Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
CARI Infonet Portal Semasa Lihat artikel

Malaysia Sudah Dapat Balik RM1.5 Billion Dana 1MDB - Tommy Thomas

Oleh: Mo Firdaus|7-5-2019 04:10 PM Komen: 32

Setakat ini, Malaysia telah memperoleh semula RM1.335 billion daripada dana 1MDB yang disalah guna 1MDB yang memiliki aset-aset di Amerika Syarikat.

Jumlah itu, tidak termasuk RM152.3 juta yang dihantar pulang dari Singapura, menjadikan jumlah sebanyak RM1.5 billion.

Menurut Peguam Negara Tommy Thomas, selain penjualan kapal layar mewah Equaminity, Kerajaan AS dan Singapura telah memulangkan sebahagian wang hasil daripada penyitaan aset-aset 1MDB.

Sebahagian lagi wang sedang dalam proses untuk dipulangkan semula.

Berikut ialah senarai yang dipulangkan:
* Kapal layar Equaminity: AS$ 126 juta (RM522.6 juta) - dijual oleh Malaysia
* Red Granite Pictures: AS$57 juta (RM236.4 juta) - dijual oleh AS
* Hotel Parklane, Manhattan: AS$139 juta (RM576.5 juta) - akan dipulangkan oleh AS
* Akaun-akaun Singapura: AS$50 juta (RM152.3 juta) - dipulangkan oleh Singapura

Kredit foto: Malaysiakini

Oleh itu, Malaysia telah mendapatkan semula AS$ 322 juta (kira-kira RM1.3 billion) nilaian daripada aset-aset 1MDB sejak siasatan 1MDB selepas pilihan raya ke 14 pada Mei 2018.

Jumlah lain sebanyak SG$50 juta dari dana berkaitan 1MDB telah diarahkan oleh mahkamah di Singapura untuk dihantar pulang.

Sejumlah SG$15 juta telah dikreditkan ke dalam akaun aset 1MDB antara September hingga Mac tahun ini. Baki sebanyak SG$35 juta tidak dikreditkan tidak lama lagi, katanya memetik dari MalaysiaKini.

Thomas mengesahkan AS telah memulangkan pembayaran pertama melibatkan AS$57 juta hasil sitaan sebuah syarikat pembikinan filem Red Granite Pictures setelah ditolak dengan kos AS$3 juta untuk penyiasatan, penyitaan, perbicaraan dan penyelesaian kes rumah penerbitan dan Equaminity.

Jumlah itu daripada penyelesaian AS$60 juta antara Red Granite Pictures dengan Jambatan Kehakiman Amerika Syarikat (DOJ) pada Mac 2018.

Thomas memaklumkan bahawa DOJ dalam proses memulangkan AS$139 juta hasil penjualan kepentingan Jho Low dalam Park Lane di Manhattan. 

Kesemua kos telah dibelanjakan oleh DOJ dan FBI untuk menyiasat, menyita, membicarakan dan mencapai penyelesaian bagi aset Park Lane ini akan ditolak daripada wang penyelesaian tersebut.

Bakinya dijangka akan dikreditkan ke dalam akaun pemulihan 1MDB katanya.-CARI

Apa Reaksi Anda...

Bagus
1
Marah
1
Terkejut
1
Sedih
1
Lawak
1
Bosan
1
0
0
Komen: 32
Komen

Anda Mungkin Meminati

Komen Terbaru

Quote Simunggu 29-5-2019 02:38 PM
betul kah bohong kamu tu...boleh percaya kah ni???

Lain-lain Komen

Quote noraidil_06 7-5-2019 04:39 PM
Ok go on.{:teatime
Quote kasibiman 7-5-2019 04:48 PM
Tompang Tanya mr Thomas,

Apa tindakan yg pejabat tuan Thomas ambil susulan kegagalan mendapatkan sabitan pertuduhan amlatfa walopon dikemukakan 40 saksi Dan seribu barang bokti?

Apa butiran incident report pendakwaraya menarik pertuduhan atas majikan Dera org gaji sampai mati di Penang?

Bila laporan justifikasi penguguran pendakwaan terhadap Rafizi ramli bilamana mahkamah telahpon menetapkan Ada kes Dan Rafizi dipanggil membela diri?

Apa laporan integriti dikemukakan susulan penguguran pendakwaan atas siti kasim sELEPAS sesi joget lambak sakan bar council with the judiciary and the AGs office itself that brings doubt to impartiality and professionalism of the the legal fraternity?


Perkara2 tersebut ini jgn Lupa sekali ya.
  
Quote munchkin 7-5-2019 04:51 PM
Apa pun effort kecik besar. Syabaslah. Dari 0 kan? Syabas
Quote matamata 7-5-2019 04:55 PM
munchkin replied at 7-5-2019 04:51 PM
Apa pun effort kecik besar. Syabaslah. Dari 0 kan? Syabas

Rasanya effort dah dibuat, perjanjian penyelesaian antara IPIC dan kerajaan Malaysia yg IPIC akan bayar blk setiap sen wang yg hilang tu pada 31 Dec 2020, kertas perjanjian tu duduk bwh OSA pulak, Najib dah mintak dedahkan surat tu supaya rakyat paham...tp tak dilayan...
Quote sitiram 7-5-2019 05:01 PM
ohhh

dah dapat balik yerrr. bagus arrr

PULANGKAN BALIK DUIT BUDAK SEKOLAH YANGDERMA KAT TABUNG HARAPAN YANG KAU SONGLAP TUUUU KONON NAK BAYAR HUTANG 1MDB

cilaka la songlap duit tabung budak sekolah



Quote harizs 7-5-2019 05:04 PM
Aku tunggu DSN bagi ulasan jer. Mesti AG x cerita yg penuh, fakta yg separuh lagi. Mcm x kenal Pee H.
Quote tobby 7-5-2019 05:10 PM
harizs replied at 7-5-2019 05:04 PM
Aku tunggu DSN bagi ulasan jer. Mesti AG x cerita yg penuh, fakta yg separuh lagi. Mcm x kenal Pee H ...

