CARI Infonet

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

Search
Carian Terbanyak:
CARI Infonet Portal Portal Utama Fokus Lihat artikel

"Ni Baru Betul, Bukan Macam Da'i Sorang Tu" - Ramai Sokong Respons Ebit Lew Isu Cerai Isteri Hamil

23-4-2019 11:56 AM| Diterbitkan: Lilrose| Dilihat: 6548| Komen: 24|Original author: Oleh: LilRose

Description: Setiap kali melihat video atau posting tazkirah pendakwah Ebit Lew, pasti berjuraian air mata menahan sebak. Boleh dikatakan, Ustaz Ebit pandai melembutkan hati pendengarnya.
Setiap kali melihat video atau posting tazkirah pendakwah Ebit Lew, pasti berjuraian air mata menahan sebak. Boleh dikatakan, Ustaz Ebit pandai melembutkan hati pendengarnya.


Terbaru, sayu apabila membaca perkongsiannya mengenai isu suami menceraikan isteri yang sedang hamil.

Walaupun tidak dinyatakan ia ditujukan buat siapa, namun pasti ramai dapat mengaitkannya dengan isu panas terkini membabitkan Pencetus Ummah (PU) Abu.




"Sedih pilu sangat bila terbaca kisah sesiapa menceraikan isteri sedang mengandung untuk berkahwin lain," tulisnya.



Ramai netizen bersetuju dengan cara Ustaz Ebit memberi komen berhubung isu ini dengan jelas secara halus.


Kredit foto: IG Ebit Lew

Seperti kata-kata Ustaz Ebit, anganlah bina mahligai bahagia atas air mata isteri. - CARI
3

Bagus

Marah

Terkejut

Sedih

Lawak
1

Bosan

Friends Rank (4 people)


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote umbut 23-4-2019 12:17 PM
Ebit lew ni cina mualaf ke.. lew namanya
Quote munchkin 23-4-2019 12:33 PM
Dah kawin nak jadi raja. Sebijik macam bil i. Fil i dah set sebaik baik example. Mcm mana fil layan mil i. Sama2 tolong buat kerja. Habis cepat sama sama tengok tv. Fil aku sangat lah gentleman.

Bila ada kerja rumah, Bil i jawab buat apa aku nak buat apa2 lagi bila ada ada wife. Dengan bergurau kawin lagi satu di soc med, mertua bil i baca dan drop komen dah pasang niat ke? .. Aku sepak kepala sekor sekor bbnu ni sedap jugak.  
Quote salmon-suki 23-4-2019 01:28 PM
munchkin: Dah kawin nak jadi raja. Sebijik macam bil i. Fil i dah set sebaik baik example. Mcm mana fil layan mil i. Sama2 tolong buat kerja. Habis cepat sama s ...

sila sepak je bil yu tu...kesian giler kt wife dia..semoga fil n mil yu pun sama2 sepak anak y taguna tu
Quote sonatalady 23-4-2019 01:33 PM
Sama mcm kawan...laki mengada2.
Bergaduh..mengadu kat mak dia..bini x sediakan makan..x teman mkn...padahal..semua siap hidang..kena amik sendiri aje..x teman sbb sibuk layan anak balik sekolah.

Mak mentua siap ckp..mak x pernah ajer dia makan x berhidang..x berteman.pa kejadah bg kawen tp nak bini jadi kuli..
Mak sendiri jadi kuli anak...dalam pada x perasan.
Quote ayorsuam 23-4-2019 01:34 PM
umbut replied at 23-4-2019 12:17 PM
Ebit lew ni cina mualaf ke.. lew namanya

Arwah bapak dia Chinese masuk Islam
Quote manjalara_01 23-4-2019 01:56 PM
Edited by manjalara_01 at 23-4-2019 01:59 PM
ayorsuam replied at 23-4-2019 01:34 PM
Arwah bapak dia Chinese masuk Islam

nak tunggu keturunan mualaf chinese jgk yg bg peringatan pd malay muslims....
nk tunggu mat saleh mix jawa jgk..nk sound...

kasihan...malays muslims ni...xleh nak pk sendiri...

mana pegi tokoh2 Islam malays yg lain?...senyap saje...

