Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
CARI Infonet Portal Semasa Lihat artikel

Tragedi Sup Tulang- Periuk Tekanan Meletup Sebelum Berbuka, Dua Beranak Melecur Teruk

Oleh: Myra Rozi|15-5-2019 10:35 AM Komen: 136
Tragedi malang menimpa sebuah keluarga, lagi 15 minit nak berbuka puasa.

Zuraidah Majid, 46 dan anaknya, Muhammad Afiq Azman, 23 melecur akibat periuk tekanan yang digunakan untuk memasak menu berbuka puasa meletup.

mStar Online melaporkan, anak perempuan Zuraidah, Emma Azman, 27 mengakui sedih dengan apa yang terjadi.


"Ramadan tahun ini sedih. Adik lelaki meraung, menangis kesakitan.

"Saya masa itu bersama suami dalam perjalanan ke rumah ibu. Sampai-sampai semua tengah kelam kabut. Ayah pun dah suruh buang periuk tu, dia cakapa jangan sesiapa lagi guna selepas ini."

Kejadian yang berlaku di Bukit Beruang, Melaka itu menyebabkan Zuraidah mengalami luka terbakar tahap satu manakala anak lelakinya tahap dua.

Afiq (kiri ), Zuraidah (Kanan) Foto: Twitter
Mereka terpaksa menjalani pembedahan skin grafting bagi menampal semula kulit yang cedera.

Sementara itu, doktor belum pasti jika Afiq boleh sembuh menjelang Aidilfitri nanti.

Zuraidah dan suami, Foto: mStar Online
Menurut Emma lagi, ibunya sudah mula memasak dari pukul 4 petang tapi tak tahu kenapa periuk tekanan tersebut tak keluarkan wap.

"Masa tu dah pukul 7, ibu nak buka penutup periuk tapi masih ketat. Dia panggil adik minta tolong buka, terus meletup. Sup terpercik satu dapur." -CARI

Apa Reaksi Anda...

Bagus
3
Marah
0
Terkejut
0
Sedih
0
Lawak
0
Bosan
0
Komen: 136
Komen

Anda Mungkin Meminati

Komen Terbaru

Quote lesprincesse 20-5-2019 09:00 PM
Nak pakai pressure cooker ni ada few safety measures yg sentiasa kena aware dan buat.
1. Always check pusing2 kan valve kat atas tu before start masak to make sure dia tak tersekat and berfungsi normal
2. Mesti make sure lock cara betul
3. Never ever bukak without releasing pressure. Kalau lock tu tak boleh bukak leave it to cool down sebab usually pressure masih belum release

I mmg penah tgk kejadian pressure cooker tutup melayang depan mata masa i kecik2 (arwah mak i punya periuk). Jadi i mmg ambik special care bila pakai pressure cooker sebab dah tahu how dangerous it can be.

Lain-lain Komen

Quote Simunggu 15-5-2019 10:37 AM
aduh...harap ada tanda SIRIM...
Quote EvieWanKenobi 15-5-2019 10:39 AM
periuk Noxxa ka?
macamana wap tak keluar pulak?
Quote Potpouri 15-5-2019 10:45 AM
Memang bahaya pakai Pressure cooker ni, perlu berhati2 lebih sebab tekanan tinggi
Quote gujiwa 15-5-2019 10:45 AM
EvieWanKenobi replied at 15-5-2019 10:39 AM
periuk Noxxa ka?
macamana wap tak keluar pulak?

i baca kat twitter kata pakai periuk philips,..iols ingat jenis PC atas dapur gas tu..


noxxa design 2019 ni cantik..
Quote ashk4nn 15-5-2019 10:47 AM
sedihnyaa..kita melecur sikit pn dh sakit mcm apa
Quote farlis 15-5-2019 10:48 AM
Ngerinyaaa... Semoga cpt sembuh
Quote gujiwa 15-5-2019 10:48 AM
Screenshot_20190515-104639.jpg

Kata brand philips
Quote EvieWanKenobi 15-5-2019 10:52 AM
gujiwa replied at 15-5-2019 10:45 AM
i baca kat twitter kata pakai periuk philips,..iols ingat jenis PC atas dapur gas tu..

ok.. tq sis..
mesti ada silap mana2 ni..
Quote meow_tompok 15-5-2019 10:53 AM
baru je berkira-kira nak menyimpan beli pressure cooker.
Quote manehnya 15-5-2019 10:53 AM
aduh.. sakitnyaa...

periuk ni mmg menakutkan time dia tgh mendidih, ada satu bunyi tuu mcm nak meletop
Quote Atata 15-5-2019 10:55 AM
Gila. Minta pampasan dari Philips. Bukan brand cikai2 kot
Quote susukambingbest 15-5-2019 10:55 AM
Xkn la dr pkl 4 msak kul 7 baru nk cek tgok sbb xde wap kluar. Lama sgt2 dah tu. Patutnya lps  sejam dah blh mula rsa pelik n ada yg xkena. Ttup suis trus n klau xleh buka jgn la paksa. Dah tntu tkanan msih tggi n wajib meletop.
Quote gujiwa 15-5-2019 10:58 AM
Atata replied at 15-5-2019 10:55 AM
Gila. Minta pampasan dari Philips. Bukan brand cikai2 kot

kalau ikut kan cerita.. wap tak habis kuar lagi kan.. terus bukak..


Quote zaraaqilah 15-5-2019 11:01 AM
pressure cooker ni mmg bahaya kalau kita x belajar cara dia berfungsi..
bukan macam periruk nasi....tekan pastu biarkan dia keep warm sampai esok pon xpe
kalau dah terlupa berapa lama terjerang tu hati2 lah...biar dia sejuk dulu br buka
Quote gujiwa 15-5-2019 11:01 AM
Edited by gujiwa at 15-5-2019 11:04 AM
susukambingbest replied at 15-5-2019 10:55 AM
Xkn la dr pkl 4 msak kul 7 baru nk cek tgok sbb xde wap kluar. Lama sgt2 dah tu. Patutnya lps  sejam ...

separuh pc ada auto release pressure..
incase kalau kita terlupa nak release.. dalam few hours dia release sendiri..
sbb iols pernah juga tinggalkan periuk buat benda lain..


lepas tu check tgk pressure dah release sendiri.. tak smpai sejam pun..
Quote TravellingBear 15-5-2019 11:05 AM
Anything yg tak boleh bukak jgn la dipaksa bukak
Quote umbut 15-5-2019 11:06 AM
Periuk ni x boleh terus buka. Bagi lubang wap keluar dulu
Quote dino 15-5-2019 11:07 AM
periuk tekanan ni ade safety takleh bukak klau wap tak hbis kluar...  
so tak faham knp tak kluar wap
Quote TravellingBear 15-5-2019 11:08 AM
dino replied at 15-5-2019 11:07 AM
periuk tekanan ni ade safety takleh bukak klau wap tak hbis kluar...  
so tak faham knp tak kluar w ...

Kalau umpil akan terpecah la safety lock tu.. buat drp plastik atau metal lembut je

Lihat semua komen(136)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.313173s Gzip On
To Top