CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
CARI Infonet Portal Portal Utama Fokus Lihat artikel

Minum Tak Bayar, Lepas Tu Buang Bawah Rak! Mentaliti Dunia Ketiga Betul

29-4-2019 11:00 AM| Diterbitkan: Cari-Azza| Dilihat: 11869| Komen: 102

Description: Kredit foto:Tular sekeping gambar yang memaparkan seorang pekerja pasar raya menyapu sampah di bawah rak. Lebih mengecewakan ialah sisa-sisa atau bekas makanan dan minuman itu dibuang tanpa dibayar te ...




Tular sekeping gambar yang memaparkan seorang pekerja pasar raya menyapu sampah di bawah rak.

Lebih mengecewakan ialah sisa-sisa atau bekas makanan dan minuman itu dibuang tanpa dibayar terlebih dahulu. Ia jelas menunjukkan masih wujud mentaliti orang sebegini biarpun tidak lama lagi kita akan mencapai tahun 2020.

Kredit foto: Twitter


Maka ramailah netizen memberi komen ia adalah panorama biasa di pasar raya, malahan turut berlaku di kedai serbaguna seperti Mr.Diy dan kedai RM2. Ianya berbalik pada mentaliti setiap individu hingga menjejaskan masyarakat keseluruhan. Kebanyakkan mereka yang melakukan ini kerana sudah mempunyai minda untuk makan dengan percuma lalu menyorokkan di tempat yang tidak nampak apabila sudah habis.

"Minda kelas ketiga. Apa yang anda nak jangka?"

Kredit foto: gambar hiasan


Bagi segelintir netizen, tidak mungkin pembeli yang melakukan perkara sebegini kerana dia tidak pernah nampak situasi sebegitu. Jadi, kemungkinan ia dilakukan oleh pekerja sendiri yang sudah tahu di mana tempat bahaya atau selamat.


Kredit foto: Carian Internet

Manakala bagi netizen yang lain pula, mereka pernah menyaksikan situasi janggal dan memalukan seperti ada anak beranak yang menukarkan telur gred C kepada telur gred A, budak-budak yang minum air atau aiskrim kemudiannya meletakkan kembali dan pelbagai lagi perbuatan tidak sepatutnya. Hal ini menjelaskan tiadanya kesedaran sivik dalam diri masing-masing. Kenapa pentingkan diri sendiri?

Jadi, jalan terbaik ialah terapkan kesedaran kepada anak-anak sejak kecil lagi dan jadikan ianya sebagai perkara wajib yang harus dipatuhi agar tidak menyusahkan mana-mana pihak. - CARI
3

Bagus
3

Marah
2

Terkejut
3

Sedih
3

Lawak
3

Bosan

Friends Rank (17 people)

  • Bosan

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • kroit92

  • haliamerah

  • Bosan

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote JokesCop 29-4-2019 11:10 AM
One word: Immigrant
Quote Artemesiaa 29-4-2019 11:12 AM
Orang yang tak ada kesedaran sivik je suka berperlakuan sebegitu.  Selain tempat2 yang dinayatakan diatas kawasan jual bawang pun sama.  Gigih acik2 bawang mengupas bawang yang nak dibeli dipetak pilih  bawang.  Tempat jual jagung gigih memasing kupas kulit jagung pada hal dah terang tertulis  jagung tu dijual ikut per tongkol bukan ikut per kilo.
Quote RatuDunia94 29-4-2019 11:50 AM
Artemesiaa: Orang yang tak ada kesedaran sivik je suka berperlakuan sebegitu.  Selain tempat2 yang dinayatakan diatas kawasan jual bawang pun sama.  Gigih acik2 b ...


