Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
CARI Infonet Portal Fokus@CARI Lihat artikel

'Jijiknya!' - Pelancong Asing Selamba Biar Anak Berak Bersepah Di Pusat Beli-belah

12-4-2019 10:19 AM Komen: 28
Sudah banyak kejadian negatif melibatkan pelancong asing terutamanya dari China berlaku di negara kita. 

Di Sabah, kes pelancong berpakaian kurang senonoh, menjemur pakaian di tengah jalan dan merakam video 'berjimba' di kawasan masjid pernah menggemparkan media suatu ketika dahulu.


Kredit foto: Facebook

Malahan, ada di antaranya yang telah diambil tindakan undang-undang. Bagaimanapun, nampaknya mereka masih tidak menjadikannya satu pengajaran.

Terbaru, seorang pelancong China telah membenarkan anaknya membuang air besar di sebuah kompleks membeli-belah. 

Kejadian dikatakan berlaku di Imago Shopping Mall, Kota Kinabalu. Menurut saksi, si ibu menggesa anaknya membuang air besar di laluan bersebelahan pintu masuk kompleks itu walaupun ianya menjadi tumpuan dengan ramai orang keluar-masuk.


Kredit foto: Facebook

Anehnya, tandas berbayar yang selesa ada terletak berdekatan tempat kejadian. 

Netizen yang membaca perkongsian di Facebook ini meluahkan rasa jijik mereka. Mereka juga harian bagaimana wanita itu tergamak berbuat demikian sedangkan kemudahan sudah disediakan.


Kredit foto: Facebook

Ada yang mengingatkan bahawa ini bukanlah kes pertama. Dua tahun dahulu, kejadian sama berlaku di Suria Shopping Mall.


Kredit foto: Facebook

Ada netizen yang mencadangkan supaya gambar-gambar ini dipanjangkan kepada Kedutaan China. Mereka yang menyaksikan kejadian juga dipohon supaya melaporkan perkara itu kepada pihak pusat beli-belah dengan segera.


Kredit Foto: Facebook
Kredit Foto: Facebook
Kredit Foto: Facebook

Berikutan kejadian yang sudah berulang beberapa kali seperti ini, dicadangkan agar pihak berkuasa mengenakan tindakan lebih proaktif termasuk memberikan risalah dalam kapal terbang kepada pelancong asing.


Semoga kejadian ini tidak mencemarkan dan memberi kesan negatif kepada industri pelancongan setempat. - CARI

Apa Reaksi Anda...

Bagus
1
Marah
2
Terkejut
0
Sedih
2
Lawak
0
Bosan
0
Komen: 28
Komen

Anda Mungkin Meminati

Komen Terbaru

Quote arffa 22-4-2019 04:41 PM
Boleh tak jangan bagi diorang ni melancong ke Malaysia. Hari tu berak kat pantai PD. Nasib baik la diorang ni tak pergi tanjung tuan, kat situ port favourite aku.

Lain-lain Komen

Quote EvieWanKenobi 12-4-2019 10:52 AM
aduiii.. i kenot brain this..
Quote buapakperut 12-4-2019 10:54 AM
hawau giler perangai. dulu penah nk g texas chicken, ade mak chinkies buka seluar anak dia bagi kencing kat depan entrance tu, pas kencing tak tau apa, tak jadi dah nk parking.
Quote noor2 12-4-2019 11:04 AM
Nasib bukan depan.aku.....kalau x aku dah jerit jerkah marah. ...
Quote kucingitam 12-4-2019 12:10 PM
gila la weih.
Quote prettyuglybabe 12-4-2019 12:38 PM
tengok tajuk je macam dah tau orang mana
Quote Sang_Pencinta 12-4-2019 01:05 PM
Boleh lastik ke mak dia?
Quote arm_band 12-4-2019 01:53 PM
ewwwwwwwww
Quote bazarayamy 12-4-2019 02:36 PM
macam manalah dorg ni... kt tmpat dorg mmg buat suka hati mcm ni jugak ker? kesian org tukang cuci yg kene bersihkan tempat tu.
Quote pokaibanktokyo 12-4-2019 02:55 PM
Teringat cina malaysia yang berak depan kedai dobi melayu aritu
Quote Artemesiaa 12-4-2019 03:51 PM
Malas nak bawak gi toilet sebab tu jadi macam tu.  Harap pengawal yang bertugas lebih tegas terhadap golongan sebegini.
Quote haryatie 12-4-2019 04:06 PM
giler jijik
Quote Unicorn_heart 13-4-2019 12:03 AM
Punyalah bergaya pakai dress, sekali perangai anjing......  Pelancong china ni mmg pengotor, tiada adab
Quote HannahMontana 13-4-2019 12:51 AM
mcm itulah puak-puak cina hindu pariah DAP  yang menumpang di Tanah Melayu.
Quote sfrnna 13-4-2019 03:34 PM
Org mainland ni mmg macam ni. Last year I kena outstation dekat China tp dapatla merasa duduk hotel 4 star.  Waktu breakfast, dgn ambil makanan lebih pastu tak habis, makan berbunyi lepastu sangat2 bising . Tp i tak boleh lupa ada satu family ni tgh breakfast then anak perempuan diorg nak kecing. Wife dgn anak dia terus pergi kat taman sebelah tu, kencing, then masuk balik sambung makan. dengan tangan x basuh. I tak lalu makan langsung lepas tu sbb i nampak semua.  I tgk semua yg datang hotel tu bawak kereta mewah tapi perangai so lowclass.  
Quote Konahhh 13-4-2019 11:23 PM
Ala biasa dah. Haritu kat food court Pavi, family chinkies and ada anak laki around 3,4 tahun sorang. Parents busy dengan phone, anak nak kencing. Then boleh pulak the dad suruh anak dia kencing dalam botol mineral. Aduih. Dahla tempat makan, and kalau terpecik kat kerusi ke apa? Pengotor gilaaaa. Tapi muka maintain selambe macam tak malu apa.
Quote Nenolen 14-4-2019 09:46 AM
Konahhh replied at 13-4-2019 11:23 PM
Ala biasa dah. Haritu kat food court Pavi, family chinkies and ada anak laki around 3,4 tahun sorang ...

Biaq betui dik konah...ewwww...tak lalu akak dengaq...
Quote Konahhh 14-4-2019 10:24 AM
Nenolen replied at 14-4-2019 09:46 AM
Biaq betui dik konah...ewwww...tak lalu akak dengaq...

Betul kak..family I pun terkejut tengok and memang selambe habis muka parents dia. Dah habis kencingkan anak, sambung main phone. Takdanya nak bergegas ke toilet basuh ke..So better bawak wet wipes ke or macam mama I buat spray Dettol sendiri so bila kat foodcourt or any places boleh just spray and lap first untuk jamin kebersihan meja & tempat kita sentuh..
Quote niena90 15-4-2019 03:30 PM
Org China ni tak pernah terfikir ke tahi itu najis?? Kat tmpt keje aku pun ramai spesis dorg ni berak/kencing tak flush pastu biar je pintu ternganga. Motif? Mmg nak org tgk kau ke ape dlm jamban tu?
Quote am2020 17-4-2019 10:06 AM
Aku masa kt kl sentral tgk china bukit pompuan selamba kencing tepi tiang..gile huduh perangai china bukit ni...selamber gila cam x de apa2

Lihat semua komen(28)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.133907s Gzip On
To Top