Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
CARI Infonet Portal Semasa Lihat artikel

Lafaz Cerai PU Abu Dan Isteri Dalam WhatsApp Tidak Sah

Oleh: Myra Rozi|15-5-2019 03:46 PM Komen: 58
Mahkamah Rendah Syariah Klang, hari ini ketika mensabitkan talak dilafazkan Muhammad Abu Sufyan Mohd Mokhtar Rozaidi, 25, ke atas isterinya, Ain Afini Latif, 23, menerusi WhatsApp adalah tidak sah.

Keputusan itu dibuat selepas Muhammad Abu atau lebih dikenali sebagai PU Abu membuat pengakuan bersumpah bahawa dia tidak berniat untuk bercerai ketika menghantar mesej tersebut.

Hakim Syarie Mohd Nurulazhar Mohd Tohar berkata,  "Sudah jelas bahawa kamu sebagai suami perlu menjaga isteri dan anak dalam kandungannya.

Jangan lepas tangan dan semua hal seharusnya diselesaikan dengan baik. 

Harian Metro melaporkan, pasangan ini dah bercerai talak sati dengan kebenaran mahkamah pada 28 Januari lepas namun kembali rujuk kira-kira sebulan selepas itu.

Bagaimanapun pada 11.44 pagi 13 Mac lalu, Ain Afini sekali lagi menerima lafaz cerai menerusi WhatsApp daripada PU Abu yang meninggalkannya di rumah selama seminggu.

Sementara itu PU Abu berkata, Saya mengakui kesilapan diri dan memohon maaf atas perbuatan saya terhadap isteri selama ini.

Saya masih sayangkan isteri dan ingin hidup bersamanya. Saya juga bertanggungjawab ke atas anak yang dikandungnya." -CARI


Apa Reaksi Anda...

Bagus
0
Marah
0
Terkejut
1
Sedih
1
Lawak
1
Bosan
1
Komen: 57
Komen

Anda Mungkin Meminati

Komen Terbaru

Quote azhardanil 17-5-2019 12:28 PM
Statement macam anak tu bukan anak dia je.. "Bertanggungjawab ke atas anak yang dikandungnya".

Lain-lain Komen

Quote nenekglamer 15-5-2019 03:49 PM
Now kiranya dia ada 2 bini la ya? Huntong lahhh..
Quote lee_sakura 15-5-2019 03:52 PM
senang btoi kluarkan statement syg bini pastu nk hidup bersama pastu bertanggungjawab kt anak dlm kandungan tp perbuatan tak sama mcm yg dilafazkan...harap isteri pertama tuntut cerai je la dr makan hati dpt laki mcm ni, madu plak perangai tak semegah
Quote prettyuglybabe 15-5-2019 03:53 PM
dasar PU****


Quote sitiran 15-5-2019 03:56 PM

hek aleh babi tarak amanah main forum time kerja melalak camanjing plakkk

sedar la kau tu tiap bula makan duit haram curik masa opis main forum

dasar PU*****LAN***kau


Quote palmolive 15-5-2019 03:57 PM
huntongg laaa
Quote ifanonline 15-5-2019 03:58 PM
tidak bolehkah wanita2 dlm hidup Abu hidup bermadu? berkongsi lah kasih bersama kote PU Abu tu
Quote Asdan 15-5-2019 03:59 PM

dah ada hukum baru ke, bukan ke lafaz cerai dikira sah samada niat atau tidak ?
Quote akuMNdia 15-5-2019 04:04 PM
Asdan replied at 15-5-2019 03:59 PM
dah ada hukum baru ke, bukan ke lafaz cerai dikira sah samada niat atau tidak ?

aku pun keliru pasal hal ni..
ada org gurau2 sebut talak & takder niat, dikatakan sah plak


Quote zulka 15-5-2019 04:09 PM
tak bekenan betul tengok muka mamat sorang ni, tesengih sengih mcm kepah
Quote sitiran 15-5-2019 04:13 PM
zulka replied at 15-5-2019 04:09 PM
tak bekenan betul tengok muka mamat sorang ni, tesengih sengih mcm kepah

aku plak tak berkenan dgn anak dara bawah umur lari ikut jantan pi shopping, claim kena culik 2 orang berparang

darlengggg konon

memalukan keluarga je la


Quote belutcute 15-5-2019 04:13 PM
Edited by belutcute at 15-5-2019 04:15 PM

tak tengok ayat dalam whatsapp si Abu ni...tapi kalau ayat dia...'saya ceraikan awak dengan talak....',jatuh talak walaupun niat bergurau...
tapi kalau ayat jenis berlapik atau tak jelas/keliru maksud...kita kena tanya niat dia...
tu yang saya faham...wallahhu'alam...
Quote sofiazara 15-5-2019 04:22 PM
so dah 2 talak kat bini ni ya
first bulan 1 then bulan 3
Quote bbalik 15-5-2019 04:27 PM
untongggg de bini kaya
boleh bini tua beranak kat gleneagles
Quote nolya 15-5-2019 04:35 PM
Asdan replied at 15-5-2019 03:59 PM
dah ada hukum baru ke, bukan ke lafaz cerai dikira sah samada niat atau tidak ?

bercerai ini boleh terjadi dlm 2 keadaan.  Satu dgn niat dn satu dgn sindiran (istilah munakahat ialah kinayah). Maka jika secara kinayah haruslah diperjelaskan apa maksud yg sebenarnya. Melafazkan "aku ceraikan" tak ade maknanya jika tidak berniat kerana perkataan cerai tak boleh dibuat main atau dipersendakan. Melafazkan talak juga harus didengari dgn 2 saksi.
Sbg seorang PU, bagaimane dia boleh tak peka dgn hal spt itu?

Quote Asdan 15-5-2019 04:42 PM
nolya replied at 15-5-2019 04:35 PM
bercerai ini boleh terjadi dlm 2 keadaan.  Satu dgn niat dn satu dgn sindiran (istilah munakahat i ...

kena buat peraturan baru, cerai mesti ada cap jari, jadi tak buang masa bicara sah atau tak sah
Quote putericahaya999 15-5-2019 04:44 PM
Niat pentingke.kan taip panjang-panjang tu .xda niat apanya
Quote sitiran 15-5-2019 04:52 PM
forumers maki orang real life, ada nama ada foto, kata dasar PU*****, selamber je mod tak kisah

tapi bila forumers nick tipu tarak nama, tarak foto kena maki PU*****, mod mengelabah cam anak babi kena panggang

tak ke sial, kau bebas maki orang yg ujud didunia nyata, tapi kau tak boleh maki forumewrs sial makan duit haram main forum time opis melanggar hukum islam.

Quote sitiran 15-5-2019 04:53 PM
tu pasal pada aku, mod2 ni semua tolol bahlol tongong tarak ilmu

jadi barua cari.com je

buat kerja bodoh sebab dorang bodoh

bodohj cam babi

Quote sitiran 15-5-2019 04:55 PM
kalau orang pandai, dorang tak jadi mod forum

masuk forum, baca semua post oranng, pastu bagi credit tu, potong credit ni

pastu rasa bangga teramat sangat dapat buat benda bodoh

tongong bodoh cam babi mod ni semua



Lihat semua komen(58)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
4.341701s Gzip On
To Top