Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
CARI Infonet Portal Fokus@CARI Lihat artikel

Gara-Gara Viral Tolak Motor Pancit Dengan Anak, Lelaki Dapat Banyak Tawaran Kerja

26-4-2019 11:36 AM Komen: 40
Rezeki ada di mana-mana. Itulah yang menggambarkan nasib seorang lelaki, Mohd Sharul, 46, apabila gambarnya yang sedang menolak motosikal pancit sejauh 10 kilometer menjadi viral baru-baru ini.


Kredit foto: Facebook
Kisahnya bermula apabila seorang lelaki bernama Syed Hassen ternampak lelaki itu sedang menolak motosikalnya sepanjang jambatan Pulau Pinang. Turut sama di atas motosikal itu adalah anak Mohd Sharul yang berusia enam tahun.


Kredit foto: Facebook
Kerana belas kasihan, Syed Hassen telah mengiringi anak beranak itu sehingga ke bengkel untuk memasikan keselamatan mereka. Menunggu motosikal dibaiki, Syed Hassen sempat makan dan berborak dengan si ayah dan mendapati bahawa beliau sedang mencari pekerjaan untuk menyara lapan orang anaknya.

Kredit foto: Facebook
Selepas membayar kos membaiki motosikal dan membayar makanan, Syed hassen meminta keizinan lelaki itu untuk berkongsi kisahnya di media. Postingan beliau dikongsikan di beberapa portal komuniti termasuk Penang Kini dan Komuniti Kepala Batas. 


Kredit foto: Facebook
Tak sangka, susulan perkongsian itu, lelaki itu telah menerima beberapa tawaran pekerjaan. "Tolong PM, mungkin saya boleh tolong kalau dia nak kerja kilang,' kata seorang netizen.


Kredit foto: Facebook
"Boleh tak beri nombor dia, suami saya sedang mencari pekerja di tepi Highway Jeluton, gaji RM1100," kata seorang wanita.

Tidak cukup dengan rekomendasi, malahan ada beberapa orang majikan sendiri meminta nombor perhubungan Sharul untuk menawarkan pekerjaan.


Kredit foto: Says.com
Menurut Sinar Harian, Sharul terharu dengan semua tawaran itu dan tidak menyangka kisahnya menyentuh hati msayarakat. Beliau juga dikatakan sedang menimbang beberapa tawaran kerja tersebut secara serius.

Kredit foto: Facebook
Semoga niat Sharul mencari pekerjaan untuk menyara 8 orang anaknya akan termakbul. -CARI

Apa Reaksi Anda...

Bagus
3
Marah
2
Terkejut
0
Sedih
0
Lawak
0
Bosan
0
Komen: 40
Komen

Anda Mungkin Meminati

Komen Terbaru

Quote am2020 11-7-2019 04:30 PM
kije x de..anak sampai 8 org...tu la melayu..beranak cam kucing...kije malas...asyik2 harap brim..pesal x gi rumah zahid hamidi pujaan org bagan datok utk cari kije..ni sampi ke jelutung jgk ko mengemis cari keja..

Lain-lain Komen

Quote uori 26-4-2019 11:47 AM
viral benda baik memang bagus. baca pun hepi2 je
Quote prettyuglybabe 26-4-2019 11:53 AM
see.. betapa banyaknya peluang kerja cuma orang kita je kurang mencari..
Quote Kurex 26-4-2019 12:00 PM
Rezeki datang tanpa diduga..
Quote syadq 26-4-2019 12:05 PM
Syukur            
Quote Artemesiaa 26-4-2019 12:08 PM
Baguslah dah ramai menawarkan beliau pekerjaan
Quote pakderis 26-4-2019 12:31 PM
terharu baca respon org kita....Alhamdulillah
Quote ikanmasin 26-4-2019 12:47 PM
alhamdulillah syukur..
Quote gummiebear 26-4-2019 12:49 PM
Alhamdulillah ramai yang nak menolong. Semoga murah rezeki abang ni
Quote Mamidingdong 26-4-2019 12:53 PM
Alhamdulillah...seronok baca org pakat ramai2 nak tolong..bukti yg rakyat malaysia baik hati
Quote nuril86 26-4-2019 01:35 PM
Edited by nuril86 at 26-4-2019 05:36 AM
prettyuglybabe replied at 26-4-2019 03:53 AM
see.. betapa banyaknya peluang kerja cuma orang kita je kurang mencari..

mmg banyak peluang pekerjaan... tp disebabkan sikap segelintir yg suke memilih... tu yang x abes2 canang xde kerja.... org umur 50 pon masih nak cari kerja nak tambah duit... yang muda2 ni merempan x sudah xde kerja...
Quote Mamidingdong 26-4-2019 02:16 PM
nuril86 replied at 26-4-2019 01:35 PM
mmg banyak peluang pekerjaan... tp disebabkan sikap segelintir yg suke memilih... tu yang x abes2  ...

kawan suami i ada sekor mcm ni, dok merempan kata kerajaan tak guna sebab takdak kerja utk graduan2, tapi bila offer jd chef & uruskan kedai makan (dia grad kulinari)  tanak pulak. katanya susah la nak kena bangun awal pagi sedia bahan2 masak. sanggup bawa grab dapat 50 hengget sehari balik rumah tido, katanya lebih suka keja yg flexiable. kesian kat bini dia kerja kat kedai tayar from 8am-8pm dapat off day sehari dalam seminggu, tu pun dok merungut kena amik hantar bini keja. taktau nak panggil laki apa mcm tu
Quote saviour_09 26-4-2019 03:38 PM
bagus bapak dia

jauh merantau cari kerja
dengan tulang 4 kerat
demi anak2

semoga dipermudahkan urusan bang
Quote gigahertz 26-4-2019 03:40 PM
prettyuglybabe: see.. betapa banyaknya peluang kerja cuma orang kita je kurang mencari..

ok ok lepas ni i tahu nak apply keje macam mana
Quote minahmanja 26-4-2019 03:52 PM
alhamdulillah.. org kita msia ni mmg min salute.. bab2 tlg menolong ni mmg pantas.. tp bab kondem/kecam pun pantas jugak..
Quote jazaa100 26-4-2019 03:58 PM
prettyuglybabe replied at 26-4-2019 11:53 AM
see.. betapa banyaknya peluang kerja cuma orang kita je kurang mencari..

Samggup duduk dlm bangsal anak beranak....ngesek pun kat situ
Quote prettyuglybabe 26-4-2019 04:19 PM
jazaa100 replied at 26-4-2019 03:58 PM
Samggup duduk dlm bangsal anak beranak....ngesek pun kat situ

hahahaha.. bila kita panggil pemalas, marah..nanti tanya kita pulak dah pernah miskin ke belum? kalau belum, miskin dulu baru cakap
Quote annehuda 26-4-2019 05:13 PM
waris die dah mintak tlg stop viralkan abg ni
bukan org susah pun, dan die mmg duduk kt penang tu
Quote annehuda 26-4-2019 05:17 PM
02f8f632-c07e-410e-9d0c-7705bd1da1ba.jpg


Quote kakanne 26-4-2019 07:59 PM
yg dok sembang kat workshop tu cerita apa? bukan ke abg tu xda kerja (xda duit) anak 8. surelah org nak tlg. tetiba meniaga santan bawak anak jln2 (nakk motor buruk) ke penang. fishy sgt

Lihat semua komen(40)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.212387s Gzip On
To Top