Khennn....ni mesti cerita x abis ni.  Cerita separuh2 nak memperbodohkan penyokong ph yg sedia bodoh
Quote tobby 7-5-2019 05:12 PM
sitiram replied at 7-5-2019 05:01 PM
ohhh

dah dapat balik yerrr. bagus arrr

Kelakar bila baca hasil jualan Kapal layar Equaminity. Bahan bukti terbesar dah kena jual sebelum sempat masuk perbicaraan. Kononnya bahan bukti.
Quote sitiram 7-5-2019 05:18 PM
tobby replied at 7-5-2019 05:12 PM
Kelakar bila baca hasil jualan Kapal layar Equaminity. Bahan bukti terbesar dah kena jual sebelum  ...

tak sempat2 nak jual tuuu

hasil jualan kongsi sama2 dorang tuk enjoy raya nanti

mahachai sedak pun ptak dapat

bodoh kan dodolgemuk bongok tuuu




Quote kelana36 7-5-2019 05:31 PM
Najib baik tukar government, kalau tak burn gi tu jer.
Quote sitiram 7-5-2019 05:34 PM
celaka ph dah songlap duit tabung budak sekolah, pastu senyap je sal TABUNG HARAPAN tuuu

burn gitu je duit kantin budak sekolah

babi punya ph

Quote kelana36 7-5-2019 05:35 PM
PETALING JAYA: The government has received some US$57 million (RM236 million) from Red Granite Pictures C the film production company linked to the stepson of former prime minister Najib Razak, Riza Aziz C which was accused of using money embezzled from 1MDB.

Attorney-General Tommy Thomas said the sum was recovered by the Department of Justice (DoJ) last year following a US$60 million settlement recorded in a US court.

He said some RM3 million was deducted to pay DoJ and the Federal Bureau of Investigation (FBI) for costs involved in investigating and securing the settlement.

Thomas said the sum is part of a total of US$322 million (RM1.3 billion) from the sale of assets linked to money embezzled from 1MDB, which includes about half-a-billion ringgit from the sale of a luxury yacht linked to runaway businessman Low Taek Jho.




He said a special trust account had been specifically opened to keep money from the asset recovery.

Such recovery could not be achieved without the assistance and excellent cooperation that the Malaysian authorities enjoy with our counterparts in the US and Singapore. We express our gratitude to them, said Thomas.

Rizas Red Granite was accused of using more than US$100 million embezzled from 1MDB. A US$60 million settlement was reached with the company in September last year.

The sum is part of several civil asset forfeiture actions filed by DoJ between 2016 and 2019 to recover US$1.7 billion allegedly embezzled from 1MDB. US investigators believe that some US$4.5 billion was wrongfully diverted from 1MDB, in what is considered the biggest case by DoJs Kleptocracy Asset Recovery Initiative.

DoJ previously said that three films produced by Red Granite C The Wolf of Wall Street, Daddys Home and Dumb and Dumber To C were financed with money misappropriated from 1MDB.

The settlement reached with Riza stipulated among others that he would not draw any salary from his company during the payment period, while stating that it was not an admission of wrongdoing by Red Granite.

Thomas said Malaysia is awaiting another US$139 million from the recent sale of the Park Lane Hotel in New York, which was also linked to Low.

The AG said Malaysia is also awaiting S$35 million to be returned from Singapore, following disposal orders from Singapore courts over monies misappropriated from 1MDB.

He said some S$15 million was credited into the special recovery account between September last year and March this year.






Ni yang macai kata fitnah, DOJ tak a buat apa pun, tak ada kes pun katanya.
Quote sitiram 7-5-2019 05:35 PM
babi lagi penyokong ph

babi bodoh

Quote sitiram 7-5-2019 05:37 PM
babi bodoh punya perjilat tegar penyamun perompak pencuri duit tabung budak sekolah

bodoh babi turunan



Quote sitiram 7-5-2019 05:39 PM
duit 1 mdb kau dapat balik, duit budak sekolah derma tabung harapan kau sakau jugak

haram jadah punya perompak duit budak sekolah

babi sial yg masih sokong penyamun duit budak sekolah





Quote tobby 7-5-2019 05:44 PM
sitiram replied at 7-5-2019 05:34 PM
celaka ph dah songlap duit tabung budak sekolah, pastu senyap je sal TABUNG HARAPAN tuuu

burn git ...

bak kata orang perak...


Quote Rogue98 7-5-2019 07:34 PM
Bagus lah... boleh lah bagi apa yang di janji kan pada rakyat dalam manifestobasi tu ye tak? Toll free yeahhh....
Quote Konahhh 7-5-2019 09:57 PM
Equaminity bukan bahan bukti nak dakwa najib ka? Kenapa pulak dijual {:question tak faham sungguh, senyap-senyap je jual depa ni.
Quote harizs 7-5-2019 10:01 PM
Rogue98 replied at 7-5-2019 07:34 PM
Bagus lah... boleh lah bagi apa yang di janji kan pada rakyat dalam manifestobasi tu ye tak? Toll fr ...

Lepas ni mesti tol percuma  hehe

Lihat semua komen(32)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.261022s Gzip On
To Top