CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
CARI Infonet Portal Portal Utama Fokus Lihat artikel

Hikmah Di Sebalik Korban Christchurch, Pengunjung Banjiri Masjid Untuk Belajar Islam

19-3-2019 01:05 PM| Diterbitkan: yanieray| Dilihat: 7102| Komen: 48|Original author: Oleh: Pink Lily

Description: Hikmah Di Sebalik Korban Christchurch, Pengunjung Membanjiri Masjid Untuk Belajar Tentang Islam
Sehingga kini, dunia masih meratapi tragedi tembakan rambang di dua buah masjid di New Zealand sehingga mengorbankan 50 nyawa tidak bersalah pada 15 Mac, bersamaan hari Jumaat. 

Korban termuda merupakan seorang kanak-kanak berusia 3 tahun, Mucad Ibrahim yang dilaporkan berlari ke arah pengganas tersebut sewaktu kejadian. Menurut abang Mucad, kanak-kanak itu mungkin menganggap ia hanyalah satu permainan video seperti yang dimainkan oleh abang-abangnya, tanpa menyedari dirinya sendiri bakal syahid, meninggalkan keluarga tersayang.


Mucad Ibrahim, anak kecil berusia 3 tahun ini antara korban tembakan rambang di Christchurch, NZ. Kredit Foto: The Citizen

Sememangnya kejadian ini satu tragedi pilu yang tak dijangka akan berlaku di sebuah negara makmur dan bertoleransi seperti New Zealand. Namun begitu, perlukah kita terus melihat yang negatif sahaja sehingga yang positif diketepikan? Apakah hikmah di sebalik insiden menyayat hati ini? 


Di Barat misalnya, lebih banyak pintu masjid kini dibuka untuk mengalu-alukan kedatangan masyarakat bukan Islam untuk belajar tentang Islam. Jika sebelum ini Muslim Council of Britain menganjurkan hari terbuka masjid yang terbesar di UK yang dinamakan 'Visit My Mosque' yang melibatkan 250 masjid dibuka serentak, kali ini lebih banyak masjid dari negara lain yang turut membuat hari terbuka dan mendapat perhatian masyarakatnya.    

Antara masjid yang menerima ratusan pengunjung bukan Islam semenjak kejadian tembakan di Christchurch adalah Masjid Idris di Seattle, AS. Menurut Elyaa Hammad, program 'Cup of Tea' yang dianjurkan oleh mereka di masjid itu sememangnya menjadi satu acara tetap yang diadakan bagi menjawab segala persoalan bukan Islam tentang Islam dan membantu mereka untuk lebih mengenali agama Islam. Tragedi 15 Mac di Christchurch menyaksikan lebih ramai penganut agama lain hadir di Masjid Idris baru-baru ini, memberi sokongan kepada komuniti Islam selain berbincang mengenai kepercayaan Islam secara terbuka. 

Ratusan pengunjung menziarahi Masjid Idris untuk belajar tentang Islam di samping memberi sokongan kepada komuniti Islam di Seattle, AS. Kredit Foto: Komo News

"Saya ke sini untuk belajar agar saya boleh bantu orang lain faham apa itu ajaran Islam dan apa yang bukan ajaran Islam", kata Shawn O'Neill, salah seorang pengunjung yang tinggal di Meadowbrook, kawasan kejiranan di Seattle.

 
 
Kredit Foto: Komo News

Di Kanada, masjid-masjid mula membuat hari terbuka untuk menerima kunjungan komuniti bukan Islam untuk menjelaskan salah faham tentang ajaran Islam. "Dalam masyarakat yang mempunyai ketakutan, salah faham tentang agama kita, tentang Islam, kita sepatutnya cuba untuk meningkatkan kesedaran yang agama kita ini adalah agama keamanan. Sekiranya ada yang membuat sebaliknya, mereka tidak mengikut ajaran kita," ujar Tariq Azeem yang merupakan imam di Masjid Baitur Rahman di Delta.


Selain di Delta, Masjid Al-Iman dan Masjid Ahmadiyya Muslim Al-Jama'at juga menjadi tumpuan pengunjung bukan Islam di Kanada pada hari terbukanya. Menurut laporan Saanich News, seramai 1000 orang pengunjung telah membanjiri Masjid Al-Iman untuk mempelajari tentang Islam, melihat kawasan masjid, memakai inai dan mencuba memakai hijab. 

Sesi 'Meet Your Muslim Neighbors' yang dianjurkan oleh Masjid Baitur Rahman, Delta, Kanada. Kredit Foto: City News

Komuniti Islam di Australia juga tidak terkecuali melaksanakan program seumpamanya bagi menghilangkan prejudis masyarakat bukan Islam tentang penganut Islam, susulan tragedi di Christchurch. Menurut laporan SBS News, sebanyak 21 buah masjid di kawasan Melbourne dan Victoria menerima kunjungan ribuan orang yang ingin berjumpa dengan komuniti Islam setempat, melawat masjid, mencuba tutorial hijab dan berbincang mengenai kepercayaan Islam sambil menikmati juadah yang disediakan. 


