CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
CARI Infonet Portal Portal Utama Gaya Hidup Lihat artikel

'Tiada Wifi Lebih Susah Daripada Tiada Duit' - 10 Masalah Utama Golongan Millennial

21-3-2019 11:10 AM| Diterbitkan: Sang_Pencinta| Dilihat: 1962| Komen: 8|Original author: Oleh: Sang_Pencinta

Description: Jika dibuat kajian 20 atau 30 tahun lalu mengenai isu yang sering membimbangkan ibu bapa kita, pasti ramai akan mengatakan isu ekonomi, keluarga ataupun pekerjaan. Berlainan pula dengan golongan mille ...
Jika dibuat kajian 20 atau 30 tahun lalu mengenai isu yang sering membimbangkan ibu bapa kita, pasti ramai akan mengatakan isu ekonomi, keluarga ataupun pekerjaan. Berlainan pula dengan golongan millennial atau remaja masa kini.



Kredit foto: Carian Google

Dalam satu kaji selidik dijalankan sebuah syarikat CDB Endoca dan OnePoll yang melibatkan 2000 responden daripada golongan millennial (lahir tahun 1980an hingga 2000an), lebih 58 peratus berkata, hidup mereka rasanya lebih membebankan berbanding dahulu.


Kredit foto: Carian Google


Ramai yang mengeluh kerana tidak dapat mengawal tekanan hidup dengan baik. Uniknya, kebanyakan daripada masalah dan tekanan hidup mereka berkisar sekitar telefon pintar, teknologi digital dan media sosial.


Kredit foto: Carian Google

Menurut dapatan kajian itu, masalah paling mengerikan adalah kehilangan dompet dan kad kredit, diikuti pergaduhan dengan pasangan dan kesesakan jalan raya serta kehilangan telefon. 


Kredit foto: Carian Google

Ini 10 masalah utama golongan millennial masa kini;


Kredit foto: DailyMail UK

Menariknya, walaupun tidak disenaraikan dalam Top 10, masalah lain yang dinyatakan punca stres termasuklah posting di media sosial yang tidak mendapat likes

Kajian itu juga mendapati bahawa golongan ini menangani tekanan dengan tidur (41%), mencari penyelesaian (36%) dan bersukan (33%).

Kesimpulannya, kajian ini mendapati semakin ramai golongan yang hidupnya berpaksikan telefon pintar. Mereka tidak lagi dapat hidup dengan selesa tanpa kemudahan teknologi ini. - CARI
1

Bagus
5

Marah
4

Terkejut
5

Sedih
4

Lawak
4

Bosan

Friends Rank (23 people)

  • Sedih

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote fushimi 21-3-2019 11:12 AM
betul gak cleaner kat opis aku pun bising bila wifi takde kadang slow

aku selalu marah dorang suruh beli data sendiri

Quote Sang_Pencinta 21-3-2019 11:15 AM
Aku kalau nak bercuti kena cek hotel ada wifi ke tak {:give
Quote tagas 21-3-2019 11:27 AM
Hilang akal sehari tak berforum cari.forum
Quote missinpiece 21-3-2019 11:29 AM
Mmg menggagau xde tepon sehari. Buku pun dah malas baca. Otak dah berkarat
Quote Artemesiaa 21-3-2019 12:06 PM
Mungkin ia buat mereka yang taksub dengan media social terutamanya.
Quote RatuDunia94 21-3-2019 02:16 PM
Umpamanya bila ko x buka forum cari selma 24 jam ibarat ko koma selama sebulan.. byk berita2 tertinggal gitu.. belum lg x buka ig, fb, twitter etc..
Mmg membebankan hidup generasi skrg. Hari2 ada komitmen utk buka ig, fb, twtter, youtube, cari, whatsapp.. belum lain2 web n forum...

Lol
Quote Mary_jane 21-3-2019 09:17 PM
Mostly lah kot macam tu. Tapi i lagi stress dengan kerja kat office & traffic yang heavy bila pergi dan balik kerja.

Kalau wifi kat office down, bahagianya rasaaaa.
Quote AppleJack 22-3-2019 02:14 AM
betul jugak

Lihat semua komen(8)

Kategori Berkaitan




Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

5-7-2022 03:00 PM GMT+8 , Processed in 0.069421 second(s), 30 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top