Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
CARI Infonet Portal Semasa Lihat artikel

Kemas Kini WhatsApp Segera, Telefon Pintar Anda Mungkin Diintip!

Oleh: Tukang Tulis|16-5-2019 12:57 PM Komen: 9
Kredit foto: Financial Times
Pengguna WhatsApp di seluruh dunia dinasihatkan supaya mengemas kini aplikasi tersebut pada telefon pintar masing-masing ekoran serangan perisian intip yang dibangunkan sebuah syarikat Israel pada 14 Mei lalu.

Memetik laporan Financial Times, WhatsApp yang dimiliki oleh Facebook mengesan pada awal Mei bahawa penyerang berupaya memasang perisian intip pada telefon iPhone dan Android dengan membuat panggilan kepada mangsa melalui aplikasi berkenaan.

Kod hasad tersebut yang dibangunkan oleh sebuah syarikat Israel, NSO Group dapat dimasukkan ke dalam telefon pintar walaupun pemiliknya tidak menjawab panggilan berkenaan.

Rekod panggilan tersebut juga akan dipadamkan dari telefon tanpa disedari oleh pemiliknya.

Untuk rekod, NSO Group menghasilkan program Pegasus yang berupaya mengawal fungsi mikrofon dan kamera, memasuki e-mel dan mesej serta mengumpul data lokasi dalam telefon pintar.

Difahamkan, WhatsApp belum dapat mengesahkan jumlah pengguna yang terjejas akibat serangan perisian intip itu.

Kredit foto: Carian Google
Sementara itu, WhatsApp menjelaskan, jurutera-juruteranya sedang bekerja keras untuk memperbaiki kelemahan yang membuka ruang terhadap serangan perisian intip tersebut.

"Semua pengguna perlu mengemas kini versi terbaharu WhatsApp yang mula dibekalkan pada Isnin," kata syarikat berkenaan.

Kredit foto: Haaretz
NSO Group pula menafikan pihaknya terlibat dalam serangan yang menyasarkan beberapa peguam hak asasi manusia itu.

"NSO tidak terlibat dalam pengendalian atau mengenal pasti sasaran teknologinya, di mana ia dikendalikan sepenuhnya oleh agensi-agensi risikan dan penguatkuasaan undang-undang," jelasnya.

Pastikan aplikasi WhatsApp anda dikemas kini segera agar anda tidak menjadi mangsa serangan perisian intip ini. - CARI


Apa Reaksi Anda...

Bagus
3
Marah
3
Terkejut
0
Sedih
0
Lawak
0
Bosan
0
Komen: 9
Komen

Anda Mungkin Meminati

Komen Terbaru

Quote Ina8895 10-7-2019 02:51 AM
Bahaya ni. Mesti update

Lain-lain Komen

Quote manjalara_01 16-5-2019 01:24 PM
ok dah...hehe
Quote rosasen 16-5-2019 03:04 PM
xde pon update
Quote ninjago 16-5-2019 03:05 PM
apsal whatsapp tak notify or update sendiri? kan auto update bila on wifi.
Quote zulka 16-5-2019 03:11 PM
tipu ni, marketing strategic
Quote Bujat 16-5-2019 03:16 PM
Lama dh uninstall wasap lepas dibeli fb.

Update beratus kali pun tetap x selamat sis.

Guna telegram jah lps tu.
Quote CiliPadiSedap 17-5-2019 05:33 AM
Sekali yg update tu version intip. Hahaha
Quote LadyCarefree 2-7-2019 11:30 PM
Bujat: Lama dh uninstall wasap lepas dibeli fb. Update beratus kali pun tetap x selamat sis. Guna telegram jah lps tu.


Semua aplikasi pon boleh je akses semua benda kt phone kita.
Quote meow_tompok 2-7-2019 11:36 PM
Bujat replied at 16-5-2019 03:16 PM
Lama dh uninstall wasap lepas dibeli fb.

Update beratus kali pun tetap x selamat sis.

aku pun prefer telegram. tapi ramai plak yg masih pakai whatsapp, nak tak nak kena pakai jugak
Quote Ina8895 10-7-2019 02:51 AM
Bahaya ni. Mesti update

Lihat semua komen(9)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.303167s Gzip On
To Top