Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon

Resipi Pearl 'Homemade' Ala Tealive, Lepas Ni Tak Perlu Beratur Dah!

15-4-2019 12:36 PM|Oleh: intan| Komen: 24

Jika anda penggemar minuman seperti Tealive dan Chatime pasti pernah merasa 'topping' minuman seperti pearl, grass jelly dan sebagainya. Harga satu minuman paling kurang pun RM 6 hingga RM10. Kalau hari-hari minum pun boleh muflis juga ya! Kali ni tak perlu dah beratur panjang-panjang di kiosk sebab anda boleh buat sendiri di rumah resipi pearl ala Tealive ni.

Bahan dan cara memasak pun mudah saja, boleh buat satu jug terus!

Bahan-bahan diperlukan

2 cawan tepung pulut
2 sudu besar tepung ubi
secubit garam
1 sudu teh esen vanilla
sedikit pewarna hitam


Campurkan kesemua bahan. Air dimasukkan sedikit demi sedikit sehingga aduna tidak melekat di jari. Cubit dan uli adunan menjadi bebola kecil sehingga siap semua.

Rebus dengan air gula

Kemudian, rebus dengan air gula. kalau nak sedap lagi gunakan gula melaka.

Tunggu sehingga masak. Kemudian dah siap untuk dihidang. Mudah ja kan?


Selain teh ais, boleh juga dicampurkan dengan minuman lain. Sedap kenyal-kenyal gitu. Selamat mencuba! -CARI

kredit : Su Abdullah

Apa Reaksi Anda...

Bagus
9
Marah
7
Terkejut
4
Sedih
3
Lawak
6
Bosan
5
Komen: 24
Komen

Previous : Ayam Percik Kelantan, Buat Air Liur Merecik!

Next       : 'Telur Dadar Pearl', Resipi Baharu Buat Peminat Tegar Bubble Tea!

Komen Terbaru

Quote Mooverine 1-7-2019 03:51 PM
Thank u share recipe.. boleh la try nanti gentel2 sambil layan drama hehe

Lain-lain Komen

Quote sfrnna 15-4-2019 06:26 PM
Thanks sharing! i mmg suka pearl ni expecially kalau dpt minum dgn thai green tea tak pun milk coffee.  cari dekat kedai x pernah jumpa pulak.  Nak gentel kecik2 tu yang leceh tu.
Quote twinkleboo 16-4-2019 10:03 AM
OMG! Senang jer nak buat!
Quote chinta89 17-4-2019 09:41 AM
sape dh buat? sedap tak?

kalau nk beli pearl yg dh siap,kat mana? iols bayangkan ade dijual bijik kecil2 lps tu rendam dlm air bg kembang hahaha
Quote lwyl 19-4-2019 10:22 AM
chinta89 replied at 17-4-2019 09:41 AM
sape dh buat? sedap tak?

kalau nk beli pearl yg dh siap,kat mana? iols bayangkan ade dijual bijik ...

Di Shopee.
Quote chinta89 21-4-2019 07:51 AM

owh tq uols nt nak carik
Quote lwyl 21-4-2019 06:24 PM
chinta89 replied at 21-4-2019 07:51 AM
owh tq uols nt nak carik

Boleh juga beli dari Taiwan.
Quote Bantalkuning 21-4-2019 07:17 PM
wahh, tak sangka pula sng je buatnya
Quote bondeh 25-4-2019 05:28 AM
I tgk resepi di ig masakan Thai dia guna serbuk minuman coklat 3 in 1 campur air & serbuk agar-agar then masak. Macam leceh juga sebab nak keraskan kena ada acuan. Huhu. Tapi ini senang. I baru tgk ig resepiadik dia guna bahan2 macam ini tapi dia buat warna warni. Menarik
Quote puanbintang 6-5-2019 08:19 AM
tak berapa gemar bubble ni tapi tengok cara macam senang...
Quote silentreaaders7 19-5-2019 05:01 PM
mcm menarik je !
Quote cpnor 19-5-2019 06:27 PM
Menarik..boleh try ni
Quote ShashaVanilla87 19-5-2019 08:54 PM
Menarik tapi kalo orang malas macam aku ni , beli jela..hihihih
Quote Mina2215 20-5-2019 03:30 PM
Aku beli kat shoppee. Sekilo bubble jelly yang mentah tu rm6.80 blom termasuk postage

Cara nya masak jelly dan air, 1 nisbah 8 selama 13 minit. Pastu tutup api dan tudungkan periuk selama 13 minit.

Pastu bukak dan rinse dalam air mengalir. Ni untuk buat jelly tu sebutir tak melekat sesama sendiri.

Siapppp!

Bagi yang malas nak berbeli bahan2 dan menggentel jelly boleh la try.
Quote Mina2215 20-5-2019 03:31 PM
Mina2215 replied at 20-5-2019 03:30 PM
Aku beli kat shoppee. Sekilo bubble jelly yang mentah tu rm6.80 blom termasuk postage

Cara nya m ...

Eh jap. Lepas rinse tu, letakkan dalam sirap gula merah. Untuk bagi rasa manis dan rupa berkilat.  
Quote Drogo 20-5-2019 09:12 PM
Boleh cuba ni hehe
Quote Blackestpink 27-5-2019 05:29 AM
Wah bleh try nih..tq utk ilmunya
Quote mesmerize 27-5-2019 02:46 PM
tak kuasa ai nak gentle pearl ni satu2.. beli je senang
Quote gigihadid 13-6-2019 04:29 PM
wahhhhh.. bleh try.. sejak dua menjak ni tealive rmai sungguh org beratur.. chatime plak dh x jual pearl.
Quote Twilight87 15-6-2019 07:29 AM
Tq for sharing the recepi..sy nk try buat

Lihat semua komen(24)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

Terpanas Minggu Ini
 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.101305s Gzip On
To Top