CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
CARI Infonet Portal Portal Utama Semasa Lihat artikel

Penjara 'Paling Gila' Di New Zealand, 'Rumah' Baru Buat Pembunuh 50 Jemaah Masjid

20-3-2019 01:04 PM| Diterbitkan: CARI-MRO| Dilihat: 9637| Komen: 51|Original author: Oleh: Myra Rozi

Description: Penjara 'paling gila' di New Zealand menjadi lokasi tahanan bagi pengganas yang menembak mati kemaah dalam masjid Jumaat lepas.
Penjara 'paling gila' di New Zealand menjadi lokasi tahanan bagi pengganas yang menembak mati kemaah dalam masjid Jumaat lepas.

Menurut salah seorang banduan, penjara tersebut digelar sebagai penjara yang paling rumit, bahaya dan tidak menentu.


Laporan NZ Herald menyatakan yang Penjara Auckland di Paramemo dikenali sebagai ‘Parry’ itu mendapat peruntukan besar iaitu sebanyak NZ $300 juta (RM836 juta) untuk kerja menaik taraf supaya lebih moden dan selamat untuk kakaitangan dan banduan.

Selain itu ia mempunyai tingkap setebal tiga lapis dan direka untuk menahan serangan berterusan selama 16 jam.

Foto: NZ Herald
Warga Australia berusia 28 tahun itu dihadapkan ke mahkamah atas tuduhan membunuh 50 orang jemaah dalam seranagan keganasan di dua buah masjid.


Menurut sumber lagi dia tidak dibenarkan menerima pelawat dan akan diasingkan sepenuhnya daripada banduan lain.

Bahkan dia akan diasingkan sepenuhnya dari dunia luar dan pekembangan kesnya, termasuk dilarang menggunakan internet, TV, membaca surat khabar dan mendengar radio. -CARI
7

Bagus
4

Marah
8

Terkejut
8

Sedih
9

Lawak
7

Bosan

Friends Rank (43 people)

  • Lawak

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote sarahmirza 20-3-2019 01:54 PM
Pasti sunyi dan kosong hidup dia..
Quote arm_band 20-3-2019 02:07 PM
wise. he wants glory and they denied him that
Quote ais_kosong 20-3-2019 02:23 PM
elok la tu. dok diam2 dalam tu
jangan hang cuba nak bunuh diri pulak
Quote sunakochan 20-3-2019 02:52 PM
igt kan nk buh dlm penjara white room. ni bole kna cahaya matahari ok lg la
Quote figurae 20-3-2019 02:53 PM
sama level macam bilik flat ppr  
Quote SweetShera 20-3-2019 02:59 PM
buat jahat dibalas jahat..kagum dgn waris mangsa yg tak marah atau berdendam dgn lahanat ni...sbb mereka redha
Quote afidahhb 20-3-2019 03:01 PM
Banduan lain dh x sabar nk jumpa dia.. sekali diasingkan pulak.
Quote mesmerize 20-3-2019 03:02 PM
keciknya bilik. katil pun takde tilam n bantal gitu. selayaknya lah. duk lah situ sampai mereput.
sanggup ko korbankan kebebasan hidup demi memperjuangkan white supremacy ko tu kan.
Quote tobby 20-3-2019 03:16 PM
dunia yg sunyi ... boleh gila weh.
Quote azwanaliori 20-3-2019 03:19 PM
Mcm bilik asrama sekolah je aku tgok. Klu ni penjara paling teruk, yg x teruk punya mesti mcm kondo haha
Quote pai.kacang 20-3-2019 03:21 PM
padan muka!!!!!
Quote dua_chzy 20-3-2019 03:31 PM
sunakochan replied at 20-3-2019 02:52 PM
igt kan nk buh dlm penjara white room. ni bole kna cahaya matahari ok lg la

Try la dok tempat gitu, tanpa henfon, komunikasi dengan manusia segala selama tiga hari pehtu tengok mental state uols cemana.
Quote tagas 20-3-2019 03:41 PM
giler mende camtu

patut kurung dlm cell gelap tanpa cahaya

br ko taw langit tinggi rendah

Quote pittjie 20-3-2019 03:47 PM
jgn dia ni nanti didapati mental dan tak dihukum dgn hukuman setimpalnya sudah la. dan mohon kecikkan lagi bilik dia tu. dan selain tak ada bantal dan tilam .. jgn jgk dibagi sweater atau selimut walaupun musim sejuk. heater pun jgn! makanan catu sehari dua kali je. dan bagi makanan basi! no coffee no tea no milk. bagi air paip je tuk minum. biarakan dia gitu seumur hidup dia. kerajaan australia .. jgn ngengada2 nak mintak kurangkan hukuman. if ada pun .. jgn sesekali dilayan tau NZ!
Quote chinta89 20-3-2019 04:05 PM
pittjie replied at 20-3-2019 03:47 PM
jgn dia ni nanti didapati mental dan tak dihukum dgn hukuman setimpalnya sudah la. dan mohon kecikka ...

ya, iols tahu uols benar2 marah... iols rse mse u taip statement uols ni berapi2 dh op
Quote moonbug 20-3-2019 04:12 PM
Selamat mereput
Quote pumpkingirl 20-3-2019 04:21 PM
Mcm bilik hostel iols dulu..bantal n selimut bawak sendiri..
Patut biar duduk dlm penjara atas simen gelap pekat takde tingkap bersama air kumbahan najis baru padan mukka
Quote pittjie 20-3-2019 04:32 PM
chinta89 replied at 20-3-2019 04:05 PM
ya, iols tahu uols benar2 marah... iols rse mse u taip statement uols ni berapi2 dh op

tak dik chin. i taip sambil menyapu si air mata terkenang semua mangsa. sedih ni.
Quote DeeHanania 20-3-2019 04:42 PM
Sila mereput...

Lihat semua komen(51)

Kategori Berkaitan




Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

18-5-2022 02:24 AM GMT+8 , Processed in 0.084426 second(s), 30 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top