Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
CARI Infonet Portal Semasa Lihat artikel

Najib Rakam Gambar Ketika Perbicaraan Berlangsung

9-5-2019 01:24 PM Komen: 106
Datuk Seri Najib Tun Razak dilaporkan merakam gambar di dalam mahkamah ketika perbicaraan berlangsung.

Utusan melaporkan, kejadian berlaku hari ini ketika Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur sedang membicarakan kes penyelewengan dana SRC International Sdn. Bhd.


Kredit foto: FMT

Mantan Perdana Menteri itu dikatakan mengambil gambar ketika saksi pendakwaan ke-30, Penolong Pengurus Maybank Kuala Lumpur, Halijah Abdul Wahab berada di kandang saksi dan peguam bela Tan Sri Shafee Abdullah sedang memaklumkan sesuatu kepada Hakim Mohd Nazlan Mohd Ghazali.

Najib dilaporkan merakam gambar bahagian hadapan mahkamah yang menempatkan barisan pendakwaan, pembelaan, jurubahasa mahkamah dan hakim.

Difahamkan, alat perakam yang digunakan boleh dirampas mengikut Peraturan Mahkamah Terbuka yang menetapkan tiada rakaman audio atau visual dibenarkan untuk dikongsi bagi tatapan umum.

Larangan itu dibuat Hakim Mohd Nazlan pada 22 April lalu berikutan tindakan bekas Pegawai Khas Najib, Isham Jalil memuat naik rakaman video memaparkan rakaman prosiding peguam Najib ketika Muhammad Shafee menyoal balas saksi dan menjadi tular pada 20 April lalu. - CARI

Apa Reaksi Anda...

Bagus
1
Marah
1
Terkejut
6
Sedih
2
Lawak
4
Bosan
4
Komen: 106
Komen

Anda Mungkin Meminati

Komen Terbaru

Quote wirazam 11-7-2019 04:52 PM
nikaido replied at 9-5-2019 02:02 PM
Bodohnya.
Itu peraturan mahkamahla bodo

kannn...kata bijak pandai sgt, rules yg basic pun tak tahu or tak peka

Lain-lain Komen

Quote tobby 9-5-2019 01:53 PM
Gambar pun ph takut sekarang....jgn main2
Quote Burong_Hantuk 9-5-2019 01:55 PM
mana gambarnya???
Quote Orix 9-5-2019 02:00 PM
Edited by Orix at 9-5-2019 02:01 PM

Peraturan simple pun tak boleh nak ikut ke ? Memalukan je mantan PM tapi tak reti ikut rules. Haritu polis dimarahnya sbb polis tu nak protect dia, which is mmg job scope dia sbg polis yg mengiring... Org mcm ni pun ada org sokong bagai nak ghakk tak paham sungguh. Otak di mana?
Quote aHoi83 9-5-2019 02:00 PM
Alergik sungguh .. bila najib rakam je terus menggelupur memasing
Quote nikaido 9-5-2019 02:02 PM
tobby replied at 9-5-2019 01:53 PM
Gambar pun ph takut sekarang....jgn main2

Bodohnya.
Itu peraturan mahkamahla bodo
Quote True-X 9-5-2019 02:03 PM
Orix replied at 9-5-2019 02:00 PM
Peraturan simple pun tak boleh nak ikut ke ? Memalukan je mantan PM tapi tak reti ikut rules. Haritu ...

yb2 PH kesayangan ko tuh ramai yg sijil palsu mesti ko bangga gila kan.. hahaha
Quote Orix 9-5-2019 02:06 PM
True-X replied at 9-5-2019 02:03 PM
yb2 PH kesayangan ko tuh ramai yg sijil palsu mesti ko bangga gila kan.. hahaha

Org citer psal peraturan mahkamah, tiberr penjilat bontot bijan butthurt lencong kes sijil. Adoi. X guna belajar tinggi2 kalo peraturan simple pun x boleh ikut. Serupa org bodoh jugak la penjilat bontot Hahaha
Quote Andyscenes 9-5-2019 02:08 PM
Yg ini aku x setuju. Dsn sila hormati mahkamah.
Quote potprimo 9-5-2019 02:10 PM
tak hormat mahkamah
Quote Mleeen82 9-5-2019 02:12 PM
nasiblah dia BUKAN PM Malaysia lgi.
Quote alinone78 9-5-2019 02:19 PM
Kata pernah jadi Perdana Menteri
takkan la tak tahu peraturan kat dalam mahkamah
Quote harizs 9-5-2019 02:19 PM
Menggelupur takut kerna sekeping gambar.
Quote immi 9-5-2019 02:32 PM
so arrogant not to follow the court rules n regulations. shame on you
Quote nikaido 9-5-2019 02:34 PM
harizs replied at 9-5-2019 02:19 PM
Menggelupur takut kerna sekeping gambar.

Siapa yg menggelupur? Hakim mahkamah tinggi KL ke?
Quote kenari2101 9-5-2019 02:40 PM
Mleeen82 replied at 9-5-2019 02:12 PM
nasiblah dia BUKAN PM Malaysia lgi.

Selamat hari Malaysia BODOH!!
apa lah malang dapat PM macam sekarang ni kan....
jadi puppet je
menteri pun bangang2 belaka
Quote zaraaqilah 9-5-2019 02:43 PM
dalam mahkamah mana boleh ambik gambar....lebih2 lagi masa mahkamah tengah bersidang
Quote roti_banjir 9-5-2019 02:44 PM
Etika Mahkamah



Etika Menghadiri Mahkamah Terbuka
  • Berada di dalam bilik bicara sebelum pukul 9.00 pagi atau pada masa yang telah ditetapkan oleh mahkamah.
  • Bangun dan tunduk hormat apabila Hakim/Majistret masuk dan meninggalkan bilik bicara.
  • Tampil ke hadapan apabila nama anda dipanggil oleh jurubahasa.
  • Berikan sepenuh perhatian anda kepada prosiding yang sedang berjalan.
  • Dilarang membuat bising semasa mahkamah bersidang.
  • Tunduk hormat ketika hendak masuk dan keluar dari mahkamah yang sedang bersidang.
  • Kanak-Kanak tidak dibenarkan untuk dibawa ke dalam bilik bicara kecuali jika diarahkan oleh mahkamah.
  • Sebarang jenis senjata adalah tidak dibenarkan.
  • Sebarang rakaman sama ada dalam bentuk audio atau visual adalah tidak dibenarkan.
  • Telefon bimbit dan alat-alat elektronik lain yang boleh menghasilkan bunyi hendaklah dimatikan.







sumber rujukan dari: http://www.kehakiman.gov.my/ms/etika-mahkamah

nak sokong membuta tuli pon, agak-agak lar sikit. Etika dan peraturan mahkahmah nih bukan dalam Malaysia jer. mana2 mahkahmah pon etika dan peraturan tuh sama.
Quote reza_hard 9-5-2019 02:45 PM
Salah satu etika mahkamah/larangan semasa berada di dalam bilik perbicaraan:

1. Menggunakan telefon bimbit (termasuk perbuatan merakam didalam bilik perbicaraaan)/Telefon bimbit dan alat-alat elektronik lain yang boleh menghasilkan bunyi hendaklah dimatikan.

dan lain-lain...
Quote True-X 9-5-2019 02:49 PM
Orix replied at 9-5-2019 02:06 PM
Org citer psal peraturan mahkamah, tiberr penjilat bontot bijan butthurt lencong kes sijil. Adoi.  ...

hahahah.. x boleh sebut menteri PH xde sijil.. ade org sentap...

Lihat semua komen(106)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.277106s Gzip On
To Top