Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
CARI Infonet Portal Semasa Lihat artikel

Makin Kerap Baling Syiling Sebelum 'Terbang', Tak Serik Ditahan Ke?

5-4-2019 11:44 AM Komen: 15


Semakin kerap masyarakat dari Tanah Besar China mengabaikan aspek keselamatan apabila lebih mengutamakan kepercayaan karut mereka.

Memetik Shanghaiist, seorang pelancong dari China ditahan selepas melempar beberapa keping duit syiling sebelum menaiki pesawat kononnya untuk memohon supaya penerbangan selamat.



Kejadian dilaporkan berlaku pada Selasa lalu di Lapangan Terbang Antarabangsa Wuhan Tianhe.

Tindakannya itu disedari kakitangan lapangan terbang yang kemudian menahan lelaki bernama Xia berusia 31 tahun itu sebelum melakukan pemeriksaan dan menemui tiga keping syiling 1 yuan.



Selepas tertangguh selama 30 minit, pesawat Hainan Airlines berlepas ke Urumqi. Difahamkan, Xia menaiki pesawat itu bersama isteri dan anak perempuan mereka berusia empat bulan, namun hanya dia seorang yang ditahan dan tidak dapat meneruskan percutian mereka di Urumqi.

Xia kemudian mengakui tindakannya itu didorong idea ibunya yang percaya perbuatan melempar syiling akan memastikan penerbangan lancar dan selamat, lapor Chutian Metropolis Daily. 

Menurut Xia, dia pada mulanya hanya memiliki sekeping syiling 1 yuan dan merasakan ia tidak mencukupi untuk memastikan penerbangan mereka selamat. Jadi, dia mengunjungi kedai terdekat untuk mendapatkan lebih banyak syiling.


Foto: Shanghaiist

Lelaki itu direman 10 hari dan tidak dapat dikenal pasti sama ada dia akan dikenakan hukuman tambahan atau tidak.

Menurut media tempatan, ia merupakan kejadian keenam dalam masa dua tahun ini dan kejadian seumpama dikatakan semakin kerap berlaku di negara itu. - CARI



Apa Reaksi Anda...

Bagus
4
Marah
6
Terkejut
1
Sedih
1
Lawak
5
Bosan
7
Komen: 15
Komen

Anda Mungkin Meminati

Komen Terbaru

Quote chinta89 8-4-2019 12:30 PM
kena buat undang2 ketat lagi ni baru reti bahasa. kena ban dari naik flight utk tempoh 3 tahun, x boleh mendekati lapangan terbangdalam jarak 10 km, denda ribu2, penjara.

Etc, sila sambung.

Lain-lain Komen

Quote OrkedCattleya 5-4-2019 12:07 PM
Hihi kesian...kan dah tak dapat bercuti
Quote ninnamina 5-4-2019 12:45 PM
Tu la.. kan dah kene tangkap. pastu bercuti pon xdapat.
Quote groundfloor 5-4-2019 01:39 PM
Jgn disebabkan kepercayaan karut dia seorang,habis orang lain jadi mangsa nahas...
Quote umie 5-4-2019 01:41 PM
Bodoh!! Nak selamat konon langsung terhempas!
Quote Artemesiaa 5-4-2019 02:39 PM
Jenis tak pernah naik flight cam tu ler perangainya
Quote EvieWanKenobi 5-4-2019 02:47 PM
terus jadi bad fortune..
Quote buapakperut 5-4-2019 04:19 PM
chinkies tahyul
Quote zorrro_03 5-4-2019 05:20 PM
Bangsa perosak.  
Quote bezita60 5-4-2019 05:22 PM
Sejak mh370 hilang dgn muatan warga china.
Maybe mereka trauma...?
Quote cholic 5-4-2019 07:28 PM
macam2 tabiat dorang nihh
Quote giyomi 5-4-2019 07:52 PM
lain kali letak jer lar tabung ayam kat situ, dpt gak tambah modal syarikat penerbangan atas kebodohan mereka2 ni.
Quote nono86 6-4-2019 02:57 PM
Dari selamat jadi tak selamat
Quote batmana 6-4-2019 03:00 PM
nape tak tabur duit kertas, lagila selamat
Quote nusaraya 7-4-2019 01:29 PM
Edited by nusaraya at 7-4-2019 03:16 PM
bezita60 replied at 5-4-2019 05:22 PM
Sejak mh370 hilang dgn muatan warga china.
Maybe mereka trauma...?

Hahaha.,..mungkin mereka perlu mempersiapkan dan menaburkan lebih banyak wang syiling jika naik MAS. .... lebih aman terbang dan selamat hingga tujuan katanya ....
Quote chinta89 8-4-2019 12:30 PM
kena buat undang2 ketat lagi ni baru reti bahasa. kena ban dari naik flight utk tempoh 3 tahun, x boleh mendekati lapangan terbangdalam jarak 10 km, denda ribu2, penjara.

Etc, sila sambung.

Lihat semua komen(15)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.257413s Gzip On
To Top