Kredit Foto: SBS News
Kredit Foto: SBS News


Di samping menghadiri hari terbuka masjid, masyarakat bukan Islam turut memberi sokongan dan menzahirkan simpati melalui pemberian bunga. Berikut foto masjid-masjid di Kanada, Australia dan New Zealand yang dibanjiri bunga yang dikongsi oleh pengguna Twitter:


Kredit Foto: The Guardian
Kredit Foto: SBS News
Kredit Foto: Dr Jennifer S. Hunt
Kredit Foto: Wes Regan
Kredit Foto: ABC Brisbane
Kredit Foto: Sarah McPhee
Kredit Foto: Lucy

Tidak dinafikan tragedi ini meninggalkan kesan yang amat mendalam di hati segenap masyarakat yang berbilang kaum. Penganut Islam terutamanya, tersepit dan diburu kerisauan apabila berada di kelompok masyarakat kini. Diharapkan inisiatif masjid dan keinginan masyarakat untuk lebih memahami Islam ini dapat mengecilkan jurang perbezaan di kalangan orang Islam dan orang bukan Islam. - CARI 

2

Bagus
2

Marah
3

Terkejut
3

Sedih
2

Lawak
2

Bosan

Friends Rank (14 people)

  • Terkejut

    Anonymity

  • rosasen

  • Sedih

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote haryatie 19-3-2019 01:24 PM
dalam kesedihan ada hikmah nya
semoga semakin bertambah umat Islam
Quote afidahhb 19-3-2019 02:30 PM
Semoga ada hidayah untuk mereka
Quote belon 19-3-2019 02:48 PM
Terharu sgt
Quote noor2 19-3-2019 02:52 PM
Sebaknya .......
Quote mrsT 19-3-2019 02:56 PM
sebak dan terharu...  
Quote Remyda 19-3-2019 02:57 PM
Insya Allah Setiap musibah & kejadian yang berlaku bersebab. Dan Setiap yang terjadi ada hilmahnya

[fbp]https://www.facebook.com/172087242828221/posts/2110997195603873?sfns=1[/fbp]
Quote duri_durians 19-3-2019 03:12 PM
bagus dorang bersikap terbuka. walaupun berbeza kepercayaan tapi takde masalah untuk masuk ke rumah ibadah agama lain untuk belajar dan saling mengenali... bukankah itu yg Islam ajarkan?

Quote NazRysha 19-3-2019 03:17 PM
sedih plak rasa
Quote ekselen 19-3-2019 03:25 PM
Baguslah buat mcm ni, bg pemahaman sikit pd masy dan org2 yg takut sgt dgn agama islam...
Quote Simunggu 19-3-2019 03:30 PM
Hidayah milik Allah..Dia boleh bagi kalau dia mahu & pilih mereka..
Quote pai.kacang 19-3-2019 04:15 PM
setiap kejadian pasti ada hikmahnya. insaf
Quote palmolive 19-3-2019 04:16 PM
maka benarlah firman Allah
Quote dodolgemok 19-3-2019 04:29 PM
Takziah semua terlibat. Kalau non moslem masuk sejid di tanah sir, pasti kena halau keluar.
Quote noor2 19-3-2019 04:45 PM
duri_durians replied at 19-3-2019 03:12 PM
bagus dorang bersikap terbuka. walaupun berbeza kepercayaan tapi takde masalah untuk masuk ke rumah  ...

Anak lelaki sulung akak umur 17. .bila solat Jumaat dia akan solat di masjid negeri. ..katanya setiap hari Jumaat ada saja non Muslim yang memeluk agama islam. ..dia mesti tengok sampai selesai ucapan syahadah dan proses memeluk agama islam. ..minggu lepas 3 orang..

Katanya bangsa lain non Muslim kerap datang ke masjid negeri pada hati Jumaat juga ..datang melawat. ...
Quote ikanmasin 19-3-2019 05:29 PM
ada hikmah semuanya ..walau kita dlm kesedihan ada hikmah
yg tersembunyi tanpa kita sedari..
Quote Remyda 19-3-2019 06:32 PM
Student dari Pasir Mas Salor membaca Al-Quran.
Anak YB SAIFUL, ADUN Salor, yang sedang menuntut di Univercity of Christchurch New Zealand.

[fbp]https://www.facebook.com/1805184564/posts/10210939936893483?sfns=1[/fbp]
Quote True-X 19-3-2019 06:47 PM
org melayu je takut nak masuk gereja
Quote scorpionkiki 19-3-2019 07:38 PM
noor2 replied at 19-3-2019 04:45 PM
Anak lelaki sulung akak umur 17. .bila solat Jumaat dia akan solat di masjid negeri. ..katanya set ...

Masa i di london...every week juga ramai convert ke islam....di central mosque london. Rambut warna warna lagi
Quote mnm77 20-3-2019 08:46 AM
dodolgemok replied at 19-3-2019 04:29 PM
Takziah semua terlibat. Kalau non moslem masuk sejid di tanah sir, pasti kena halau keluar.

Kalau di masjid besar macam Masjid Negara, Masjid Shah Alam, siap ada kaunter untuk non-Muslim...

Saya sendiri pernah jumpa orang Jepun non-Muslim datang ke masjid dan saya alu-alukan....

Lihat semua komen(48)

Kategori Berkaitan




Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

23-5-2022 07:14 AM GMT+8 , Processed in 0.086135 second(s), 29 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top