Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
CARI Infonet Portal Fokus@CARI Lihat artikel

"Subjek Pendidikan Islam Patut Dihentikan Di Sekolah," Apa Pendapat Anda?

6-4-2019 11:02 AM Komen: 115
Baru-baru ini, tular di laman Twitter apabila seorang individu, Haikal (@haikalclassic) mengeluarkan kenyataan bahawa subjek Pendidikan Islam perlu dihentikan di sekolah kebangsaan.

Menurutnya, jika seseorang pelajar itu mahu belajar tentang agama, mereka perlu belajar di sekolah agama atau semasa mengaji di luar waktu sekolah kebangsaan. Konsep sekolah sekular perlu diwujudkan dan subjek Pendidikan Islam perlu dihentikan.

Tweet ini mendapat reaksi netizen yang rata-rata mengecam dan tidak bersetuju dengan kenyataannya itu. 




Namun, Haikal membalas komen negatif netizen dengan menyatakan bahawa jika pelajar yang bukan beragama Islam diajar subjek yang lebih bermanfaat dan bukannya subjek Pendidikan Moral, pelajar beragama Islam akan ketinggalan.



Apa pendapat anda tentang isu ini, perlukah subjek Pendidikan Islam dikeluarkan daripada sekolah kebangsaan? -CARI

Apa Reaksi Anda...

Bagus
1
Marah
1
Terkejut
4
Sedih
6
Lawak
1
Bosan
2
Komen: 115
Komen

Anda Mungkin Meminati

Komen Terbaru

Quote Gintoki07 27-5-2019 07:07 PM
Budak ni geng2 siti kassim ni

Lain-lain Komen

Quote dino 6-4-2019 11:08 AM
@bangcak n @dodolgemok mesti sokong kan...
Quote siputsedut 6-4-2019 11:15 AM
Ever wonder why lots of korean middle schooler and high schooler commit suicide?

Quote batmana 6-4-2019 11:25 AM
budak2 tak cukup zat
igt  pendidikan islam tu ajar agama aja ka?
ilmu ada 2 jenis, 1 fardhu ain, 2. fardu kifayah

blajar math, sains tu pn fardhu kifayah dlm islam.

camtu, haramkan semua subjek skolah ajala, ko nk blaja apa, ko pi cari sendiri

mindset cam haramnirrojim btul..
Quote Naset88 6-4-2019 11:28 AM
Adududuuuuuu...liberal dah jd camnihhh
Quote 3480 6-4-2019 11:32 AM
Dlm dok blajaq agama pon ada yg jd setan.. x blajaq lg la xtau jd pa
Quote shida81 6-4-2019 11:34 AM
tak patut. ko x nak belajar agama ko g sek swasta. full stop
Quote misssakura 6-4-2019 11:36 AM
mesti rasa urban habis boleh buat status mcm tu.
Quote Skuau 6-4-2019 11:45 AM
misssakura replied at 6-4-2019 11:36 AM
mesti rasa urban habis boleh buat status mcm tu.

dpt ckp omputeh sikit...dh lagu ni....kelakarnya bdk ni...kan.
Quote mamarock 6-4-2019 11:53 AM
Kenapa budak ni tak nak belajar agama? Pendekatan Ustaz/ustazah kat sekolah tak menarik? Ke asyik menghukum?
Quote luluaurora 6-4-2019 11:54 AM
Liberal sgt nihhhh {:dot
Quote mamarock 6-4-2019 11:56 AM
Muzik kau nak belajar pulak diktukar bljr taranumlah. Ala-ala muzik jugak tu dik
Quote dino 6-4-2019 11:57 AM
misssakura replied at 6-4-2019 11:36 AM
mesti rasa urban habis boleh buat status mcm tu.

mcm mahacai kat sini la... bajet urban padahal nan ado.., sembang je lebat
Quote cahaya_almas 6-4-2019 11:59 AM
Yg bljr agama kt sek pn jd mcm ni kalau tkde subjek pend islam kt sek tk tau lah jd mcm mana...huhu
Quote grouper 6-4-2019 12:01 PM
Ibarat anjing menyalak bukit
Quote CharlesDera 6-4-2019 12:05 PM
subjek pendidikan Islam diajaq di sekolah pun dikira terlampau Islamik...mangkaq betui budak haikai ni....apa hang belajaq geografi, bahasa Melayu dan bahasa Inggeris pun ada penerapan agama ka apa ceq?......wakakakakakkakakakaa

time nak meminang bakai isteri nanti reti pulak cari pejabat agama dan cari jurunikah....awat tak mau sekular ja...jangan dak haikai ni jawab...tu laeeeeeeeeeen...laeeeeeeeeeeeeeeeen....wakakakakkakakakakaka

dak haikai ni kalau dia salah sekoq user website ni agaknya kena bedai la dengan saya kalau suka sangat tunjuk bowdow...wakakakakakakakakakkakaka
Quote najib888 6-4-2019 12:08 PM
Sapa mamat ni? Perluka pendapat dia dibincangkan? Significant sgt ka?

Ummah Twitterland ni mostly DS ja.. tak perlu respond melampau..
Quote kroit92 6-4-2019 12:33 PM
ape teruk perangai budak ni, tak fikir panjang

dude, kau belajar pendidikan ke nak decide what is wrong and what is right?
kau tau psychology manusia ke, yang mana perlu dan mana manusia tak perlukan?

aku rasa nak mencarut je mamat ni, konon urban sangat,
Pendidikan Islam kat sekolah tu ajar basic, se basic-basic, paling basic lah, apa yang membuang masanya? aku sebagai Muslim, seronok belajar, dan bersyukur ada subjek Pendidikan Islam kat sekolah. banyak aku belajar tentang agama aku sendiri.

kau mungkin tolak agama dalam hidup kau, aku tak tau, assume je sebab nak secular sangat
kenapa nak jadikan sekolah secular? nak jadi macam luar negara?
rasa dah pandai sangat? ada Phd pun tak tentu pandai weeyyy

Pendidikan terbaik ada lah dengan holistic approach, holistic ni maksudnya, menyeluruh
bukan cover duniawi sahaja, ilmu yang ada, yang kita tengah belajar, kena belajar seiring dengan fahaman agama.
Kenapa kena buat this and that, also in Islam, we are encourage to do this and that, et cetera...
HOLISTIC. orang dah kaji lama dah, pendekatan holistic yang terbaik dalam pendidikan,
engkau tiba-tiba berdentum, nak secular

ada kesedaran dan kefahaman even sedikit tentang Islam, banyak membantu
aku rasa nak membebel tulis karangan panjang-panjang, tapi mamat ni bukan baca pun kat forum cari ni.. eeyyyyy geramnya aku

bodo nya original, tidak dibuat-buat bak kata budak zaman sekarang
bodo maximum, mendongak langit
Quote dodolgemok 6-4-2019 12:38 PM
dino replied at 6-4-2019 11:08 AM
@bangcak n @dodolgemok mesti sokong kan...

Sekor individu mana ntah datang dekat twitter bagi kenyataan sekar sikit, terus cacai lobai meroyan tuduh semua salah kerajaan. Bodoh kan?
Quote cupu 6-4-2019 12:40 PM
Meluat eh bc...klu dkt aku dh baling hp ni kat dia..ni jns attention seeker..xde benda nk ckp pun..sj create issue

Lihat semua komen(115)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.210665s Gzip On
To Top