bile kluar isu hangat mcm LGBT & sbgnye je baru berbunyi..
Quote mdhelmi 23-4-2019 02:08 PM
erm sbg laki kene fokus utk memajukan diri dan keluarga
ape yg xkene betulkan bukan cari lain
kalo isteri mcm nenek kebayan belikan dia krim pemutih, buat facial, rebonding rambut
kalo busuk pegi mandikan air bunga taruk bedak byk2 spray minyak wangi 2 3 botol
bukan sikit2 cari lain, tu mmg jenis pantang jumpa yg comel/cantik sikit
maknanya xde keje lain otak mmg kesitu je
Quote ikanmasin 23-4-2019 02:18 PM
tq sharing benda2 mcm ni.siapa yg cili dialah yg terasa pedas ye dak...
Quote paz 23-4-2019 02:52 PM
Bagus isinya, adil bunyiknya untuk semua pihak.
Quote missDollie 23-4-2019 02:54 PM
Ya Allah menusuk nya kalbu..sapa potong bawang plak niiii..
Quote Queenmastani 23-4-2019 03:55 PM
Dlm kes abu si rider agama ni  boleh nmpk ada yg bodoh bg pendapat, ada yg nk kejar glamer , ada yg batak like or comments. Ada stgh2 tu tunggu bawang rangers favor side abu ke or x wife  then br bg pendapat ikut kemahuan BR.

Sorry still sceptical 🤨  depa2 ni.. unless kejadian baru sehari dua trus sound mamat abu hidung kembang tu. Husnuzon maybe tk sempat nk karang capt panjang2 itu yg amik masa br nk respond.

Ampun maafin kalau iolss tersilap sangka
Quote haryatie 23-4-2019 04:25 PM
yg sorang tu senang2 cerai istri tengah ngandung dulu2 kawin paksa ker
Quote lee_sakura 23-4-2019 04:41 PM
bagus uztaz ebit, dia bg nasihat berdasarkan pengalaman jumpa anak2 mangsa keluarga cerai berai...nasihat mcm ni kita nk dgr bukan mcm ustaz lain, nk glamor je lebih
Quote gigahertz 23-4-2019 05:46 PM
sonatalady: Sama mcm kawan...laki mengada2.Bergaduh..mengadu kat mak dia..bini x sediakan makan..x teman mkn...padahal..semua siap hidang..kena amik sendiri aje.. ...

i rasa bukan pasal tu. i rasa pasal bini dia jenis tutup litup.
i mean ye la kan bini dia berpurdah bagai. sebelum halal tak boleh sentuh. kalau duduk depan2 pun nampak apa?
sekali bila dah nikah. dah halal ..rupa tak macam emma maembong. tu yang buat hal.
mmg ada sesetengah perempuan melayu bila pakai tudung nampak macam gojes.bila bukak stail raambut tebuan.yang jadi masalah takkan nak duduk rumah 24jam bertudung semata mata nak nampak gojes depan laki kan?
Quote munchkin 23-4-2019 08:00 PM
Dia ni berdakwah celah celah lorong.

Yg lain tu berdakwah dalam ekon mana nak nampak apa masalah sosial masyarakat.

Quote fair_iza 23-4-2019 11:24 PM
"bahagia itu bila kita memberi, bukan tuntut hak dr pasangan". Hebat sungguh kata2 dia. Ustaz mcm ni yg patut dicontohi, berdakwah dgn mendekati bukan nya semakin menjauhi. Menyampah dgn ustaz mee segera.
Quote bangcak 24-4-2019 09:15 AM
kita taktau apa yg berlaku dlm rumahtangga heol.

mana la tau ntah2 bini yg mngandung tu kantoi dpn abu.
mungkin masa tu sheol tgh tengking ibu heol
"org tua hanat! dah nyanyuk berak plak atas katil! nah, ciom taik u sendiri!"

tgh sapu2 taik kat muka mak mentua, si abu pon ternampak.  
dgn rasa marah yg membara n hilang pertimbangan, si abu pon tross lafaz cerai on the spot.

then,
viral "pencetus ummah cerai bini tgh mengandung"

sbg setad, bukan cara abu utk adu-domba, dedah aib bini so, heol just senyum n admit maki hamun netizen. mungkin heol harap biar heol jd tong sampah terima sumpah seranah org asalkan takde sapa yg terkesan dlm poblem rumahtangga heol.

maybe.
Quote keds 24-4-2019 09:36 AM
Adil & saksama.
Quote zie_indah 24-4-2019 01:03 PM
Alhmdulillah ustz lembut aja nasihat nye.moga rumahtgga kita smua aman damai..untk yg mngalami.diceraikan ketika mgndung moga bertabah kesian nye pd su anak..x tahulah alasan apa.bapak nye tp yg salah ttp salah..

Lihat semua komen(24)

Kategori Berkaitan


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

25-9-2022 07:03 PM GMT+8 , Processed in 0.074848 second(s), 30 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top