Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon

Menangis Boleh Menurunkan Berat Badan, Paling Afdal Jam 7 Malam - Kajian

10-5-2019 04:02 PM|Oleh: Sang_Pencinta| Komen: 28

Biasanya kita menangis sebagai respon kepada kesakitan, tekanan, kesedihan ataupun kegembiraan. Bagaimanapun, menurut sebuah kajian terbaru, menangis dengan penuh emosi boleh membantu menurunkan berat badan.



Kredit foto: Carian Google



Dr. Aaron Neufeld dari Los Altos Optometric Group mengkaji kesan tiga jenis air mata; Basal, Reflex dan Psychic dan mendapati tangisan penuh emosi dikaitkan dengan hormon yang akan meningkatkan kadar kortisol yang membantu menurunkan berat badan.


Kajian susulan William Frey,  seorang ahli biokimia pula menunjukkan air mata yang terhasil daripada tekanan dapat mengeluarkan pelbagai jenis toksik dari badan dan menyimpulkan bahawa menangis adalah satu proses semulajadi untuk mengeluarkan toksik yang terkumpul sepanjang mengalami tekanan emosi tersebut.


Kredit foto: Carian Google



Bagaimanapun, jangan berpura-pura menangis kerana menurut kajian itu lagi, hanya airmata yang terhasil daripada emosi sebenar bolah menghasilkan kesan penurunan berat badan. 

Saintis juga mendapati tangisan paling berkesan ialah sekitar pukul 7 hingga 10 malam, ketika menonton tayangan sedih atau menangis kerana kesedihan.



Kredit foto: Carian Google


Tiada siapa yang mahu menangis kesedihan tetapi sekurang-kurangnya kini kita tahu tak sia-sia mengeluarkan air mata yang rupanya ada juga kesan positif.- CARI 



Apa Reaksi Anda...

Bagus
2
Marah
5
Terkejut
4
Sedih
2
Lawak
4
Bosan
3
Komen: 28
Komen

Previous : Tulang Belakang Bengkok, Wanita Cenderung Hidap Skoliosis

Next       : Makan Terlalu Banyak Peria Kepala Anda Boleh Jadi Botak?

Komen Terbaru

Quote hollahop 17-7-2019 05:58 PM
ooooooooookeyyyyyyyyy patut la kurus... selalu nagisssss... xlaku slimming product lepas ni

Lain-lain Komen

Quote Skuau 10-5-2019 06:23 PM
Menangis air mata darah sekali pon...ko takkan kurus.....
Quote dani-rox 10-5-2019 08:04 PM
apa benarkah?

Quote xtahumenahu 10-5-2019 08:18 PM
Hmmmm..kena berazam utk menangis laaa ni?
Quote lattehazelnut 10-5-2019 08:20 PM
Sambil naik thread mill i nak nangis la
Quote misc 10-5-2019 09:20 PM
Movie apa yg paling sedih ye. Mana tau, dpt turun 4-5kg pun ok gak.
Quote Dwdrum 10-5-2019 09:31 PM
Edited by Dwdrum at 10-5-2019 05:35 AM
dani-rox replied at 10-5-2019 04:04 AM
apa benarkah?


sis ....if mahu cepat kurus dan same time if mahu workout all muscles cuba bouldering ....memang cepat dari mana mana sports or bodybuilding even running ..... pergerak kan perlahan but will make u sweat like crazy..if buat setiap hari for 1week ... 2 or 3 hours climbing ...u sudah  boleh rasa ur muscles under ur lemaks ......
Quote CharlesDera 10-5-2019 09:36 PM
wajib bagi penduboq2 etis bowdow sains percaya kajian ni...wakakakakakakakkaka
Quote mdhelmi 11-5-2019 12:59 AM
Toksik tu ye
Turunkan berat badan tu xpasti tp mcm pelik
Aku pon ada kajian jugak,nk turunkan berat badan cari parking lot sejauh yg mungkin dr pintu masuk mall,pastu jln kaki
Quote anony-mous 11-5-2019 01:10 AM
Dwdrum:    Edited by Dwdrum at 10-5-2019 05:35 AM  sis ....if mahu cepat kurus dan same time if mahu workout all muscles cuba bouldering ....memang cepat dari  ...



Bouldering tu ape jenis exercise uols? 1st time i tau. Sempat x kurus utk raya guna exercise tu?
Quote kroit92 11-5-2019 02:26 AM
nangis tengok drama korea kat tv, citer anak-beranak
nangis sambil suap ais-krim, suap kuih, suap biskut

habis nangis je gemok
Quote DeeHanania 11-5-2019 01:26 PM
dani-rox: apa benarkah? <a href="https://i.imgur.com/DMjD1k2.jpg" target="_blank">https://i.imgur.com/DMjD1k2.jpg</a>

Hi,dani
Comel lak c bulus tu
Bole caya ke menangis bole mnurunkan berat badan...
Quote syakuntala 11-5-2019 01:59 PM
sya lps nanges gi mkn.... stress kan huhuhu
Quote cmf_almondpecan 11-5-2019 02:22 PM
kroit92 replied at 11-5-2019 02:26 AM
nangis tengok drama korea kat tv, citer anak-beranak
nangis sambil suap ais-krim, suap kuih, suap b ...

Haha yg ni kelakar. Sambil nangis sambil mengunyah. Makin gomok jadinya
Quote Dwdrum 11-5-2019 02:26 PM
anony-mous replied at 10-5-2019 09:10 AM
Bouldering tu ape jenis exercise uols? 1st time i tau. Sempat x kurus utk raya guna exercise t ...

sukan panjat sis rock climbing but climb di bouldering gym ...yang wall di letakkan artificial batu ... memang cepat turun berat ...ada instructor boleh guide sister if mahu cuba.....
Quote zuuu 11-5-2019 02:35 PM
Hurmmm masalahnya bulan puasa ni aq dh xde mood kut nk lyan movie,abis terawih makan ckit dh rasa ngantuk...
Quote aechae 11-5-2019 02:39 PM
Puasa 5,6hari pn dh turun sekilo...xyah nangis2 ehh
Quote anony-mous 11-5-2019 04:09 PM
Dwdrum replied at 11-5-2019 02:26 PM
sukan panjat sis rock climbing but climb di bouldering gym ...yang wall di letakkan artificial bat ...

Fuh i takut tggi. Patut la exercise turun naik tgga cpt trun
Quote Austranesia 11-5-2019 08:06 PM
patut la i tak penah tengok puntianak n langsuir gemok
Quote Dwdrum 11-5-2019 08:14 PM
Edited by Dwdrum at 11-5-2019 04:21 AM
anony-mous replied at 11-5-2019 12:09 AM
Fuh i takut tggi. Patut la exercise turun naik tgga cpt trun


tidak tinggi pun sister average 7 to 9 metres selalu nya but ada pelbagai sudut untuk sis panjat vertical horizontal depends pada stamina dan jari sister untuk tarik berat badan sister .. .....kekuatan mental dan otot sister .. semua otot ...joints sister workout dan tidak perlu squat exercise untuk mahu bontot cantik .... yes naik tangga pun good exercise ......tetapi itu lah if buat untuk long term kaki sister jah ada muscle  tidak sesuai untuk jenis kaki pendek .......

Lihat semua komen(28)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

10 Terpanas
     CARI App
    Get it FREE Google play
     Twitter
     Instagram
    cari_infonet
    FOLLOW
    Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
    0.073809s Gzip On
    To Top