Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon

Ayam Percik Kelantan, Buat Air Liur Merecik!

9-4-2019 12:53 PM|Oleh: M.Manis| Komen: 21

Sebut sahaja ayam percik, pasti rasa macam hmm renyahnya nak buat. Susahnya nak buat. Tapi tahukah anda bahawa ayam percik sebenarnya mudah sahaja cara penyediaannya?

 

Foto: Google

Bahan-bahan diperlukan:

*2 ketul paha ayam
*2 ulas bawang putih (dihiris)
*8 biji bawang merah (dihiris)
*5 batang serai (dihiris)
*1 inci halia (dihiris)
*1 cawan santan (½ biji kelapa)
*3 keping asam gelugur
*1 batang serai (Diketuk)
*1 sudu teh gula
*Garam secukup rasa

Cara penyediaan:

1. Masukkan semua bahan dalam kuali dan masak sehingga mendidih.
2. Kacau rata sehingga pekat dan pecah minyak.
3. Angkat ayam dan bakar berasingan sehingga sedikit garing sambil percikkan kuah.
4. Sedia untuk dihidangkan.

Selamat mencuba! -CARI

Apa Reaksi Anda...

Bagus
0
Marah
0
Terkejut
0
Sedih
0
Lawak
0
Bosan
0
Komen: 21
Komen

Previous : Guna Satu Resipi Sahaja Tapi Hasilkan Pelbagai Lauk Masak Lemak Cili Api

Next       : Resipi Pearl 'Homemade' Ala Tealive, Lepas Ni Tak Perlu Beratur Dah!

Komen Terbaru

Quote mamarock 10-4-2019 11:00 PM
Ayam percik Kelate warna putih. Gambar ni macam ayam percik Terengganu je.

Lain-lain Komen

Quote AwanCikDania 9-4-2019 01:06 PM
Iollsss pernah rasa gi kenduri kat Batu Caves. Tuan rumah ore kelate. Sedapnya. Thanks for the resepi.
Quote RatuDunia94 9-4-2019 01:34 PM
Dh nak bulan puasa.. bersepah lah yg jual kat pasar ramadan..
Quote m.manis 9-4-2019 01:57 PM
AwanCikDania replied at 9-4-2019 01:06 PM
Iollsss pernah rasa gi kenduri kat Batu Caves. Tuan rumah ore kelate. Sedapnya. Thanks for the resep ...

welcome. bolehlah cuba buat malam karang.
Quote frozenfroggie 9-4-2019 02:33 PM
suka kuah ayam percik kelantan
Quote aminsaniah 9-4-2019 03:33 PM
kuah nya bukan putih ke?
Quote twinkleboo 9-4-2019 03:38 PM
I love this!
Quote chinta89 9-4-2019 03:41 PM
omg my peveret bila Ramadhan
Quote Elle_mujigae 9-4-2019 04:23 PM
Sedapnyaaaaaaaaaaa! {:cryrun
Quote Elle_mujigae 9-4-2019 04:25 PM
Tapi baca resepi mcm takde cili..bukan kuah ayam percik ada mcm pedas2 sikit ke?.{:question
Quote ayyyyangg 9-4-2019 04:37 PM
One of my favourite
Quote m.manis 9-4-2019 05:19 PM
Elle_mujigae replied at 9-4-2019 04:25 PM
Tapi baca resepi mcm takde cili..bukan kuah ayam percik ada mcm pedas2 sikit ke?.{:question

Boleh je kalau nak pedas letak cili api potong sikit. ;)
Quote meisapoya 9-4-2019 07:27 PM
aminsaniah replied at 9-4-2019 03:33 PM
kuah nya bukan putih ke?

Ada merah ngan putih... merah tu pedas, ade lada..
Quote meisapoya 9-4-2019 07:28 PM
Sedap nye lahai ayam percik....
Quote nono86 9-4-2019 10:41 PM
Sedapnyaaaaa
Quote nono86 9-4-2019 11:22 PM
Elle_mujigae replied at 9-4-2019 04:25 PM
Tapi baca resepi mcm takde cili..bukan kuah ayam percik ada mcm pedas2 sikit ke?.{:question

Yang kelantan punya kaler putih, tak pakai cili. Gambar atas tu yang kaler merah
Quote salmon-suki 9-4-2019 11:23 PM
Sepatutnya letak cili..baru jd merah2 oren2 tu..
Quote Elle_mujigae 10-4-2019 12:15 AM
nono86 replied at 9-4-2019 11:22 PM
Yang kelantan punya kaler putih, tak pakai cili. Gambar atas tu yang kaler merah

Ooooooooooooo.....kita tak pernah tgk dan try yg kuah warna putih..
Quote 3480 10-4-2019 08:50 AM
Haihhhhhhh..Aku dh la tgh lapaq ni!
Quote eileen80 10-4-2019 02:55 PM
bile tgk kat gambo, nampak sedap.
blh try nanti utk bln pause.

Lihat semua komen(21)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

Terpanas Minggu Ini
 CARI App
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.049697s Gzip On
To Top