Iols pon x paham makcik2 n akak yg duk pecah2kan n kupas bawang bila nk beli.. end up bawang2 tu jd hancur.. amik je lah selabub tu c payah pecah2 kan.. bawang juga kan dapatnya..
Quote mongoose_kidz 29-4-2019 12:02 PM
bnda jadi darah daging...
kalu kita / keturunan x brp mnjadi mungkin ini la salah satu puncanya...
Quote nazzse 29-4-2019 12:19 PM
Artemesiaa replied at 29-4-2019 03:12 AM
Orang yang tak ada kesedaran sivik je suka berperlakuan sebegitu.  Selain tempat2 yang dinayatakan d ...

ni ke sebabnya...iols tertanya jgk apahal lah bwk kulit bawang dari bawang...turn kita pilih habuk je ada
Quote bobo_beck 29-4-2019 12:25 PM
Quote R2D2 29-4-2019 12:32 PM
biasanya sepet memang suka buat mcm ni
dia makan ais krim
kemudian dia tolak troli brg ke sana sini
bila dh habis ais krim baru gi kaunter
bungkusan ais krim dh campak lebih awal

kalau report security pun satu hal mereka nk trace pergerakan dia org
Quote Hessa 29-4-2019 12:40 PM
kesedaran sivik semuanya bermula di rumah..kata lah apa sekalipun, semuanya di rumah!!!
Quote brown_pupil 29-4-2019 12:49 PM
Bagi iols.. kalau ko lapar sgt atau haus sangat pun, boleh je ko telan..janji ko bawak bungkusan tu pegi scan kat kaunter dan bayar..

Ramai je yg buat tebiat mencuri ni..
Quote eLiaD 29-4-2019 12:52 PM
Ptot nye snap gmba dan tampal kt tmpt tertentu konpem dorg ni serik n malu nk msuk sbb muka dh terpampang cara ni dh ada smarket yg praktik an
Quote EvieWanKenobi 29-4-2019 12:54 PM
pernah juga nampak parents
bagi anak2 dalam troli minum
vitagen pek 5 botol tu..

kalau bayar, Alhamdulillah..
Quote lyza2474 29-4-2019 01:20 PM
tak sangka ada orang buat macma ni
Quote Sazida 29-4-2019 01:29 PM
Iols selalu jugak buat mcm tu sbb haus. Tp tetap bwk ke kaunter wlpn botol kosong. Nanti botol tu terus cashier buang dlm tong smph dia., yg dh minum tp xbyr tu hrp berubah la. Benda jd drh daging oi
Quote salmon-suki 29-4-2019 01:51 PM
Artemesiaa replied at 29-4-2019 11:12 AM
Orang yang tak ada kesedaran sivik je suka berperlakuan sebegitu.  Selain tempat2 yang dinayatakan d ...

Y ni betul sgt..dlm rak bawang atau jagung atau anything y berkulit cmtu msti penuh dgn kulit..bkn dlm rak tu je,kt bwh rak bersepah..mcm uncivilised sgt taw..

And baru yesterday aiolzs jmpe sekor pakcik ni,no offence,dia amek air kt rak n minum..aiolzs tenung je dia,tgk cuak sket muka dia..tp aiolzs tataw laa dia bayar ke x..

Mmg mental low class betul..
Quote steven.l 29-4-2019 01:57 PM
R2D2 replied at 29-4-2019 12:32 PM
biasanya sepet memang suka buat mcm ni
dia makan ais krim
kemudian dia tolak troli brg ke sana sin ...

Entah2 you buat mcm itu kot. Jgn kata bangsa lain, sendiri tgk bangsa you sendiri.
Quote Pajeri_Nenas 29-4-2019 02:32 PM
yg selalu tukar telur, picit buah tu apek dan ahsoh
Quote dekmieDandy 29-4-2019 02:34 PM
kalau dekat america pon sama, byk org homeless masuk shopping mall, amek makanan bawak masuk toilet gi makan

tapi biasa diorang halau je, tp kalau ko mencurik bawak masuk keluar dia kejar
Quote saviour_09 29-4-2019 02:45 PM
alaahhh sama je belaka ni

baik customer baik staff

kalo dah biasa buat, pantang line clear la jawab nyaaa
Quote Melorqe 29-4-2019 03:02 PM
Artemesiaa replied at 29-4-2019 11:12 AM
Orang yang tak ada kesedaran sivik je suka berperlakuan sebegitu.  Selain tempat2 yang dinayatakan d ...

yg kupas jagung tu pasal diaorang tak mau bawa balik sampah kulit jagung tu ke rumah.
yg bawang pulak sama jak, pilih ulas besar saja. kes malas nak kupas yg kecik la tu.

Lihat semua komen(102)

Kategori Berkaitan




Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

21-5-2022 02:09 PM GMT+8 , Processed in 0.078356 second(s), 30 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top