Ingkar Bayar PTPTN, Peminjam Boleh Disekat Renew Lesen, Pergi Oversea

17-5-2019 11:17 AM Komen: 41
Nampaknya janji untuk memansuhkan pinjaman PTPTN tidak kesampaian malah, peminjam yang gagal membayar balik mungkin akan disekat perjalanan ke luar negara. 

Memetik laporan Malaysiakini, bukan itu sahaja beberapa cadangan lain turut dihasilkan bagi mengutip baki pinjaman pendidikan itu. 

Menurut Timbalan CEO PTPTN, Mastura Mohd Khalid, ini termasuk cadangan menyekat peminjam daripada memperbaharui pasport, lesen, cukai jalan dan lesen perniagaan kepada kabinet.

"Lebih daripada dua pertiga peminjam PTPTN yang gagal bayar balik pinjaman, mula membayar balik selepas pihak kami mengenakan sekatan perjalanan. Daripada satu juta peminjam yang gagal membayar balik hutang, 684,000 daripadanya membuat kembali melunaskan bayaran pinjaman, hanya 332,000 sahaja yang masih tidak membuat sebarang pembayaran.

"Bagaimanapun, kaedah ini dihentikan kerana ia menyebabkan kesulitan (kepada peminjam yang mahu melakukan perjalanan ke luar negara) kerana mereka dihalang (daripada meninggalkan negara) di pintu keluar sempadan.

Foto Carian internet
"Kini, (antara) cadangan yang kami terima untuk PTPTN, peminjam yang tidak membuat bayaran dilarang memperbaharui pasport, lesen memandu, cukai jalan dan juga menyiarkan gambar mereka di khalayak ramai serta menyenarai hitam ahli keluarganya daripada pinjaman pendidikan PTPN," katanya lagi.

Sebelum itu, menghapuskan dasar menyenarai hitam peminjam PTPTN yang gagal membayar merupakan antara manifesto PH utk PRU14. - CARI 

Apa Reaksi Anda...

Bagus
3
Marah
1
Terkejut
0
Sedih
3
Lawak
0
Bosan
3
Komen: 41
Komen

Anda Mungkin Meminati

Komen Terbaru

Quote am2020 30-5-2019 02:47 AM
Tahniah kerajaan PH..kebanyakkan x mau bayar tu semua org2 umngok bongok..padan Muka dorang..dasar melayu pemalas

Lain-lain Komen

Quote dino 17-5-2019 06:36 AM
sistem terdahulu? haha
rubbish.. dulu mmg dah dihalang ke oversea... disuruh byr... dulu kata nak hapus ptptn.. duit hasil petronas bleh cover....

btw tt yg tak sekolah takyah la sibuk psl ptptn ni..
Quote tagas 17-5-2019 07:03 AM
manifesto babi bley terbang mane

mane

mane
Quote Malaysia.Doom 17-5-2019 07:08 AM
Dulu manisfesto kata apa????
Quote EvieWanKenobi 17-5-2019 07:21 AM
kesian tt hidup dalam indenial..
Quote lucky_peace 17-5-2019 07:38 AM
Sistem dan amalan pembayaran balik jumlah pinjaman yang rendah sebelum ini pon ramai yang menyalak terkeluar anak tekak terguling atas jalan macam penguin minta mansuh... apa lagi kalau masa tu disuruh bayar kadar tinggi... mahu roboh twin tower geng2 menyalak minta mansuh ni kerjakan...
Quote Bedah.Cun 17-5-2019 07:40 AM
Kaw nyanyok ker. PHabi jugak yang memekak nk mamsuhkan ptptn. Kome ne nak mampos dah agaknye
Quote clarizsa 17-5-2019 07:45 AM
Hapuskan je ptptn ni
Xyah bagi dah pinjaman
Fokus kutip balik hutang2 lama je

Sekat semua , blacklist semula cam dulu2
Paksa bayar

Hahahahahhaaha
Quote HannahMontana 17-5-2019 08:17 AM
suruh wan  sepol bayarkan....atau syed saddiq bayarkan ,kalu izzah bayarkan dia kan nak beri pendidikan percuma.

Tak boleh bayang jika pendidikan tinggi pun percuma habis orang buat belajar acuh xacuh sajalah,repeat paper ,tangguh sem sesuka hati muuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu
Quote skulzzz 17-5-2019 08:59 AM
rasanya dulu pernah keluar statement PTPTN bila sekat ke luar negara, ramai yg mula bayar PTPTN..termasuklah aku..tp bila PH menang last year, bayaran pinjaman merosot sebab ramai peminjam yg sokong PH menjangkakan PTPTN akan dihapuskan.. so ni amalan terdahulu ke atau pun amalan?

tapi apa2 hal pun bertabah la peminjam PTPTN yg undi PH demi menghapuskan hutang PTPTN..


Quote anony-mous 17-5-2019 09:13 AM
Bodoh nya PH & penyokong2 PH. Masih in denial!!! Babi apa la korang yg suggest hapus hutang ptptn. Dlu bn sekat ke luar negara korang bising!! Elok sekor2 Mati je la bulan puasa ni especially menteri yg tipu degree
Quote tobby 17-5-2019 10:04 AM
Internet x pernah lupa


Pendidikan percuma adalah hak rakyat
Quote batusembilan 17-5-2019 10:10 AM
aku kira TT memang terlampau mahacai la........teruk sgt kejahilannya. TT ko budak yg ada akal tapi jangan la terlalu delusional sgt.

tiap2 hari ko jilat punggung pemimpin2 ph. kalau mcm ni la ko punya sikap dan pendirian, malaysia memang takkan berubah sebab apa yg ko tulis ni sama 100% mcm pencacai BN dulu2 sebelum ni.

berubah lah. jangan terlalu tolol sangat.
Quote slyfynx 17-5-2019 10:27 AM


Where is this fella. X nk buat strike lg ke?
Quote cmf_shalom 17-5-2019 10:52 AM
Bersangka baik...mungkin merujuk 10 tahun tempoh penubuhan PTPTN kot


ak dngr time tu..dh la rekod huru hara-PTPTN buat bodoh pula time tu...bila hutang  cecah puluh bilion baru gelabah n start proaktif.
Quote JowY 17-5-2019 10:53 AM
pakatan u turn
Quote SWORKS27 17-5-2019 11:04 AM
hebatnya cyber troper PH ni...memang hati kering je tahan maki kebal kencing
Quote True-X 17-5-2019 11:06 AM
dulu mahacai PH ni bodoh.... skrg ni delusional.... x lama lagi kompom gila
Quote AbukRokok 17-5-2019 12:08 PM
masalah sebenar bermula dengan mengkormersilkan pendidikan... bermula ketika lewat 90an
berlumba2 ipts tumbuh bagai cendawan.... tambah lagi universiti awam baru dibuat kolej universiti

tha fuck ..... pendidikan adalah perniagaan
Quote dino 17-5-2019 12:10 PM
cmf_shalom replied at 17-5-2019 10:52 AM
Bersangka baik...mungkin merujuk 10 tahun tempoh penubuhan PTPTN kot



tgk rekod mmg dok slh gomen terdahulu he keje die.. pencapaian takde....

dulu dah elok sbb bdk2 ni terpaksa byr.., ade diskaun... btul la masing2 kufur nikmat

Lihat semua komen(41)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.273732s Gzip On
To Top