Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
CARI Infonet Portal Fokus@CARI Lihat artikel

"Dah 2019 Pun Masih Pandang Rendah Kat Kerjaya Ni" - Jurugambar Kecewa Dapat 'Job' Percuma..

Oleh: jiji|16-4-2019 06:00 PM Komen: 12
Sejak dari dulu lagi, kerjaya seperti designer dan photographer selalu dipandang rendah oleh masyarakat. Seringkali kita dengar luahan designer yang kecewa kerana pelanggannya yang mahukan servis percuma atau membayar dengan harga yang murah untuk sesuatu design di atas alasan seperti "ala design je pun".

Tidak terkecuali, photographer juga sering ditawarkan upah yang sedikit ataupun servis percuma kerana ada yang menganggap mereka hanyalah menekan butang untuk menangkap gambar. Apa yang orang lain tidak tahu adalah masa untuk photographer belajar mengambil gambar dan kos alatan mereka yang sangat mahal.

Baru-baru ini, seorang photographer meluahkan rasa kecewanya apabila client menawarkan kerja tetapi tiada bayaran, menurut pelanggannya itu, kerja itu mampu untuk mengasah bakatnya sebagai jurugambar.


"Kamera ni ada umur dia. Dah sampai limit, kena beli baru".



Semoga selepas ini tiada lagi orang yang menganggap servis designer dan photographer boleh didapati secara percuma atas dasar keikhlasan. Hormati profession ini kerana mereka belajar bertahun-tahun untuk mendapat skill tersebut. Ubah mentaliti kita! - CARI 


Apa Reaksi Anda...

Bagus
0
Marah
0
Terkejut
0
Sedih
0
Lawak
0
Bosan
0
Komen: 12
Komen

Anda Mungkin Meminati

Komen Terbaru

Quote None68 18-4-2019 04:00 PM
Hai nasib betul la kan..

Lain-lain Komen

Quote noraidil_06 16-4-2019 06:17 PM
Bila kite offer service mcm ni lah. Org ingat kite modal air liur je. My advice to junior lawyer dlm ni, no free advice. I rarely entertain legal question yg personal in here. I dont owe them a living, dan mereka juge  x owe me anything.

N i x buat pro bono.
Quote Kurex 16-4-2019 06:49 PM
Macam aku kena "nak baju boleh, tapi bagi la free, boleh tunjuk dekat member nanti, mesti dorang tanya siapa yg buat". "bagilah harga member".

Mampus kauuuuuu

Quote ninnamina 16-4-2019 06:50 PM
Amboi sesedap rasa je mtk free..
Quote rayray28 16-4-2019 07:02 PM
Kurex replied at 16-4-2019 06:49 PM
Macam aku kena "nak baju boleh, tapi bagi la free, boleh tunjuk dekat member nanti, mesti dorang tan ...

Budusnya cmtu..iols if terdesak nk mtk design something ke apa..mmg bayor jela caj..kalau xmau buat sendiri habes cite..kesian org lain pn cr makan jugak
Quote Genkidesuka 16-4-2019 09:02 PM
Assalammu'alaikum n selamat sejahtera.

Kesian adik photog tu.  Rasanya MARA kot ada buat website di mana sellers n photographers berganding bahu, win-win situation.  Pernah dgr dulu.  
Quote gigahertz 16-4-2019 09:33 PM
noraidil_06: Bila kite offer service mcm ni lah. Org ingat kite modal air liur je. My advice to junior lawyer dlm ni, no free advice. I rarely entertain legal ques ...

diorang ni berani sesama bangsa je .cuba kaum.lain. otomatik bayar...tak banyak bunyik pun
Quote ikanmasin 16-4-2019 09:53 PM
nak free saja tak fikir ke tenaga masa nak buat semua tu
at least fikir lah duit minyak tol nak g tmpt ko tu..sedap jer
nak mengamik kesempatan yer..skrg ni bukan zmn pakai
air liur tau..ptt support lg org kita..mmg kene setepek ckp mcm
tu bg kwn dia tu baca.menyampah pl akk nak free konon2 nak
asah skill org.bole blah lah..
Quote mohdcrow 16-4-2019 10:23 PM
Dia amik gambar baju untuk kedai...means dia nak meniaga...ada untung...kena la kuar modal amik gambo...pandai lak ko nak untung tp shoot gambo nak free...tutup jerla kedai baju tu gi sedekah baju2 tu kat rumah anak yatim lg bagus
Quote Acikgomen 17-4-2019 11:17 AM
Ni sebijik perangai kengkawan ai yg mintak free tutorial utk marketing and development
Quote eyansss 17-4-2019 11:40 PM
gigahertz replied at 16-4-2019 09:33 PM
diorang ni berani sesama bangsa je .cuba kaum.lain. otomatik bayar...tak banyak bunyik pun

memang pun...  kami selalu kena sindir hentam bagai nak rak atas alasan sombong dengan melayu...  ada tu nak free/ murah gilos (bayar rm150 je), tapi nak gambar berkeping2 siap edit tahap dewa...  
Quote eyansss 17-4-2019 11:41 PM
dek, lainkali ko jawab : skill saya dah superb kak, tak perlu dah nak praktis2 segala ni...  hahaha...
Quote None68 18-4-2019 04:00 PM
Hai nasib betul la kan..

Lihat semua komen(12)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.208939s Gzip On
To Top